Vágólapra másolva!
Forrnak az indulatok a szerda esti francia-ír pótselejtező miatt, melynek során a franciák Thierry Henry egyértelmű kezezése után szerzett góllal jutottak ki a világbajnokságra. Az írek, élükön az igazságügyi miniszterrel, újrajátszást követelnek, Robbie Keane szerint a FIFA és az UEFA felállva tapsol a végeredmény láttán. Henry elismeri, hogy kezezett, a felelősséget azonban a játékvezetőre hárítja, a francia újságok dicstelen sikerről írnak, egyedül a szövetségi kapitány nem látta a szabálytalanságot, szerinte csak a szurkolók beszélnek erről.

Thierry Henry csapatkapitány elismerte, hogy kézzel ért bele a labdába William Gallas gólja előtt, amely a hosszabbítás 103. percében született, és a dél-afrikai vb-re juttatta Franciaországot. "Tudom, mit akarnak kérdezni, és nem fogok hazudni: kéz volt. A labda érintette a kezemet, és én folytattam a játékot. A bíró nem sípolt, és gól lett. Természetesen jobban szerettem volna, ha másképp történik, de nem én vagyok a bíró. Ezzel együtt nem gondolom, hogy nem érdemeltük meg a kijutást" - mondta a Le Figarónak a Barcelona csatára. Henry szerint az írek jó meccset játszottak, és kalapot kell emelni előttük. "A mi szempontunkból a kvalifikáció volt a fontos, és ez nehezen bár, de sikerült."

Az írek természetesen rendkívül csalódottak voltak a mérkőzés után, hiszen az esélyesebb franciák ellen karnyújtásnyira voltak a továbbjutástól. Szövetségi kapitányuk, az olasz Giovanni Trapattoni a svéd bírót, Martin Hanssont hibáztatja amiatt, hogy végül nem sikerült a bravúr.

"Mondtam neki: előfordul, hogy valaki óriási hibát követ el. Véleményem szerint azonban előbb konzultálnia kellett volna a partjelzővel, mielőtt megadja a gólt. Keserű este ez a mai" - fogalmazott az írek olasz mestere, hozzátéve: "Mindenki látta, hogy mi történt. Dublinban jól játszottak a franciák, de ezúttal a miénk volt a jobb csapat, és összesítésben mi érdemeltük volna meg jobban, hogy ott legyünk Dél-Afrikában."

A franciák szövetségi kapitánya, Raymond Domenech örül a továbbjutásnak, és másképp látta a vb-t érő gólt: "Nem láttam kezezést. Csak az emberek beszélnek erről. Néha pechesek vagyunk, mint például Szerbia ellen, máskor pedig mellénk áll a szerencse. Gratulálok az ír csapatnak, csalódott vagyok viszont a közvélemény és a szurkolók reakciói miatt. A játékosaim, a stáb és a helyszínre kilátogató francia drukkerek viszont minden dicséretet megérdemelnek."

Forrás: AFP

Az írek csapatkapitánya és szerdai gólszerzője, Robbie Keane szerint a FIFA és az UEFA örül a legjobban annak, hogy nem Írország, hanem Franciaország jutott ki a focivébére.

"A végeredmény láttán biztosan felállva tapsoltak, el tudom képzelni, amint Platini és Blatter sms-t küldenek egymásnak arról, milyen jó, hogy a franciák lettek a párharc győztesei" - idézte a skysports.com a Tottenham támadóját, aki azért is mérges FIFA-ra, mert a nemzetközi futballszövetség a pótselejtezők előtt nem sokkal döntött úgy, hogy a rájátszás csapatait kiemelés alapján sorolja párokba. "Majdnem a németek is rájátszásra kényszerültek. El nem tudom képzelni, hogy két nagy futballnemzetet összesorsoltak volna, nem is tartom egyáltalán fairnek a sorsolást."


Keane úgy gondolja, hogy a bírónak már csak a játékosok reakciói miatt éreznie kellett volna, hogy nem volt minden rendben a góllal. "Elég gyilkos eset volt. Érdemes megnézni, hogy a játékosok miképp reagáltak a gólra, például a kapusunk, Shay Given, aki két méterről látta az esetet. Ritkán látni ilyen reakciókat, ezért is biztos vagyok abban, hogy kezezés történt. Henry majdnem elkapta a labdát, és beszaladt vele a kapuba."

Az írek védője, Richard Dunne is roppant idegesen nyilatkozott a mérkőzést követően. "Ez nevetséges. A játékvezető azt mondta: száz százalék, hogy nem volt kezezés, majd Thierry Henry odajött hozzánk, és azt mondta: az volt. Nagyon ronda dolog, ahogyan csaltak ellenünk."

Dunne szerint a partjelzőnek már az akció elején lest kellett volna jeleznie, utána pedig valamelyik játékvezetőnek észre kellett volna vennie a kezezést, ami annyira egyértelmű volt, hogy a bírókon kívül visszajátszás nélkül is mindenki látta. "Ez a legdurvább döntés, amit eddigi karrierem során átéltem. Sok helyzetünk volt, és győzelmet érdemeltünk volna. Platini azt akarta, hogy Franciaország ott legyen a vb-n. Mi, játékosok semmit nem tehetünk az eset ellen, a FIFA pedig szerintem nem is válaszolna az ír szövetség telefonjára, hiszen most ünnepelnek. Ezt jól elintézték" - mondta a 30 éves Aston Villa-játékos.

Újrajátszást követelnek az írek

A sajtóban elsőként Halmosi Péter csapattársa, a Hull Cityben hozzá hasonlóan bal oldali középpályás Kevin Kilbane beszélt arról, hogy újrajátszást szeretne. Úgy gondolja, erre van is esély, mivel Henry bevallotta, hogy kézzel ért bele a labdába."Szeretném azt hinni, hogy újrajátszható a meccs, s úgy gondolom, a keret összes tagja támogatná ezt. Mindenki látta, hogy Henry kezezett, mi több, nekem be is vallotta még a pályán. "Nem kezeztél?" - kérdeztem, amire azt mondta: "De. Igaz, nem akartam."

Forrás: AFP

"A meccs után a bíró azt mondta nekem, 'teljesen biztos, hogy nem volt kéz, jól láttam az esetet'. Szerintem hazudott, csak azért mondta ezt, mert semmit nem látott" - tette hozzá Kilbane.

Az ír másodedző, Liam Brady Sepp Blatter FIFA-elnökhöz kíván fordulni azzal a kéréssel, hogy játsszák újra a pótselejtezőt.

"A futball méltósága és feddhetetlensége érdekében ismét el fogunk utazni Franciaországba, és ismét játszani fogunk. Sepp Blatter a fair play híve - emlékeztessük akkor rá, hogy mi történt szerda este! Hol tart a labdarúgás, amikor egy csapatot a fair play szellemén átgázolva kiejtenek? Milyen irányba tart, ha a szerdai bírói döntés érvényben marad?"

A szurkolók közben magánakciókba kezdtek, a sajtót és a FIFA-t is telefonhívásokkal bombázzák, hogy létrejöjjön az újrajátszás. Az irányítást az ír igazságügyi miniszter, Dermot Ahern vette a kezébe, aki a fair playre hivatkozva fel fogja keresni a FIFA-t.

"Vélhetően nem fognak helyt adni a kérésünknek, mert kis halak vagyunk mi a világfutballban, ám nem hagyhatjuk annyiban az esetet, szembesítenünk kell őket a problémával" - nyilatkozta Ahern. "Ez a legkevesebb, amit megtehetünk a csalódott szurkolóink érdekében. Ha marad a szerda esti végeredmény, az csak megerősíti azt a képzetet, hogy ha csalsz, akkor nyerhetsz."

A FIFA a panasz kézhezvétele után, csütörtökön este jelezte: megvizsgálja az írek kérését. Még nem volt rá precedens, hogy hasonló esetekben újrajátszanak meccset, ám most túl nagy a tét.

Nincs igazság

A miniszternek igaza van, a tiltakozás valószínűleg nem fog segíteni az íreken, hiszen a FIFA hivatalos szabályzata szerint a játékvezetői tévedés a mérkőzés része, így tehát az eredmény megóvására a legegyértelműbb bírói hibák esetén sincs lehetőség.

E gyakorlat megváltoztatására semmiféle törekvés nincs a szervezeten belül, sőt a FIFA olyannyira ragaszkodik ehhez az elvéhez, hogy amikor 1994-ben a német szövetség elrendelte egy Bundesliga-mérkőzés újrajátszását, mert egy szabályosnak ítélt gól során az oldalhálon keresztül jutott a kapuba a labda, a FIFA ezt is meg akarta akadályozni.

Óvásra, illetve az újrajátszás elrendelésére csupán akkor van lehetőség, ha a játékvezető bizonyíthatóan észlelt egy szabálytalanságot, de mégsem a szabályoknak megfelelően döntött.

Ez történt a 2006-os Üzbegisztán-Bahrein vb-selejtező rájátszásának visszavágóján is: 11-eshez jutottak az üzbégek, akik belőtték a büntetőt, ám egy játékosuk a lövés pillanatában belépett a 16-oson belülre. Ekkor a játékvezető újrarúgás helyett közvetett szabadrúgást ítélt Bahrein javára, vagyis észlelte a szabálytalanságot, de rossz döntést hozott. Az üzbégek azt szerették volna, ha bírói műhiba miatt 3-0-s végeredményt ítélnek meg a számukra, ám e helyett csak újrajátszásról döntött a FIFA.

Az Henryéhoz hasonló nem észrevett szabálytalanságokra viszont már annál több példa akad, legutóbb a Dánia-Portugália vb-selejtezőn szinte ugyanazon a helyen kezezett az egyik hazai védő, de a portugálok mégsem kaptak tizenegyest, pedig azzal megnyerhették volna az 1-1-gyel zárult mérkőzést.

Vágner László, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke az [origo]-nak elmondta, nemzetközi ellenőrként nyilvánosan nem értékelheti kollégái teljesítményét, a vitatott szituációk azonban valószínűleg fel fogják erősíteni Michel Platini azon álláspontját, amely a hatbírós rendszer bevezetését szorgalmazza.

Az UEFA már kísérletezik ezzel, az Európa Liga mind a 144 őszi mérkőzésén hat játékvezető működik közre. A plusz két játékvezető a két alapvonalnál helyezkedik, vagyis Henry és Christensen kezezése éppen az ő orruk előtt történt volna. Vágner szerint ugyanakkor jelenleg nem úgy állnak a dolgok, hogy a 2010-es világbajnokságra már bevezetnék a hatbírós rendszert.

Puhl Sándor, az 1994-es vb-döntő és az 1997-es Bajnokok Ligája-finálé bírája, akit négyszer választottak a világ legjobb játékvezetőjének az MTI érdeklődésére elmondta: nincs rá szabály, hogy bírói tévedés miatt újrajátszást lehessen elrendelni. "Ha a FIFA precedenst teremt, akkor olyan lavinát indíthat el, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Elképzelhető, hogy most megint megrendezik a francia-ír pótselejtezőt, de ennek minimális az esélye. Az is szép a futballban, hogy mindenhol a világon egyforma szabályok érvényesülnek. Például most ezért nem tudják bevezetni a videóbírót, mert nincsenek meg hozzá a technikai feltételek az összes pályán."


"Dicstelen győzelem"

A mérkőzésről csütörtökön délelőtt minden nagy francia lap internetes oldala főhírként számolt be. A Le Figaro "dicstelen győzelemről" ír, a Le Monde szerint a "franciák megkönnyebbültek", a Libération pedig azzal a címmel jelent meg, hogy "Thierry Henry kezezése juttatta ki Franciaországot a 2010-es vébére".

A lapok mindegyike hangsúlyosan foglalkozik William Gallas góljával, illetve az azt megelőző helyzettel, és kivétel nélkül közlik Henry beismerő szavait. A csatár kezezése a francia sportnapilap, a L'Équipe szerkesztőségében még magánál a kijutásnál is fontosabbnak ítéltetett, a lap főcíme ugyanis nem is a kvalifikációról, hanem magáról a kezezésről szól. A sportújság ismerteti Raymond Domenech szövetségi kapitány szavait is, aki az "onnan, ahol én voltam, nem lehetett semmit sem látni" álláspontot tette magáévá, majd egy ír újságíró kérdésére, miszerint mit szólna, ha az ő csapata esett volna ki egy ilyen meccsen, csak annyit mondott: "Nem ez történt."

A So Foot című magazin úgy vélte, lehet, hogy a franciák majd hősként tartják számon Thierry Henryt, de nemzetközi karrierjére mindképpen rossz hatással lesz az, ahogy kijuttatta a világbajnokságra a francia válogatottat.

A France 2 közszolgálati televízió kommentárja szerint egyértelmű, hogy a mérkőzés nem játszható újra azért, mert a bíró nem látta, hogy mi történt. A sportkommentátorok ugyanakkor nem tagadták, hogy Thierry Henry csalt, és ha igazán sportszerű lett volna, akkor odament volna a bíróhoz és jelezte volna, hogy kézzel ért a labdához.

"Az igazság az, hogy a botrányosan végződött, katasztrofális meccs után Franciaország nem érdemelte meg, hogy kijusson a világbajnokságra" - zárta kommentárját a francia televízió híradója.

Az ír sajtó megdöbbenten számol be a Trapattoni-csapat vereségéről. Az Independent egy szemcsés Henry-képpel illusztrálja a meccsről szóló vezető anyagát, a rossz minőségű fotón jól látszik, hogy a francia csatár keze hozzáér a labdához. "Kéz volt, de nem én vagyok a bíró" - idézi Henryt szalagcímében a portál, meccstudósításában pedig azt írja: "Oroszlánként küzdöttünk, mégsem leszünk ott Dél-Afrikában."

Az Irish Times öt legolvasottabb cikke egyaránt Henryről szól. A "Handy Henry" (azaz kezezős Henry) véget vetett az ír álmoknak volt a legnépszerűbb, de sokan nézték az "Odajött hozzánk, és bevallotta, hogy csalt" című idézetet is.

Az angol lapok francia szóvicceket gyártottak. A The Sun Diego Maradona 1986-os, kezezős góljával vonja párhuzamba a franciák találatát, címében így fogalmazván: "Le Hand of God", azaz az "Isten keze" angolul, francia névelővel.

A Daily Express címe "Le Cheat" (A csalás), ugyanilyen angol-francia szóvicc. Az Independent pedig azt írja: "Hand Gaul!"