Vágólapra másolva!
Tizenhárom magyar első osztályú focimeccsen is bunda történt a német hatóságok szerint, amelyek egy kilenc országra kiterjedő nemzetközi csalást tártak fel. A németek szerint a csalók játékvezetőket, edzőket, játékosokat és klubvezetőket vesztegettek meg. A magyar szálról részleteket nem közöltek, és ugyan a német rendőrség az [origo]-val azt közölte, hogy megkeresték a magyar hatóságokat, ők azt állítják, nem fordult hozzájuk senki. Várhatóan még idén megnevezik az érintett klubokat.

Az európai labdarúgás eddigi legnagyobb botrányának nevezték a bochumi ügyészség és rendőrség vezetői az általuk feltárt visszaéléseket. A gyanú szerint egy nemzetközi bűnbanda fogott össze a mérkőzések eredményeinek manipulálására abból a célból, hogy a fogadások révén csillagászati haszonra tegyenek szert.

Állítólag kilenc országban - Németországban, Belgiumban, Svájcban, Horvátországban, Szlovéniában, Törökországban, Ausztriában, Boszniában és Magyarországon - játékvezetőket, edzőket, játékosokat és klubvezetőket vesztegettek meg, különböző nagyságú - egyes közlés szerint - ötszámjegyű összegekkel.

A magyar szál

A hatóságok több mint 200 gyanús mérkőzést vizsgálnak, ezek között van 13 magyarországi, idén lejátszott első osztályú találkozó. Ennél több részletet a magyar vonatkozásokról nem közöltek a sajtótájékoztatón, és a német sajtóban sem találtunk bővebb információkat. Péntek délután telefonon kerestük a bochumi ügyészséget, de nem vették fel a telefont.

Michael Bloch a bochumi rendőrség sajtószóvivője az [origo]-nak megerősítette, hogy a bundabotrányban 13 első osztályú magyar mérkőzés érintett. Mint mondta, a magyar hatóságokkal "természetesen felvették a kapcsolatot". Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel még nagyon a nyomozás kezdetén járnak, bővebb felvilágosítást nem tud adni.

Bloch nem mondta, hogy melyik magyar hatóságot keresték meg, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) pedig azt közölte, hogy egyelőre semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak a futballmérkőzésekkel kapcsolatos nemzetközi fogadási botrány kapcsán. Az UEFA bundagyanú esetén értesíti az adott ország szövetségét, és az [origo] megkereste az MLSZ illetékeseit, de sem Bienerth Gusztáv nemzetközi igazgató, sem Róka Géza, a versenyszervezési osztály vezetője nem hallott az ügyről.

Év elejétől vizsgálódtak

A német hatóságok szerint a gyanús meccseket 2009 elejétől játszották, és a bochumi ügyészség szinte az év elejétől folytatott nyomozást. A botrány felgöngyölítésébe az év közepén bekapcsolódott az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA is. A sajtóértekezlet résztvevői hangoztatták: a vizsgálatok az év eleje óta játszott mérkőzésekre terjedtek ki, de nem zárták ki, hogy az elmúlt években ugyancsak hasonló fogadási megvesztegetések voltak.

A rendőrség szóvivője sorra említette az érintett országokat, arra is utalva, hogy melyik országban "milyen szintű" megvesztegetés történt. A listát Törökország vezeti több mint 30 első ligás mérkőzéssel, de a gyanú szerint első osztályú mérkőzésekre kötöttek csalással létrejött fogadásokat Horvátországban, Szlovéniában, Boszniában, Ausztriában és Magyarországon is. A rendőrség szerint Horvátországban 14, Ausztriában pedig 11 szerepel a gyanús meccsek között.

A gyanú szerint megvesztegetések történtek németországi, svájci és belgiumi mérkőzéseken is, ezek esetében azonban másod-, illetve harmadosztályú, továbbá regionális találkozókról van szó. Ezekből 32 mérkőzést Németországban játszottak.

Egy játékos is őrizetben állítólag

Németországban helyi lapok szerint a másodosztályú VfL Osnabrück csapata lehet az egyik érintett. Az ügyészség egy 34 éves játékost gyanúsít, akit a helyi a Neuen Osnabrücker Zeitung című lap szerint őrizetbe vettek. A gyanú szerint a férfi legalább két meccset manipulált: 150 ezer eurót tett arra, hogy a csapat legalább három góllal kikap az Augsburg elleni áprilisi meccsen. Az egyesület elnöke, Dirk Rasch a lapnak azt mondta: "Ha ez igaz, akkor ez egy katasztrófa. Ez lehetett a hanyatlás oka."

Harald Stenger, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) médiaigazgatója első reakciójában igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. "Az UEFA és a DFB fogadási piacokat ellenőrző riasztási rendszere nem jelzett semmiféle manipulációt Németországban" - mondta csütörtök délután.

A sajtóértekezleten ugyanakkor az ügyészség és a rendőrség képviselője közölte, hogy a fogadási botránynak több mint 200 gyanúsítottja van. Megerősítették, hogy az ügyben előző nap letartóztatások történtek. Eszerint Németországban 15, Svájcban pedig 2 személyt vettek őrizetbe. Közölték, hogy a rendőri szervek együttműködnek más országok rendőrségeivel is, és ennek kapcsán Ausztriát, a botrányban amúgy nem érintett Nagy-Britanniát, valamint Svájcot emelték ki, Magyarországról nem tettek említést. Az UEFA képviselője mindehhez azt tette hozzá, hogy a szövetség az ügy felgöngyölítése érdekében kapcsolatba kíván lépni a nemzeti labdarúgó szövetségekkel.

A hatóságok a jelenleg folyó vizsgálatra hivatkozva nem voltak hajlandók egyetlen gyanúsított klubot sem név szerint említeni, mint ahogy nem közölték azt sem, hogy kik a gyanúsítottak, illetve kiket vettek őrizetbe eddig.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy egy nemzetközi bűnbanda tevékenységéről van szó. A nyomozás során telefonokat hallgattak le, és az elmúlt hónapokban, illetve hetekben számos házkutatásra került sor. A nyereség állítólag mintegy 10 millió euróra rúg. Az ügyészség szóvivője közölte, hogy folytatják a nyomozást, vádemelés későbbre várható.

A hivatalos sajtóértekezleten sokan azt firtatták, hogy az érintett német, illetve külföldi klubok nevét, valamint az állítólag megvesztegetett személyekre vonatkozó adatokat mikor hozzák nyilvánosságra. Az idézett források ez után idézték az UEFA képviselőjét, aki szerint az érintett klubok, illetve az állítólag megvesztegetett személyek megnevezése a vizsgálat lefolytatása után, de minden valószínűség szerint még ebben az évben várható.