Vágólapra másolva!
Német szakértők szerint csak a jéghegy csúcsát jelentik a Magyarországot is érintő bundabotrányban eddig feltártak, és az elkövetkező  hetekben újabb leleplezésekre lehet számítani.

A szombati német újságok címlapon közölték az UEFA fegyelmi bizottságának vezetője, Peter Limachernek a nyilatkozatát, amely szerint az európai labdarúgás történetének legnagyobb megvesztegetési botrányáról van szó. "Nagyon mélyen megrázott minket a nemzetközi bandák közös manipulációjának mértéke" - idézte a Spiegel Limachert. A lap szerint a jelenlegi vesztegetési ügy nemcsak a futballtörténelem legnagyobb botránya, de a milliókat mozgató sport hitelességét is alaposan kétségbe vonja.

A bochumi államügyészség, illetve a rendőrség együttes közlése szerint az év elejétől összesen kilenc országban több mint 200 mérkőzést manipuláltak, ezek eredményét különböző megvesztegetésekkel úgy igyekeztek befolyásolni, hogy az arra fogadóknak az busás hasznot hozzon. A német, az osztrák, a svájci és a brit rendőrség csütörtökön több mint ötven helyszínen tartott házkutatást, legalább egymillió euró értékű készpénzt és vagyontárgyat foglalt le. Németországban tizenkét, Svájcban két embert vettek őrizetbe.

A nemzetközi bűnbanda tagjai európai, illetve ázsiai fogadásaikkal mintegy 10 millió eurós illegális jövedelmet zsebeltek be, a gyanú szerint a német, illetve külföldi játékvezetőknek, edzőknek, játékosoknak és sportvezetőknek átlagosan 10 ezertől 25 ezerig terjedő megvesztegetési pénzt fizettek.

A botrányban érintett országok között Németország mellett Belgium és Svájc, Ausztria é Törökország, továbbá Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Magyarország szerepel. Michael Bloch a bochumi rendőrség sajtószóvivője az [origo]-nak pénteken megerősítette, hogy a bundabotrányban 13 első osztályú magyar mérkőzés érintett. Mint mondta, a magyar hatóságokkal "természetesen felvették a kapcsolatot". Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel még nagyon a nyomozás kezdetén járnak, bővebb felvilágosítást nem tud adni. A magyar futballszövetséghez az MLSZ honlapja szerint mindezidáig semmiféle jelzés nem érkezett az üggyel kapcsolatban.

Ugyancsak első osztályú mérkőzésekre terelődött a gyanú Törökország, Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina esetében is. A gyanús mérkőzéseket - köztük nemzetközi kupatalálkozókat is - egytől egyig ebben az évben játszották. Nem hivatalos közlés szerint a vizsgálatot később kiterjesztik az elmúlt évek mérkőzéseire is.

Németország 32 bundameccsel érintett, de egyiket sem a Bundesliga legfelsőbb osztályában, hanem alacsonyabb osztályokban játszották. Egyes szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy az első osztályban játszók túl jól keresnek ahhoz, hogy bármit is kockáztassanak. Az alsóbb osztályokban viszont már elég lehet a megvesztegetési pénz. A botrányban a Spiegel szerint a német futballszövetség játékvezetője is érintett: a meg nem nevezett férfi az ország déli részén a területi ligában fogadott el kenőpénzt.

A rendőrség bejelentése szerint az érintett klubok nevét a vizsgálat lezárásáig nem közlik, azután azonban "könyörtelenül" nyilvánosságra hozzák, nem kizárt, hogy még ebben az évben. Ennek ellenére a szombati német sajtó már megnevezett gyanús klubokat és játékosokat, a klubok között a második ligában játszó Osnabrücköt, az Augsburgot és a Nürnberget, a játékosok közül pedig első helyen az VfL Osnabrück csatárát, Thomas Reichenbergert említve, aki egy áprilisi mérkőzésen már az első 15 percben "ordítóan nagy" helyzeteket hagyott ki.

A bundabotránynak több mint 200 német, illetve külföldi gyanúsítottja van, köztük a fogadó, illetve megvesztegető banda tagjai és az állítólag megvesztegetettek. A hírek szerint eddig egy játékost vettek őrizetbe, az alacsonyabb osztályban szereplő Würzburger Kickers egyik futballistáját, aki már korábban is lebukott fogadási csalással.

A német futballszövetség gyors és határozott fellépést ígér. Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung írja, a bundabotrányban érintett játékosokat és tisztségviselőket a lehető leghamarabb meg fogják büntetni, amint bizonyító erejű iratok állnak rendelkezésre - jelentette ki a szövetség elnöke, Theo Zwanziger szombaton.