Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csütörtökön közzétette annak a tíz játékosnak a nevét, akik megkaphatják az idén első ízben kiírt Puskás Ferenc-díjat, melyet a legszebb gólt szerző futballista vehet át a szervezet éves, zürichi gáláján.

A FIFA honlapján található névsorban Emmanuel Adebayor (az Arsenal színeiben), Eliran Atar (Bnei Yehuda), Michael Essien (Chelsea), Grafite (Wolfsburg), Andres Iniesta (Barcelona), Luis Angel Landin (Cruz Azul), Katlego Mphela (Dél-afrikai Köztársaság), Nilmar (Internacional), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Fernando Torres (Liverpool) egy-egy remekbe szabott találata szerepel.

A Puskás Ferenc-díjról szóló szerződést Joseph Blatter FIFA-elnök és az Aranycsapat legendás játékosának özvegye írta alá október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián tett látogatása alkalmából.

Nilmar csodálatos szólója a Corinthians-Internacional meccsen:


A tízes listára a szurkolók mostantól szavazhattak a FIFA honlapján. Az idén december 21-én rendezendő gálára mind a tíz jelöltet meghívják, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem.

Grafite a Bayern elleni góljával került be a jelöltek közé:


Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kellett születnie, hogy jelölt lehessen. Az elismerést női futballista is kiérdemelheti.

Iniesta BL-döntőt érő gólja a Chelsea-Barcelona meccsen:


Blatter meghívására a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia delegációja részt vesz a díjkiosztó gálán. A küldöttséget Orbán Viktor, a létesítmény alapítója vezeti, s jelen lesz az eseményen a három éve elhunyt legendás játékos özvegye is.