Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összeállítottuk a legerősebb európai bajnokságok álomcsapatát. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett) mindössze két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, a csapat hadrendjének pedig az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, hogy a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű együttes. A Bundesliga után a Serie A 2009-es válogatottját mutatjuk be.

A nyáron olyan sztárok távoztak az olasz élvonalból, mint Zlatan Ibrahimovic és Kaká, illetve olyan klasszisok érkeztek, mint Samuel Eto'o, Lúcio vagy Diego - akiket azonban szabályainknak megfelelően nem vehettünk számításba. Részben ennek is köszönhető, hogy az idei tizenegy több helyen is megegyezik a tavalyival: a középpálya szinte majdnem ugyanaz, és csak a csatársor cserélődött ki teljesen.

A kapusoknál Sébastian Frey immár sorozatban harmadik alkalommal került be a csapatba, és a legfőbb vetélytársa, akárcsak az elmúlt években, megint Gianluigi Buffon volt. A Juventus kiválósága 2009-ben nem hiányzott annyit sérülés miatt, mint tavaly, így a választásban a tekintélyes olasz szaklap, a La Gazzetta dello Sport osztályzataihoz fordultunk segítségért, amelyek szerint Frey nyújtotta a jobb teljesítményt. Az AC Milan kapusai szintén kifejezetten jók voltak az idén, a piros-feketéknél azonban hárman is védtek, Dida, Marco Storari és Christian Abbiati.

A védelem jobb oldalán nem lehetett kérdéses, hogy az Inter csillaga, Maicon volt a legjobb 2009-ben: a brazil játékos nem csak a Serie A-ban, hanem a világválogatottban is jó eséllyel pályázna erre a posztra. Ugyan sérülés miatt tavasszal kihagyott pár összecsapást, de az év második felében már ismét a régi önmagát idézte, a posztján nem volt vetélytársa az olasz élvonalban.

A bal szélen már nehezebb volt a választás, hiszen ebben a pozícióban egyik sztárcsapat sem dúskál a klasszisokban. Az AS Romában szereplő John Arne Riise illetve a Genoa fiatal játékosa, Domenico Criscito volt a két jelöltünk, és végül az döntött az utóbbi mellett, hogy ő hátvéd létére öt gólt is szerzett az idén.

A középhátvédeknél az interes Walter Samuel túl sokat hiányzott ahhoz, hogy számításba vegyük, a torinói Giorgio Chiellini viszont minden szempontból tökéletes választásnak tűnt. A másik középhátvéd személye talán meglepetés, ám a kolumbiai Mário Yepes mindössze két bajnokit hagyott ki az év során a Chievo Veronában, és a Gazzettánál csupán Alessandro Nesta előzi meg az átlagosztályzatok alapján - ő viszont csak ősszel szerepelt a Milanban, akárcsak Thiago Silva.

A középpályán alig történt változás a tavalyi évhez képest. A tavasszal a Fiorentinában fantasztikusan futballozó Felipe Melo a nyáron átigazolt a Juventusba, ahol aztán úgy játszott, hogy a drukkerek az Aranykuka-díjat (ami az év legrosszabb játékosának jár) is megszavazták neki, de az év első felében remeklő Thiago Mottateljesítménye is visszaesett ősszel az Interben. Az AC Mian sztárja, Ronaldinho is csak az év második felére kapta össze magát, így aztán helyettük az állandóságra és a megbízhatóságra voksoltunk. Ennek megfelelően megint ott van csapatunkban az Inter két argentin játékosa, Javier Zanetti és Estebán Cambiasso. Zanetti már több, mint két éve egyetlen meccsről sem hiányzott a csapatból, és Cambiasso is kihagyhatatlan, ő ráadásul védekező középpályás létére hat gólig jutott 2009-ben.

Forrás: MTI

A Napoli szlovák sztárja, Marek Hamsík is remek esztendőt zárt, tavaszi két góljához az ősszel nyolcat tett hozzá. A középpálya bal oldalán sokáig tanakodtunk azon, hogy betegyük-e Clarence Seedorfot, ám a holland a felvillanásai ellenére sem nyújtott olyan teljesítményt az év során, hogy megelőzze a Cagliari játékosát, Andrea Cossut. A balszélső jelenleg a harmadik helyen áll a középpályásoknál a Gazzetta ranglistáján, az előző idényben pedig senki sem adott nála több gólpasszt a Serie A-ban.

A többi csapatrésszel ellentétben a csatársor más összetételű a tavalyihoz képest, ami részben Zlatan Ibrahimovic klubcseréjének köszönhető. Az, hogy az egyik támadó Diego Milito, nem is volt kérdéses: az argentin az egész év során ontotta a gólokat, összesen 22-ig jutott 2009-ben, amit a Serie A-ban senki sem tudott felülmúlni. Partnerének kiválasztása már nem volt ilyen könnyű: Antonio Cassano nem nyújtott egyenletesen jó teljesítményt, és Francesco Totti is sokat hiányzott sérülés miatt. Fabrizio Miccoli ugyan remek osztályzatokat kapott a Gazzettától, de ő viszonylag kevés gólt ért el, így aztán az AC Milanból Alexandre Pato került be a csapatba. Ő egyike a milánói csapat azon kevés játékosának, aki tavasszal is remekelt, sőt, az év első felében több gólt szerzett, mint ősszel.

A Serie A álomcsapata 2009-ben: Frey (Fiorentina) - Maicon (Internazionale), Yepes (Chievo Verona), Chiellini (Juventus), Criscito (Genoa) - J. Zanetti (Internazioonale), Cambiasso (Internazionale), Hamsík (Napoli), Cossu (Cagliari) - D. Milito (Genoa, Internazionale), Pato (AC Milan).

Korábbi álomcsapataink
1999: Buffon - Nesta, Mihajlovics, F. Cannavaro - J. Zanetti, Ruí Costa, Totti, Verón, Vanoli - Batistuta, F. Inzaghi

2000: Toldo - F. Cannavaro, Nesta, Maldini - Zambrotta, Fiore, Totti, Nedved, Candela - Batistuta, Sevcsenko

2001: Toldo - Nesta, Samuel, Materazzi - Cafú, Tommasi, Totti, Liverani, Candela - Crespo, R. Baggio

2002: Buffon - Thuram, Ferrara, Legrottaglie - J. Zanetti, Corini, Totti, Sztankovics, Nedved - Vieri, Del Piero

2003: Buffon - Thuram, Nesta, Maldini, Zambrotta - J. Zanetti, Gattuso, Nedved, Jankulovski - Trézéguet, Vieri

2004: Dida - Cafú, Nesta, F. Cannavaro, Zambrotta - Camoranesi, Kaká, Totti, Nedved - Sevcsenko, Adriano

2005: De Sanctis - I. Córdoba, Thuram, F. Cannavaro, Zambrotta - Diana, Émerson, Cambiasso, Kaká - Gilardino, Toni

2006: Amelia - Oddo, I. Córdoba, Barzagli, J. Zanetti - Fábio Simplício, Kaká, De Rossi, Mancini - C. Lucarelli, Toni

2007: Frey - Panucci, I. Córdoba, Zapata, Molinaro - Quagliarella, De Rossi, Cambiasso, Seedorf - Totti, Ibrahimovic

2008: Frey - Maicon, Panucci, Chiellini, Vargas - J. Zanetti, Cambiasso, Hamsík, Nedved - Del Piero, Ibrahimovic

www.global-soccer.eu