Vágólapra másolva!
Habár egyes sajtóértesülések szerint a játékosok mégis vállalták volna a részvételt az Afrika-kupán, a togói kormány hazarendelte Angolából az ország futballválogatottját, miután a csapat buszát pénteken fegyveresek támadták meg az angolai-kongói határvidéken.

"A togói kormány úgy határozott, hogy hazahívja a csapatot. Ilyen drámai körülmények között nem tudunk részt venni az Afrika-kupán. A játékosokat sokkolták az események" - közölte Pascal Bodjona kormányszóvivő.

A pénteki terrorakciót a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői nevű szeparatista szervezet vállalta magára. Az angolai határtól mintegy tíz kilométerre gépfegyveres támadók nyitottak - beszámolók szerint közel 15 percig tartó - sortüzet a togói válogatott buszára. A támadásnak a szombat esti hivatalos tájékoztatás szerint három halálos áldozata és kilenc sérültje van, de egyes sajtóhírek szerint a busz sofőrje, a pályaedző és a sajtószóvivő után a csapat 25 éves cserekapusa, Kodjovi Obilalé is belehalt sérüléseibe. A másik sebesült játékos, a védő Serge Akakpo sikeres műtéten esett át, és túl van az életveszélyen.

Az angolai kormány és az esemény szervezői szombat délután még győzködték a togói válogatottat, hogy ne lépjen vissza a tornától, a futballisták többsége azonban úgy foglalt állást, hogy a történtek után nem akar maradni. A csatár Tomas Dossevi azt közölte, a delegáció vasárnap reggel utazik haza, a csapatkapitány, a Manchester Cityt erősítő Emmanuel Adebayor pedig már szombaton visszament Angliába.

Forrás: MTI

Noha a Reuters késő délután úgy értesült, hogy a csapat mégis vállalná a részvételt, a togói kormány döntése után már erre már kicsi az esély.

Paulo Kassoma angolai miniszterelnök elszigetelt cselekménynek minősítette a véres merényletet, és garantálta a résztvevő csapatok biztonságát, több, afrikai játékosokat foglalkoztató európai klubnál azonban nem ilyen derűlátóak. Az Udinese és a Hull City már jelezte, szeretné, ha afrikai játékosaik (a ghánai Kwadwo Asamoah, illetve a gaboni Daniel Cousin és a nigériai Seyi Olofinjana) hazatérnének.