Vágólapra másolva!
Lement a csoportkör első fordulója az Afrika-kupán, amelyen továbbra is a togói válogatott megtámadása és a csapat visszalépése jelenti az elsőszámú beszédtémát. Pedig a pályán is történtek érdekes dolgok, meglepetésre nagyon halványan kezdtek a nagy esélyesek, akik közül egyedül Egyiptom tudott nyerni, a vébére kijutott válogatottak viszont alaposan elmaradtak a várakozástól.

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) nehéz helyzetbe került az Emmanuel Adebayort és társait ért fegyveres támadást követően, hiszen a közvélemény érthető módon a togóiakkal szimpatizált, akik mindenképpen játszani szerettek volna; ugyanakkor a szervezőbizottságnak nem volt lehetősége arra, hogy az eredeti menetrendet felborítva három nappal később engedje pályára lépni a válogatottat.

A szövetség elöljáróinak Togo visszalépése egyszerűbb forgatókönyvet jelentett volna - ez esetben ugyanis maximális megértésről tanúbizonyságot téve lezárult volna az ügy. Így viszont, hogy a togóiak pályára akartak lépni a tornán, de az ország kormánya csak a nemzeti gyász leteltével engedélyezte volna a csapat Angolába történő visszautazását, a CAF nem tehetett mást, mint hogy hivatalosan kizárta Togót - mivel a válogatott nem állt ki az első, Ghána elleni mérkőzésére.

Ennek következtében a csoportkör első fordulójának végén egy résztvevő még nem lépett pályára, és ez éppen az egyik favorit ghánai csapat. A többi vb-résztvevő teljesítményét látva különösen kíváncsiak lehetünk Michael Essienékre, mert nagyon úgy tűnik, hogy a Dél-Afrikába kijutott együttesek számára a kontinensviadal inkább nyűgnek tűnik.

A legnagyobb csalódást Algéria okozta, amely sima 3-0-s vereséget szenvedett Malawitól. Az észak-afrikai ország szakvezetője, Rabah Szadan ugyan már a torna előtt is kifejezetten óvatosan nyilatkozott (azt mondta, hogy a cél a csoportból való továbbjutás, ami miatt állítólag hazájának sportminisztere raportra is hívta), és a jelek szerint az edző reálisan mérte fel a helyzetet.

Csapata ugyanis elképesztően rosszul futballozott, pedig olyan ellenfele volt, amely története során csak egyszer jutott ki az Afrika-kupára, és előzetesen az idei torna leggyengébb szereplőjének tartották. A malawi játékosok tulajdonképpen nem tettek mást, mint kihasználták az algériaiak hibáit - utóbbiban főleg a kapus, Fauzi Csaucsi vitte a prímet.

A meccs után egyébként Szadan tovább vágta maga alatt a fát, amikor kijelentette: "Jól sikerült a felkészülésünk, de nem tudtuk, hogy Angolában ilyen magas a hőmérséklet. A focistáink nagy része Európában szerepel, nem tudtunk mit kezdeni a nagy meleggel". Ha így folytatja, akkor Szadan a világbajnokságra már csak maximum turistaként utazhat el.

De nem ő az egyetlen szakvezető, akinek veszélyben van az állása, és ezzel együtt a dél-afrikai részvétele. A nigériai kapitánytól, Shaibu Amodutól minimálisan is az elődöntőbe kerülést várják el, ehhez képest csapata az első meccsét 3-1-re elveszítette. Igaz, ellenfele a címvédő Egyiptom volt, és a kontinens két legsikeresebb válogatottjának összecsapása a torna eddigi legszínvonalasabb mérkőzését hozta.

A nigériaiak legfőbb problémája, hogy a középpályáról hiányzik egy kreatív játékos, amilyen mondjuk Augustine Okocha volt: Egyiptom ellen Ayila Yussuf, John Obi Mikel és Dickson Etuhu játszott középen, akik egyaránt labdaszerző, védekező középpályások. Az Egyiptom elleni teljesítmény ugyanakkor a csoport másik két csapata, Benin és Mozambik ellen elég lehet ahhoz, hogy Nigéria bejusson a legjobb nyolc közé, ott pedig már bármi megtörténhet.

Forrás: AFP

Obasi (jobbra) gólt lőtt Egyiptomnak, a meccs végén mégis Zidanék örülhettek

Vereséggel rajtolt Kamerun is, pedig a Gabon elleni mérkőzést végigtámadta - azonban sehogyan sem tudott kifogni a fantasztikusan védő Didier Ovonón. A gaboniak az egész találkozón kétszer lőttek kapura: az egyikből gól, a másikból pedig kapufa lett. Samuel Eto'o és társai mentek ugyan előre, de sok elképzelés nem volt a játékukban, az Internazionale csillaga például feltűnően visszafogott volt, a nyolcadik kontinensviadalán szereplő, és ezzel rekorder Rigobert Song pedig meglehetősen bizonytalan volt a védelem közepén.

A világbajnokságra kijutott válogatottak közül egyedül Elefántcsontpart tudott pontot szerezni, de ebben sem volt sok köszönet. Didier Drogbáék ugyanis csak egy gól nélküli döntetlenre voltak képesek Burkina Faso ellen, ami azt jelenti, hogy ha nem győzik le pénteken Ghánát, akkor nehéz helyzetbe kerülnek - extrém esetben még egy hármas holtverseny is előfordulhat (Togo kizárása miatt ebben a csoportban csak három csapat szerepel).

A hírek szerint egyébként Drogbáékat nagyon megviselte a terrortámadás: a csoport meccseit Cabindában rendezik, ahol egy esetleges újabb támadás veszélye továbbra is fennáll, Kolo Touré pedig pár órával a tragikus esemény után személyesen beszélt manchesteri klubtársával, Adebayorral, így szinte azonnal értesült a történtekről.

Forrás: AFP

Drogbáék gól nélküli döntetlennel kezdték a tornát

De szerencsére azért a várt látványos, gólzáporos meccsek sem maradnak el - jobban mondva eddig egy ilyen akadt, mégpedig a nyitómérkőzés, amelyen Angolának négygólos előny sem volt elég a győzelemhez. Bő negyedórával a rendes játékidő letelte előtt még semmi sem utalt arra, hogy Mali pontot szerezhet: a házigazdák magabiztosan futballoztak, azonban egyetlen kapott gól után összeomlottak.

Jellemző, hogy a negyedik mali gólnál, a 95. percben mindössze négy hazai játékos tartózkodott a saját tizenhatosán belül - egy európai válogatott ilyen esetben alighanem tíz emberrel visszaállt volna bekkelni. De sokan éppen ezt szeretik az afrikai futballban.

www.global-soccer.eu