Vágólapra másolva!
A brit legfelsőbb bíróság egy hét haladékot adott a Premier League utolsó helyén álló Portsmouth labdarúgócsapatának, hogy rendezze az adóhatóság felé fennálló 11,5 millió fontos (3,5 milliárd forintos) tartozását.

A Portsmouth-t az adóhatóság idézte a bíróság elé, ugyanis a szezonban már negyedik tulajdonosát fogyasztó klub óriási összegű adóhátralékot görget maga előtt. A kikötővárosiak 7,4 millió font forgalmi adóval, és 4,7 millió font jövedelemadóval (plusz ezek kamataival) tartoznak az adóhivatal felé.

A hatóság szerint a futballklub mára fizetésképtelen lett, és az állam csak úgy juthat hozzá a pénzhez, ha felszámolják a Portsmouth FC-t. Az adóhivatal képviselője kerek perec kijelentette: a Portsmouth nem képes rendezni tartozását, és semmilyen garanciát nem tud felmutatni arra nézve, hogy ez a helyzet a közeljövőben megváltozik.

Az egyesületet képviselő Nigel Hood ugyanakkor amellett érvelt, hogy igenis van esélye a klubnak a túlélésre, mert az új többségi tulajdonos, a klub részvényeit egy hete megvásároló hongkongi befektető, Balram Chainrai kész rendezni az adósságokat, és csak a konszolidáció után akarja eladni egy újabb befektetőnek. Hood az érzelmi húrokat is megpendítette: "A felszámolásnak beláthatatlan következményei lennének. És itt nem csak a klub mellett kiálló szurkolókról van szó, hanem arról a 600 emberről, akinek a Portsmouth FC ma munkát ad."

A klub érvelése csak mérsékelten hatotta meg a bíróságot: a Portsmouth egy hét haladékot kapott, hogy hitelt érdemlően bizonyítsa álláspontját. Ha ez nem sikerül, akkor megindul a klub ellen a felszámolási eljárás.