Vágólapra másolva!
Miért nem vezethet angol bajnoki mérkőzéseket a világ egyik legjobb játékvezetője, Kassai Viktor, miközben honfitársa, Gera Zoltán karriert építhetett a Premier League-ben? - teszi fel a kérdést a Times című angol napilap jegyzetírója, aki szerint a bírók az egyedüli vesztesei a futball nemzetközi szabályozásának.

Kassai Viktor játékvezetőt és Gera Zoltán állítja párba a Timesban megjelent jegyzetében az olasz Gabriele Marcotti, aki azon elmélkedik, hogy miként lehet az, hogy a világ húsz legjobb játékvezetője között számon tartott Kassai Viktor csak az NB I-ben fújhatja a sípot, miközben a focistaként a világon az első háromszázba is csak jóindulattal beférő Gera Zoltán megbecsült játékos Angliában.

A Bosman-szabállyal utolsóként a játékosok előtt is megnyílt az út, hogy szabadon vállalhassanak munkát az Európai Unió területén, azaz ott focizzanak, ahol igényt tartanak a szolgálataikra. Vannak persze megkötések, főleg a Premier League-ben, ahová az EU-n kívülieket csak válogatottként lehet leszerződtetni, a liga azonban így is tele van külföldi játékosokkal, akadnak külföldi menedzserek, klubvezetők, és egyre több a külföldi klubtulajdonos is.

Mindenki szabadon mozoghat, kivéve a világ legjobb játékvezetőit, köztük az UEFA legfiatalabb "elit" besorolású bírója, Kassai Viktor. Ők csak hazájukban vezethetnek mérkőzéseket, eltekintve azon ritka kivételektől, amikor egy szövetség egy rangadóra külföldi bírót hív.

Jelenleg ha egy játékvezető úgy dönt, hogy külföldön vállal munkát, akkor, legyen bármilyen magasan kvalifikált, jóformán elölről kell kezdenie a karrierjét.

Pedig, ahogy Times írja, a korlátozás feloldásával mindenki jól járna. A legmagasabb szintű bajnokságban valóban a legjobb bírók vezethetnék a meccseket, ezzel együtt a kis futballországok játékvezetői is könnyebben kapnák meg a nemzetközi karrier lehetőségét.

A változtatás legnagyobb ellenzői azonban éppen a nemzeti játékvezetői testületek, hiszen a legtöbb országban egy megbízható átlagos teljesítménnyel "nyugdíjig" lehet fújni a sípot, nincs igazi konkurencia.

Pedig a nézőknek édes mindegy lenne, ki vezeti a mérkőzést, nekik bőven elég, ha jól vezeti - állapítja meg a Times.