Vágólapra másolva!
Azt már a szezon előtt sejteni lehetett, hogy a Real Madrid nyáron kinevezett edzőjének, Manuel Pellegrininek nem lesz könnyű dolga, hiszen a csapattal szemben hatalmas a várakozás. A chilei szakember kap is hideget, meleget, annak ellenére, hogy a szezon ezen szakaszában a Realnak még sohasem volt ilyen sok pontja, ráadásul ötnél gólt szerzett az éllovas Barcelonánál. A madridi sajtó egy részének azonban ez sem elég.

Manuel Pellegrini a Villarrealnál ugyan bizonyította, hogy remek szakember, de a Realnál olyan környezetbe került, amilyenben korábban még sohasem dolgozott. Madridban ugyanis nem csak az eredmények számítanak, hanem az is, hogy azt miként éri el a nyáron nyáron rekordösszegért megerősített csapat.

Noha a klub sportigazgatója, Jorge Valdano számtalanszor kijelentette, hogy Pellegrini megkapja a kellő időt a bizonyításra, elég volt egyetlen kínos vereség a spanyol kupában a harmadosztályú Alcorcón ellen ahhoz, hogy a madridi lapok máris az edző menesztéséről írjanak.

Az elmúlt években nem éppen a türelméről híres klubvezetés azonban kitartott Pellegrini mellett, a chilei folytathatta a munkát, az eredmények pedig javultak. A madridiak tartották a lépést a tavyl minden létező címet begyűjtő Barcelonával, annak ellenére, hogy sztárjaik közül előbb Cristiano Ronaldo, majd Kaká, végül pedig Gonzalo Higuaín dőlt ki a sorból.

Mindezek mellett azonban végig benne volt a levegőben, hogy az igazi próbatétel Pellegrini számára a Bajnokok Ligája lesz, ahol az előző öt évben a csapat egyszer sem tudott bejutni a legjobb nyolc közé. A nyolcaddöntőben a mumusnak számító Olympique Lyont kapta ellenfélül a Real, és az első mérkőzésen idegenben 1-0-s vereséget szenvedett. Az eredmény a visszavágó szempontjából nem rossz, ráadásul a madridiak korábbi két lyoni fellépésükön is súlyosabb vereséget szenvedtek, a Marca azonban rögtön támadásba lendült. A madridi újság Pellegrinit kritizálta a vereség miatt, szinte minden döntését megkérdőjelezte, és elsősorban azt kérte számon rajta, hogy kihagyta a kezdők közül Lassana Diarrát, és Mahamadou Diarrát játszatta, balhátvédnek pedig a brazil Marcelót jelölte ahelyett, hogy Arbeloát rendelte volna át a védelem bal oldalára.

Utóbbi valóban nem a legjobb döntés volt, nem véletlen, hogy Pellegrini már a szünetben lehozta Marcelót, és a fentiek szerint rendezte át a védelmet - más kérdés, hogy az első félidőben még 0-0 volt az állás, és a gólt már a Marca által követelt védelemmel kapta a csapat.

Az edző azt is elmagyarázta, hogy Lassana Diarra kihagyásának egyszerű oka volt: mind a francia középpályás, mind Xabi Alonso egy sárgányira volt az eltiltástól, és azt akarta, hogy legalább az egyikük biztosan rendelkezésre álljon a visszavágón. Utólag igazolja a döntését, hogy Xabi Alonso valóban sárgát kapott Lyonban, és így nem játszhat a két csapat madridi találkozóján.

A rendkívül higgadt Pellegrini a jelek szerint egyelőre jól bírja a meglehetősen kritikus légkört, sőt, a számokra hivatkozva visszavágott az őt nem Real-szintű trénernek nevező Marcának, amely máris José Mourinhót vizionálja a klub kispadjára.

"A számok alapján a mostani az elmúlt 15 év legjobb Realja. A szezon ezen szakaszában a klubnak még sohasem volt ilyen sok pontja, és sohasem szerzett ilyen sok gólt. A számok pedig nem hazudnak" - jelentette ki, és tény, hogy valós adatokra hivatkozott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A csapat a legutóbbi öt bajnoki mérkőzésén összesen 20 gólt ért el, és 24 forduló alatt már 64 találatnál tart, ami öttel több, mint a látványos támadófutball etalonjának tartott FC Barcelona góljainak száma. Pellegrini vezérletével a Real nyerni tudott idegenben a Deportivo ellen, ami 18 éve nem sikerült, de ami talán a legfontosabb, a szakember egyelőre függetleníteni tudja magát a médiától, és kizárólag szakmai szempontok alapján dönt.

A Marca például a csapatba követelte Benzemát, ám Pellegrini ragaszkodik Gonzalo Higuaínhoz - ami az argentin támadó formáját elnézve nem meglepő - ugyanakkor egy-egy sztár kedvéért nem alakítja át a taktikát. Az utóbbi hetekben rendre 4-4-2-es felállásban játszatta a csapatot, Cristiano Ronaldo a csatársorban kapott helyet, a középpályán pedig Kaká mellett három olyan középpályás játszott, akik a védekezésből is jelentősen kiveszik a részüket: Estebán Granero, Xabi Alonso és Lassana Diarra.

Granero a madridi sajtó egyik nagy kedvencét, Gutit szorította ki a kezdőből, és Pellegrini meghúzta azt a lépést, amit a madridi trénerek közül az elmúlt másfél évtizedben senki sem mert megtenni: a kispadra ültette Raúlt. A veterán csatár ugyan csak két meccsen nem lépett pályára, de csupán nyolc alkalommal volt kezdő, és nélküle a csapat sokkal lendületesebb.

Mindez azonban mind hiábavaló lesz, ha a Realnak nem sikerül továbbjutnia a Lyon ellen, sőt, várhatóan még a franciák kiverése sem lesz elég a madridi közvéleménynek. A Bajnokok Ligája döntőjét ugyanis idén a Santiago Bernabéu stadionban rendezik, és Florentino Pérez elnök nagy álma, hogy a csapat hazai közönség előtt hódítsa el a trófeát. Pellegrininek tehát tényleg nincs könnyű dolga, de ezt alighanem már akkor tudta, amikor aláírt a klubhoz.

www.global-soccer.eu