Vágólapra másolva!
A Manchester United két remek győzelemmel továbbjutott a Bajnokok Ligájában, és a Premier League-ben is esélyes az aranyéremre, a klubnál azonban mégsem a pályán történtek jelentik a fő beszédtémát. A szurkolók ugyanis egyre látványosabban tiltakoznak az egyesület amerikai tulajdonosai ellen, és a Vörös Lovagok nevű csoport révén jelentkező is van, hogy ki vehetné meg a MU-t a Glazer családtól.

Furcsa látvány volt az Old Trafford az AC Milan elleni BL-nyolcaddöntőn, hiszen a lelátón rengeteg sárga-zöld sálas szurkolót lehetett látni, a manchesteri drukkerek nagy része ugyanis a klub amerikai tulajdonosai ellen tiltakozva viselte az egyesület jogelődjének, a Newton Heathnek a színeit.

A Manchester Unitedet 1878-ban ezen a néven alapították, és sárga-zöld színekben pompázott, a jelenlegi színösszeállítás, illetve a Vörös Ördögök elnevezés csak később kapcsolódott a klubhoz. Korábban egyébként olyan hírek is elterjedtek, hogy a szurkolók másfajta tiltakozást is terveznek, arról lehetett hallani, hogy csak a tizedik percben vonulnak be a helyükre a stadionba, ebből azonban semmi sem valósult meg.

A sok sárga-zöld sál azonban jelezte, hogy a manchesteriek elégedetlenek azzal, hogy kedvenc csapatuk a Glazer család tulajdonában van. Ez valamilyen szinten érthető, hiszen Glazerék 2005-ben nem a saját pénzükből vették meg a klubot, az adásvétel nagy részét hitelekből finanszírozták, amely adósságot később az egyesületre terhelték.

A klub legutóbbi pénzügyi mérlege szerint, amely a 2008 júliusa és 2009 júniusa közötti időszakra vonatkozik, a bankhitelek összege ugyan 518,7 millió fontról 509,5-re csökkent, ebben azonban nincs benne a Glazer család 175 milliós személyi kölcsöne, amit sokak szerint az egyesület bevételeiből akarnak majd kifizetni.

A pénzügyi jelentésből az is kiderült, hogy a Red Football Ltd. vezetőségében tisztséget viselő hat Glazer tavaly összesen tízmillió font kölcsönt vett fel a klubtól, aminek törlesztését öt éven belül el sem kell kezdeniük, sőt 2006 óta ugyanekkora összeget kaptak különböző jogcímeken.
Az amerikai tulajdonosokat sok minden más miatt is támadják.

A szezonbérlet ára például négy év alatt majdnem a másfélszeresére emelkedett: ebben a szezonban már 722 fontot kellett fizetni érte. A bérletesek száma ugyan nem csökkent, de míg korábban csak várólistáról lehetett hozzájutni, addig idén nyáron bárki vehetett bérletet. A Manchester United Szurkolóinak Szövetsége (Manchester United Supporters' Trust, röviden MUST) nem véletlenül hallatja a hangját.

"A helyzet egyértelmű, amióta Glazerék a tulajdonosok, egy csomó pénztől esett el a klub, és a következő két évben még nagyobb lesz a veszteség, ha maradnak. Ez sokat árt az egyesületnek" - jelentette ki a szervezet ügyvezető igazgatója, Duncan Drasdo. A MUST nem csak a sárga-zöld színek viselésével igyekszik felhívni magára a figyelmet (bár ez is nagyon látványos, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a szervezet taglétszáma január óta 34 ezerről 125 ezerre nőtt!), hanem igyekszik alternatívát nyújtani a Glazer családdal szemben.

A szurkolói szövetség ugyanis szeretne összehozni egy olyan befektetői csoportot, amely képes lenne arra, hogy kivásárolja a klubot a Glazer családtól. Ezt a csoportot nevezte el az angol bulvársajtó Red Knightsnak, azaz Vörös Lovagoknak, nekik kellene megmenteniük a Manchester United.

A Vörös Lovagok között rendkívül tehetős és elismert brit üzletemberek is vannak, tag például Keith Harris, a Seymour Pierce nevű vezető londoni befektetői bank ügyvezetője, aki rövid ideig volt a liga elnöke is; Mark Rowlinson, a világ harmadik legnagyobb ügyvédi irodájának számító Freshfields Bruckhaus Deringer egyik vezetője; Paul Marshall, az Európa egyik vezető befektetői alapjának, a Marshall Wace-nak az egyik alapítója és elnöke; Richard Hytner, a Saatchi & Saatchi nevű reklámügynökség alelnöke; Sir Roy Gardner, aki a British Gas jogutódjának számító Centricának volt a vezérigazgatója 1997 és 2005 között; valamint Jim O'Neill, a Goldman Sachs nevű pénzügyi tanácsadó cég gazdasági kutató részlegének feje és vezető közgazdásza.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Szeretjük a Unitedet, utáljuk a Glazereket - hirdeti a szurkolók transzparense

Mindannyian nagy MU-szurkolók, sőt, Gardner és O'Neill korábban az egyesület vezetőségében is helyet kapott - utóbbi pedig Sir Alex Ferguson közeli jó barátjának számít. A Vörös Lovagok állítólag egymilliárd fontot gyűjtenének össze annak érdekében, hogy ajánlatot tegyenek a Glazer családnak, és ennek érdekében a hírek szerint szerződnének Japán egyik vezető befektetői bankjával, a Nomurával.

A Red Knights a Nomura segítségével szeretne tehetős üzletembereket keresni Ázsiában, ahol a Manchester Unitednek hatalmas a rajongótábora (a felmérések szerint Kínában, Japánban és a Koreai Köztársaságban közel 40 millióan szurkolnak a MU-nak). Ebben a japán banknál dolgozó angol bankár, Guy Dawson segíthet nekik - aki anno a Manchester United egyik tanácsadója volt, amikor Glazerék megvették a klubot.

Az amerikai família 800 millió fontért szerezte meg az egyesületet, míg a Vörös Lovagok (akik egyes angol lapértesülések szerint jelenleg közel hatvanan vannak) a magánvagyonukból 750 millió fontot dobnának össze - a maradék 250 milliót a MUST és a kisrészvényesek adnák be a közösbe. Az üzleti terv összeállítása a szakértők szerint hónapokig tarthat, és nagy kérdés, hogy a Glazer család számára ez az ajánlat elegendő lenne-e - sokan úgy vélik, hogy 1,6 milliárd alatt még tárgyalni sem akarnak. A jelenlegi tulajdonosok egyelőre csak egy rövid közleményt adtak ki, amelyben csupán annyi állt: "A Manchester United nem eladó". Legalábbis egyelőre - tehetjük hozzá.

www.global-soccer.eu