Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázstól és a keret más értékes játékosaitól is megválhat nyáron a PSV Eindhoven, ha a klubnak nem sikerül bejutnia a Bajnokok Ligája főtáblájára. A PSV mellett az Ajax is hasonló gondokkal küzd, miközben pénzügyileg viszonylag stabilnak mondhatja magát. A BL-szereplés mégis létfontosságú, csakhogy úgy tűnik, a kettőből az egyik helyet már elvitte a Twente.

Holland lapértesülések szerint, amennyiben a PSV Eindhoven lemarad a Bajnokok Ligája főtáblájáról, és ezáltal elesik az ott kereshető több millió eurótól, úgy a klub még a nyáron elkezdi kiárusítani legértékesebb játékosait, köztük Dzsudzsák Balázst.

Az eindhoveni klub tavaly csak negyedik lett a bajnokságban, így csak az Európa Ligában indulhatott, ahol viszont lényegesen kevesebb pénzt lehet keresni, ami hosszú távon jelentősen rontja a klub versenyképességét a játékos piacon, így általában a klubok közötti versengésben is.

Ugyanis míg az Európa Liga-győzelemmel 6,5 millió eurót lehet keresni, addig a BL-ben már a főtáblára jutás garantál 7,3 milliót. Nem beszélve a csoportban szerzett pontokról, és az esetleges továbbjutásról. A cél tehát a BL, csakhogy Hollandiából mindössze két csapat számára adott a lehetőség, ráadásul a bajnokság ezüstérmesének már selejteznie kell a főtáblára jutásért.

A jelenlegi állás szerint hét fordulóval a bajnokság vége előtt a Twente vezet, öt ponttal megelőzve a PSV-t, az eindhoveniektől pedig csak egy pontra van az Ajax, amely éppen az elmúlt hétvégén verte 4-1-re Dzsudzsákékat. Március 20-án pedig akár fordulhat is a sorrend, ugyanis míg a PSV az éllovas Twentét fogadja, addig az Ajax a sereghajtó RKC Waalwijkhoz látogat. Megkönnyítené Dzsudzsákék dolgát, ha legalább jól játszanának, de Fred Rutten edző csapatának egyre többen róják fel, hogy gyakran végzetesen könnyelmű, sőt, ezt már maga a tréner is így látta az Ajax elleni mérkőzés után.

"Borzalmasan játszottunk az utolsó fél órában. Míg korábban a szervezettség és a tudatosság jellemezte a játékunkat, addig most a káosz volt az úr a pályán" - mondta Rutten.

Az ügyben a holland Voetbal Centraal című lapnak nyilatkozott Dzsudzsák Balázs is, akit az újság a PSV egyik legfontosabb játékosának nevez. A magyar válogatott középpályása elképzelhetőnek tartja, hogy nyáron valóban távozik Eindhovenből, azonban, mint elmondta, egyelőre a PSV-vel készül a BL-szereplésre.

"Bízom benne, hogy a PSV-vel sikerül kiharcolnom a Bajnokok Ligája-szereplést. Nagyon fontos a klubnak, hogy eljussunk a főtáblára, minden játékos szeretne ott játszani. A BL-ben játszani fantasztikus élmény, és jó lenne, ha ezt a PSV-ben élhetném át, semmint, hogy egy másik csapatnál kelljen újra bizonyítanom. Felmerülhet persze, hogy elhagyom a klubot, de egyelőre szerződés köt ide. Azért fogunk harcolni, hogy bajnokok legyünk, vagy, ha az nem sikerül, legalább a második helyen végezzünk. Azt remélem, a PSV soha nem fogja azt mondani, hogy el kell hagynom a klubot" - mondta a szezonban tíz gólnál járó balszélső.

Az [origo] megkereste a nusport.nl holland internetes sportmagazint, amelynek munkatársa a következőt mondta az ügyben: "Ugyanaz a hír járja mindkét klubról. Az idei szezonban körülbelül tízmillió eurós veszteség érte az egyesületeket, így a PSV-nek és az Ajaxnak is létfontosságú, hogy bejusson a BL-be. Máskülönben el kell adniuk egy vagy több meghatározó játékosukat, például Luis Suarezt vagy Gregory van der Wielt. Ha nem sikerül nekik, akkor könnyen a Feyenoord sorsára juthatnak, amelyik az utóbbi években csak középcsapat volt Hollandiában."

A BL-szereplés annak ellenére is égetően fontos, hogy a holland forrás szerint egyelőre még egyik csapatot sem fenyegeti gazdasági krízis. "Mindkét csapatnak vannak tartalékai, az Ajaxnak mintegy 60 millió eurója pihen a bankban, míg a PSV azon kevés csapatok egyike, amelyik minden évet pozitív mérleggel tud zárni. De a következő néhány hét biztos, hogy hihetetlenül izgalmas lesz, mert mindkét klubnál egyértelmű a cél: be kell jutni a BL-be, és ez vélhetően csak az egyiküknek fog összejönni."