Paraguay: védekezésben világbajnokok

Vágólapra másolva!
A paraguayiak ereje a támadások visszaverésében rejlik, kapujukat sem a brazilok, sem pedig az argentinok nem tudták bevenni a dél-amerikai vb-selejtezők során. A gondok akkor kezdődnek, amikor nekik kéne támadást építeniük, ez ugyanis gyakran a középpálya teljes kihagyásával történik. A világbajnokságon ennek ellenére jó esélyük van a továbbjutásra.  
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

A paraguayiak sztárok nélkül, rendkívül egységesen futballoznak, és rendre megnehezítik még a legjobb együttesek dolgát is. Különösen a védekezésük figyelemre méltó.

Hogyan lehet legyőzni őket?

Nem érdemes beívelésekkel próbálkozni, mert a hátvédek kiválóan fejelnek. A rövidpasszos, gyors játék sokkal inkább eredményre vezethet ellenük, azonban nagyon vigyázni kell a villámgyors kontrákra.

Mit várunk tőlük?

Magas színvonalú védőmunkát, rendkívül kemény játékot, rengeteg előrevágott labdát a csatárok irányába, a középpálya szinte teljes kihagyását a támadásépítésnél.

Kire figyelünk?

Salvador Cabanas hiánya miatt sokkal nagyobb szerep hárulhat Oscar Cardozóra, aki ebben a szezonban a Benficában rendkívül eredményesen futballozik, és vezeti a portugál bajnokság góllövőlistáját.

Forrás: AFP

A gyenge pont

A paraguayiaknak általában a támadójáték a gyengéjük, ráadásul most a legeredményesebb játékosukra sem számíthatnak. A csatárok sokszor teljesen egyedül küzdenek az ellenfél védőivel, nem kapnak támogatást a középpályáról.

Róluk mondták

"Paraguay sokáig vezette a selejtezőket Dél-Amerikában, és remek játékosai vannak. Alaposan fel kell készülnünk, mert erős csapatról van szó, amely könnyen meglepetést okozhat" - mondta a sorsolás után a leendő csoportellenfél Olaszország szövetségi kapitánya, Marcello Lippi.

36/50

Kapusok: 7/10
Justo Villar személyében egy rendkívül rutinos játékos védi a kaput, aki mindössze egyetlen selejtezőről hiányzott. A spanyol élvonalban szereplő kapus a legutóbbi tornán sérülés miatt csak hét percet védett, vagyis alighanem fokozott bizonyítási vágy dolgozik benne.

Védelem: 9/10
A válogatott legnagyobb erősségének mindig is a hátvédsor számított, és ez most is így van. A selejtezők során a mérkőzések felén még csak gólt sem kapott az együttes, köztük a Brazília és Argentína elleni találkozókon sem. A két középhátvéd, Paulo da Silva és Julio César Cáceres remekül fejel, ellenük felesleges magas labdákkal kísérletezni.

Középpálya: 6/10
Ebben a csapatrészben is elsősorban a védekező felfogású játékosok vannak többségben, jellemző, hogy a selejtezőkben a középpályások közül egyedül Christian Riveros volt eredményes. Nagyon hiányzik a keretből egy olyan kreatív futballista, mint amilyen az "aranygenerációból" Roberto "Toro" Acuna volt.

Csatársor: 6/10
A selejtezők házi gólkirálya, Cabanas valószínűleg nem lesz ott a vébén januári tragédiája miatt, de a paraguayiak még így sem állnak rosszul támadokból, hiszen Roque Santa Cruz, Nelson Haedo-Valdez és Cardozo mellett immár a honosított Lucas Barrios is a rendelkezésükre áll.

Szövetségi kapitány: 8/10
Az argentin Gerardo Martinót az egyik legképzettebb dél-amerikai szakembernek tartják, 2007-ben a kontinens legjobb edzőjének választották. Martino a tradicionális paraguayi erényekre alapozva egy olyan együttest rakott össze, amelyet nagyon nehéz legyőzni, és amelyben rendkívül erős a csapatszellem.


Tanácsunk a szövetségi kapitánynak


Az egykori aranygeneráció utolsó, még aktív tagja, Denis Caniza mindössze nyolc vb-selejtezőn játszott, de rutinja sokat jelentene Dél-Afrikában. A jobb- és balhátvédként is bevethető játékos sorozatban a negyedik világbajnokságán szerepelne, amennyiben Martino számít rá - mindenképpen érdemes lenne őt kivinni.

Forrás: AFP

Nem csak a szépre emlékezünk

Noha a paraguayi válogatott már a legelső világbajnokságon is indult, nagyon sokáig csak a kontinentális viadalokon remekelt, a vébéken nem tudott sikert elérni. Az első jelentősebb eredményt az 1986-os torna hozta, amikor a csapat a nyolcaddöntőben búcsúzott Anglia ellen. A következő szereplésre 12 évet kellett várni, 1998 óta azonban a paraguayiak mindegyik világbajnokságon ott voltak, és a José Luis Chilavert, Carlos Gamarra, Acuna nevével fémjelzett válogatott ismertté tette az országot. 1998-ban és 2002-ben is az egyik későbbi döntőssel szemben estek ki a nyolcaddöntőben, legutóbb viszont nem sikerült továbbjutniuk a csoportból.

Felejthetetlen pillanatuk

Talán furcsa, hogy egy válogatottnál egy vereség a legemlékezetesebb mérkőzés, azonban a paraguayiak 1998-ban egy vesztes meccsel írták be magukat a sportág történelemkönyvébe. A Franciaország elleni nyolcaddöntőben Gamarráék foggal-körömmel védekeztek a házigazdák ellen, már-már úgy tűnt, hogy kihúzzák a büntetőkig, azonban a 114. percben Laurent Blanc betalált. Ez volt a vébék történetének első aranygólja, amelyet követően még a franciák is gratuláltak Chilavertnek a remek teljesítményéhez.


Mi lett volna, ha

Paraguaynak már az ötvenes években is remek csapata volt, amely 1953-ban megnyerte a Copa Américát, és az 1958-as világbajnokságon nem sok választotta el a negyeddöntőtől. Az utolsó csoportmérkőzésen nyerni kellett volna a gárdának a továbbjutáshoz, és bár a jugoszlávok háromszor is vezetést szereztek, a dél-amerikaiak mindegyik alkalommal egyenlíteni tudtak. A győztes gólt azonban nem tudták begyötörni, továbbjutásuk esetén a negyeddöntőben az NSZK lett volna az ellenfelük.


A 2002-es világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutásért éppen Németország ellen játszott a csapat, és igen csak megszorongatta a későbbi ezüstérmest. A német válogatott nagy fölényben futballozott, de Chilavert mindent védett, sőt, egy alkalommal még előre is kocogott egy szabadrúgáshoz, amit azonban kapu fölé lőtt. A hajrában azonban Oliver Neuville közeli lövésénél már Chila is tehetetlen volt, így a németek 1-0-ra nyertek. A következő körben az Egyesült Államok lett volna Paraguay ellenfele.


A legutóbbi tornán a paraguayiak nem jutottak tovább a csoportjukból, megint egy hajrában kapott gól volt a végzetük. A svédek elleni találkozón egészen a 88. percig tartották a gól nélküli döntetlent, amikor azonban Fredrik Ljungberg közelről a hálóba fejelt, és így a három pont az európai csapaté lett. Pedig ha maradt volna a döntetlen, akkor a dél-amerikaiak megelőzték volna Svédországot, és ők mehettek volna tovább a második helyen, hogy a legjobb négy közé kerülésért Németország ellen lépjenek pályára.


Út Dél-Afrikába

A 2006-os világbajnokság után generációváltás ment végbe a válogatottnál, a kispadra pedig az argentin Martino került, akinek irányításával Paraguay fantasztikusan rajtolt a selejtezőkön. Az első öt mérkőzésén veretlen maradt, miközben hazai pályán Brazíliát is sikerült legyőznie. A Bolíviában elszenvedett vereséget követően újabb remek sorozat következett, és ennek köszönhetően már a fél távnál szinte biztos volt, hogy a csapat kijut Dél-Afrikába - ekkor Paraguay vezette a dél-amerikai zónát Brazília és Argentína előtt. Ugyan végül a brazilok és a chileiek is megelőzték az együttest, a csapat remekül szerepelt, hiszen nem csak a brazilokat, hanem Argentínát is megverte hazai pályán.

Csoportellenfelek:Olaszország, Új-Zéland, Szlovákia

www.global-soccer.eu