Vágólapra másolva!
A hamburgi Fulham-Atlético Madrid Európa Liga-döntőben minden lépését figyeltük az angol csapat magyar légiósának, Gera Zoltánnak.

"Tizenegyes mezben: Zoltaann Geeeeraaaa" - kiáltotta bele a mikrofonba a döntő helyszíni kommentátora a csapatok bemutatásakor, a kezdő sípszó előtt nem sokkal. A többi futballista sem kapott kis tapsot, ám a félelmetes hangulatú hamburgi arénában a Fulham-drukkerek még jobban felhördültek, amikor Gera neve hangzott el.

Nem vitás, Zamora és a csapatkapitány Murphy mellett ő is a legnépszerűbb Fulham-játékosok közé tartozik, amiről az [origo] már kedd este is megbizonyosodott.

A Fulham-Atlético EL-döntő Gera miatt ezúttal a magyar futballrajongókat is sokkal jobban érdekelte. Nézzük hát, hogy hogyan játszott, miket lépett, milyen döntéseket hozott a meccs során az idei kupasorozatban hat gólt szerzett magyar támadó.

A kezdés előtt megölelik és pacsiznak egymással a londoniak, Gera támadó párjának, Zamorának adja a legszorosabb ölelést.

20 óra 45 perc: a mérkőzés második labdaérintése Geráé.

20.46: Zamora csúsztatása után Gera rásprintel a labdára, s bár látszik, hogy nem fogja elérni, azért tisztességgel lenyomja a 30 méteres futást.

20:51: Egy balszélről kapott labdát a 16-os előterében szépen kezeli le, a lövés már nem sikerül ilyen jól, egy védőben elakad.

20:54: Tényleg kevesebbet kell védekeznie, mint az elmúlt években, az Atlético támadásvezetésénél nem is indul hátra.

20.57: Egy kontra után a jobbszélen iramodhatott volna meg, de a labda kimegy oldalra.

20.59: Fellökik, szabadrúgás a Fulhamnek, amiből semmi nem lesz.

21.01: Atlético-szöglet, még Zamora is visszajön, Gera nem fog senkit, majd egy játékostársának mutat kifelé.

21.03: Egy elpuskázott madridi helyzet után elegánsan veszi le a labdát a saját térfél közepénél, ám a társak lelassították az akciót.

21.04: Egy előreívelt labdába belepöcköl, épp jó Zamorának, de mégsem, mert les.

21.06: Forlán kapufáját rezignáltan veszi tudomásul, és megindul előre.

21.07: A jobbszélen kap labdát, egészen az alapvonalig lefut vele, majd elesik. Széttárt karokkal gesztikulálva mutatja a játékvezetőnek, hogy miért nem kapott szabadrúgást. (Egy nemrég megjelent cikkben felrótták Gerának, hogy rosszul színészkedik.)

Forrás: EPA

21.09: A sorfal tagjaként figyeli, amint a madridiak 17 méteres szabadrúgását Schwarzer nagy vetődéssel kivédi.

21.10: Rövid oldalpassz balra, hosszú jobbra - két pontos átadás, ám végül csak az Atléticóé lett a labda.

21.11: Előbb átlépett egy labdát, majd egy balról érkező magas labdát kapásból jócskán a kapu fölé lő.

21.12: Feltűnik a balszélen is, egy rossz centerezés után bedobáshoz jut a Fulham, de elveszíti a labdát. Elbukott fejpárbaj után belassít középen, majd ismét zakatolásba kezd, a pálya minden részén feltűnik.

21.13: A saját térfeléről rossz helyre fejel, a megkaparintott labdát Forlán 22-ről fölé lövi.

21.14: Tipikus, gerás "no look" passz a jobbszélen, Zamorát gyakran ilyennel hozza gólhelyzetbe: nem oda néz, mint ahová a labdát gurítja.

21.15: Miután az Atlético beszorítja a Fulhamet, Gera is a védekezés mellett dönt, és a 16-osig visszasprintel.

21.16: Gera a félidő dereka táján a legtöbb időt a jobbszélen, illetve középen tölti, társaihoz hasonlóan ő sem alkalmaz túl szoros emberfogást.

21.17: Forlán vezető gólja után roppant idegesen indul meg a középkörtől hátrafelé, és valamit nagyon magyaráz Murphynek, talán azt, hogy miképp lehetett volna elkerülni a gólt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=SgiW1spHdQE8XSUy


21.20:
Ígéretes helyzetbe kerülhetett volna Gera a 16-os jobb oldali előterében, ám a bíró az akciót lefújja kezezés miatt.

21.22: Valahogy érezhető volt, hogy Geráékat nem hagyja nyugodni a 0-1. Roppant nagy helyzetben Zamora nem lő, majd a 11-es ponttal egyvonalban, jobbra helyezkedő Gerához kerül a labda, aki cselek és lövés helyett visszaíveli a labdát a túloldalra. És jól is teszi, mert az egyik védő fején picit irányt változtató labda Davies felé száll, aki kapásból kegyetlenül bevágja.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xb5RsEOQrCk9M4KP


21.24:
Egy nagy sprint után gyönyörűen szerel, a közönség londoni része - úgy 20 ezren lehetnek - rögtön éltetni is kezdi, a nevét három-négyszer is skandálva, torkuk szakadtából éltetik.

21.30: Lendületesen elfut a jobbszélen, majd rosszul ad középre, az Atléticóé a labda, Gera szerencséjére semmi nem lesz az ellentámadásból. Az eladott labda után előbb széttárja a karját, majd amolyan albertflórisan csipőre teszi a kezét.

21.35: A jobb oldalról átnyargal a balra, Zamorával szépen kényszerítőzik, majd a 16-oson belül szerelik.

21.49: Már a második félidőben a 16-os előterében roppant erőszakosan próbál helyet csinálni magának, röviden, jobbra kiadta Duffnak, a beadást azonban a madridiak levadászták.

21:50: a bünettőterületen belül egyedül hagyott Gera lekezeli a labdát, de végül nem sikerül megtartania.

21.52: Gera a leshatáron ugrik ki teljesen egyedül, de picit hosszan szökteti magát, s amikor találkozik a kifutó De Geával, a kapus eljátssza a nagyhalált, mintha Gera belerúgott volna. A madridiak sárgát követelnek, de a bíró semmit nem ítél, nincs is oka rá. A Fulham-játékosok nem nagyon futottak oda megvédeni Gerát, de megteszik ezt helyettük a szurkolók. Hosszasan skandálják a nevét.

Forrás: EPA

21.56: Zamora helyére bejön Dempsey, ami Gera helyzetén is változtathat. Tény, hogy az amerikaival is jól megértették egymást, amikor együtt játszottak.

21.59: Gera ezúttal a balszélről kanyarított be veszélyesen középre, s bizony ígéretes Dempsey-lövéssel végződött az akció.

22.04: Egy balról, élesen érkező lövésnél Gera volt résen, kipöckölte a labdát a mezőnybe.

22.09: Az alapvonalról középre ívelt labdára az ötös túlsó oldalánál repül valaki látványosan a levegőben, ki más, mint Gera: még bele tudott érni, de nem tudta már a kapu felé irányítani a labdát.

Forrás: EPA

22.12: Sprintelt egy nagyot, majd belerúgott az ellenfél játékosába, előnyszabály.

22.19: A kezdőkörből egy visszanyeséses, hosszú indítással próbálta helyzetbe hozni Dempsey-t, a labdát csak egy kicsit kellett volna jobban megpörgetni, s akkor a cserecsatár talán bevágja - így nem érte el.

22:21: Az Atlético támad, Gera elöl marad, még Dempsey is jobban visszahúzódik.

22:23: Nevland áll be Duff helyére, Gera kimegy a balszélre. Rögtön egy erőszakos labdatartással mutatkozik be az új oldalán, három Atlético-játékos is próbálta megzavarni - sikertelenül.

22:26: Csúnyán fellökik 21 méterre a kaputól.

22.29: Nevland-esély a jobb oldalon, keresztbe ellövi, pedig középen ott jött Gera is.

22.31: Testcsel után jobbal indítja a támadást.

22.32: A saját térfeléről ellenfélhez lövi a labdát.

22.33: A rendes játékidőben 12 km-t futott.

22.38: Immáron a hosszabbításban Gera leheletfinom labdaátvétele után folytatódik a Fulham-támadás.

22:40: Megkerülős csel után sarokkal próbálja meg a pályán tartani a labdát - sikertelenül.

22:42: Sarokkal próbálja meg a pályán tartani a labdát - sikeresen.

22:43: Schwarzer kirúgása után Gera mellel tette ki a balszélre a labdát, pontosan.

22.45: A balszélről passzolt középre, a labda az ellenfélé.

22.46: Labdát szerez, de mindhiába, mert három passz után a csapat elveszíti a labdát.

22.47: Ezúttal Gera adja el a labdát.

22.49: Gera kérte volna a balösszekötő helyén, de Konchesky képtelen volt eljuttatni hozzá a labdát.

22.52: Agüero az oldalhálóba lő (a közönség gólt kiált), Gera is csak annyit tesz, mint a többiek: örül, hogy kimaradt a helyzet.

22.55: Immáron a hosszabbítás második félidejében elcsúszott, szerencséjére a jobb oldali beadásból nem lesz semmi, utána viszont szép, ívelt indítással indítja meg a támadást.

23.00: Már - társaihoz hasonlóan - alig bír futni Gera, Forlánnak így tisztán lehetett a jobb oldalról beadni, aki fölé durrantott.

23:02: Gera embere ismét be tudta adni a jobbszélről.

23:06: Forlán lő, gól. A földön fekvő Fulham-játékosokat Gera ébresztgeti, és harciasan középre mutat, mintha azt mondaná: ne adjuk fel, gyerünk előre!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FJtzBiGI6jnMPHGx


23.11:
Ziccerbe kerül, és mellé lő. Bár felugrik az egész stadion, ha gól, akkor is marad az 1-2, mert lesen volt.

23.12: Lehajtott fejjel törölgeti a mezével az arcát, majd leül a gyepre, és magába roskad. Két perc után feláll, és sorra kapja és adja a hátbaveregetést a társakkal, Zamora az elsők között van a vigasztalók közül.