Vágólapra másolva!
A Fulham drukkerei nagyon megszerették Gera Zoltánt, miután a magyar játékos hat gólt szerzett az Európa Liga eddigi mérkőzései során, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az angol csapat bejusson a szerda esti, Atlético Madrid elleni döntőbe. A Hamburgban sörözgető angol drukkerek dalt költöttek új kedvencükről, a "világ legtöbbet fejlődött játékosáról", és éppen azért hisznek abban, hogy megnyeri a döntőt a Fulham, mert eddig a Juventus, a Wolfsburg és a Hamburg ellen sem tartották esélyesnek a londoni klubot.

Juha Pál helyszíni riportja Hamburgból

Az Európa Liga döntője előtt egy nappal Hamburgban nagyon jó volt magyarnak lenni. Nem csak azért, mert a futballszurkolók szervezete (The Football Supporters' Federation) által több tízezer példányban kibocsátott, "Away goals" nevű magazin címlapján Gera Zoltán térdelős gólörömével reklámozták a finálét, s nem csak azért, mert a döntő hivatalos kiadványa interjút közölt a Fulham légiósával. Nem mellékes dolgok ezek, de még nagyobbat szólt, amit a belváros egyik ír kocsmája felé közeledvén hallottunk.

A kikötő melletti sörözőből kihallatszott, amint Gera Zoltán nevét skandálja úgy jó tucatnyi angol drukker. Jól halljuk, tényleg egy német városban, angol drukkerek, egy magyar futballistát éltetnek? Éltették és dalba foglalták a nevét, amiért megdolgozott a középpályás, hat góljával a Fulham idei Európa Liga-sikertörténetének az egyik legfőbb letéteményese volt.

"Viva Gera, Viva Gera, running down the wing, here the Fulham sing. Viva Geeeera!" - énekelték a széleken elfutó magyarról torkuk szakadtából a Fulham drukkerei, akik, miután megtudták, hogy az [origo] - a helyszínre két magyar kollégájával érkező - tudósítója is magyar, baráti öleléssel közeledtek, és arra kértek minket, hogy tanuljuk meg a nótát, amelyet amúgy még a Manchester United fanatikusai találtak ki - annyi különbséggel, hogy Gera helyett Cristiano Ronaldo nevét skandálták a lelátóról. Egy ilyen felkérésnek nem lehet nemet mondani.

"Tényleg magyarok vagytok? Ezt nem hiszem el, héj, srácok, nézzétek, ez a három fiú Magyarországról érkezett!" - kiáltotta az éneklők vezére, majd egy Magyarországot dicsőítő dalba kezdett.

A kocsmában mindenki félkómás volt, ám ettől még - vagy talán éppen ezért - az tényleg kiderült, hogy Gera első számú kedvenc lett. "Imádjuk Gerát! Ő a legtöbbet fejlődött játékos a világon, ennyit senki nem javult az utóbbi egy évben, mint ő" - mondta a harmincas éveiben lévő szószóló drukker, majd elővette a telefonját, és végigmutogatta, hogy melyik kupameccsen járt már az idén.

"Döntőbe juttatta a Fulhamet, érted, ember?!"

"Ezt a képet a CSZKA Moszkva elleni meccsen készítettem, az ott a feleségem, amott épp a Wolfsburggal játszik a csapat, íme a lányom, ez pedig már a Juventus elleni mérkőzés. Igen, ez az a meccs, amelyen Gera Zoltán két gólt is szerzett. Felejthetetlen! És hogy mit művelt az elődöntőben? Még most is kiráz a hideg. Döntőbe juttatta a Fulhamet, érted, ember?!" - kiáltotta a fülünkbe a roppant impulzív drukker, majd arra kért, álljunk mellé, meg akarja örökíteni, amint Gera honfitársaival énekli a "Viva Gerát". "Most költöttük az úton idefelé, úgy egy órája. De amúgy összesen öt dalt is tudnék énekelni róla. Nagyon szeretik a szurkolók, mert ő az a játékos, aki mindig száz százalékot ad ki magából" - mondta, majd rendelt még egy sört.

Az ír kocsmából - ahol az angol drukkerek jóvoltából a föld telis-tele volt a nagy mulatozás közepette összetört söröskorsók szilánkjaival - fájó szívvel bár, de távoztunk egy csendesebb helyre, ahol feltűntek az Atlético-mezben virító spanyolok is. A madridiak kedvence még mindig Fernando Torres, aki pedig már rég nem ott játszik, a Liverpool kedvéért hagyta ott a spanyol fővárost. Az Atlético az elődöntőben épp a megoperált Torres nélküli Liverpoolt ejtette ki, a legtöbb piros-fehér madridi mezen így is az ő neve virított. A spanyolok a nagyon ízletes currywurstot kínáló vendéglőben hangzatos szópárbajjal készültek a döntőre, megjelent Forlán hasonmása is, aki mindössze annyiban különbözött a uruguayi gólvágótól, hogy nem szőke, hanem fekete haja volt.

Forrás: [origo]
Dalszöveg

Mint később megtudtuk, sok Fulham-drukker nem tud felhőtlenül örülni a döntőnek. No nem az, aki eljutott Hamburgba, hanem, aki Angliában ragadt. A klub döntése nyomán ugyanis a londoni bérletesek fejenként négy-négy jegyet igényelhettek a meccsre, így pórul jártak azok, akik nem rendelkeztek bérlettel, például azért, mert Manchesterben laknak, és nem tudnak minden bajnokira elutazni. "Nagyon-nagyon szerettem volna ott lenni a döntőn, ezért mellbe vágott, amikor megtudtam, hogy már nincsen jegy a hamburgi meccsre. Egy Liverpool-drukker ismerősöm szerzett kettőt, s mivel az ő csapata nem jutott be, ideadta nekem - dupla áron, 110 euróért (kb. 30 ezer forint). Persze a feleségem ezt sokallta, de végül csak belátta, ritkán jut kupadöntőbe a Fulham, egy életben egyszer rászánhatok ennyit egy mérkőzésre" - vallotta be a német sört szürcsölgető, szemüveges családapa, majd amikor Geráról kérdeztük, felcsillant a szeme.

"Nem is hittük volna róla, hogy képes meccseket eldönteni"

"Rég meghatározó játékosa lehetne a csapatnak, ha nem szélsőként játszatta volna Hodgson. Már két éve itt van, de mi, szurkolók csak most vettük észre, hogy mennyire jó játékos. Korábban nem is hittük volna róla, hogy ilyen sokat tud, és képes meccseket eldönteni" - mondta, hozzátéve, hogy Gerából abszolút kulcsjátékos lett. "Zamorával tökéletesen megértik egymást elöl, pedig tavaly mindketten gyengék voltak. Szerencsére a menedzser megtalálta a megfelelő taktikát, s ennek köszönhető, hogy idén a Fulhamnek ilyen jól megy az Európa Ligában."

Forrás: AFP
Döntőre kész a HSV stadionja

De vajon esélyesnek számít-e az angol csapat a döntőben? "A Wolfsburg elleni meccs előtt azt mondtam: nem. A Hamburg ellen pláne nem reménykedtem a sikerben, abban pedig biztos voltam, hogy kikapunk a Juventustól. De miként válaszolt erre a csapat? Győzött, győzött, és megint csak győzött. Ezek után mit mondhatnék? Az esélyes az Atlético, én pedig reménykedem abban, hogy elhódítjuk a trófeát" - fűzte hozzá.

Ki az a Németh Krisztián?

Az [origo]-nak nyilatkozó Fulham-drukker haverja a fejére csapta az FFC-s baseballsapkát, de elárulta: tulajdonképpen ő a Liverpoolért szorít. Amelynek szintén van egy magyar játékosa, Németh Krisztián.

- Ismeri őt? Az AEK Athénban játszik, nagy tehetségnek tartják, a magyar drukkerek már-már úgy képzelik, hogy jövőre a Torres-Németh duóval támadnak majd a Vörösök - vetettük föl, mire ő: "Kicsoda? Sajnos soha nem hallottam a nevét" - zárta rövidre a témát a szurkoló, aki a Fantomas-hasonmásversenyen biztosan jobban szerepelne, mint a Liverpool teljes keretét kívülről felsorolók viadalán.

Hungary, Hungary

Végezetül, hogy mennyire népszerű lett Gera Angliában, azt a csendesülős Fulham-szurkoló újabb példával igazolta: "A feleségemmel úgy döntöttünk, veszünk egy magyar vizslát. Nem tudtuk eldönteni, hogy mi legyen a neve, amire én azt mondtam, ha már családi kedvencről van szó, aki ráadásul magyar is, miért ne nevezhetnénk el Gerának?"

A várható kezdőcsapatok, Európa Liga, döntő, 20.45:
Atlético Madrid (spanyol) - Fulham (angol)
Hamburg, v.: Rizzoli (olasz)
Atlético: De Gea - Valera, Perea, Dominguez, A. López - Reyes, Assuncao, R. Gacía, Simao - Forlán, Agüero
Fulham: Schwarzer - Pantsil, A. Hughes, Hangeland, Konchesky - Duff, Murphy, Etuhu, S. Davies - Gera, Zamora

A mérkőzést a Story TV és a Digisport élőben közvetíti.