Vágólapra másolva!
Évtizedekre visszasüpped a középszerűségbe a Fulham - jelentette ki Martin Samuel, a Daily Mail szakírója. Az angol lap az ünnepi hangulatban Európa Liga-döntőre készülő londoni csapat jelentős adósságára hívja fel a figyelmet, a végkövetkeztetése pedig, hogy ezzel a meccsel véget érnek az együttes számára az álmok.

Már az Európa Liga negyeddöntőjétől kezdve a klub történetének legnagyobb sikerét emlegették a Fulham játékosai, akik végül a Juventust, a német bajnok Wolfsburgot és a Hamburgot is legyőzve beverekedték magukat a döntőbe. Érthető, hogy az Atlético Madrid elleni finálé már az eredménytől függetlenül is az ünneplés jegyében telik, a Daily Mail azonban a csapat fölötti sötét fellegekről ír.

"Mindannyian szeretjük a Fulhamet, ugye? Kedves öreg Fulham, sok szerencsét a ma esti döntőben! És a pénzügyi szabályok. Mindannyian szeretnénk szigorúbb szabályokat, nem igaz? Ne költsenek többet a klubok, mint amennyit keresnek. Ne lássunk több olyan csődöt, amilyenbe a Portsmouth került" - kezdi Samuel.

"Ó bocsánat, nem vették észre? A Fulham valójában abszolút szegény. Tavaly 6,8 millió font veszteséget könyvelhetett el, tavalyelőtt 7,5-öt, 2007-ben 15,2-t, összesen pedig 167,8 milló az adóssága. A Fulham tehát pontosan azon csapatok egyike, amelyeket Michel Platini, az UEFA elnöke kitiltana a nemzetközi kupákból, noha Mohamed al-Fajed klubtulajdonos inkább adakozik, mint befektet" - folytatja az angol szakíró.

Bár idén valószínűleg nyereséges lesz a Fulham, azért minden évben nem számíthat arra, hogy eladja legnagyobb tehetségét a Manchester Unitednek tízmillió fontért (ahogy tette azt idén Chris Smallinggal), vagy bejut egy európai kupadöntőbe - különösen, ha nem is engedik elindulni, állapítja meg a Daily Mail.

"Nincs több álom. A Fulham soha többé nem versenyezhet a Juventusszal vagy a Hamburggal, mert az előbbi egy tradícionálisan nagy, ezért gazdag egyesület, míg az utóbbinak 55 240 az átlagnézőszáma, ami a Fulhaménál jóval nagyobb teret enged a költekezésben" - vonja le a végkövetkeztetést Samuel.

Szinte tökéletesen egybevág a lap megállapításaival a Fulham edzőjének egy hete tett nyilatkozata: "Ki kell élveznünk a sikert, mert ez nem fog minden szezonban megtörténni a klubbal. (...) A következő idényben megint az lesz a fő feladat, hogy benntartsam a klubot az élvonalban" - mondta Roy Hodson a Telegraph-nak.

Azért az esti döntőre jókívánságokat küld a lap honfitársainak: "A Fulhamre a középszerűség évtizedei várnak, ha elérkezik a pénzügyi fair play ideje. Használjátok ki jól a ma estét, fiúk, talán soha többé nem jártok be ilyen utat."