Vágólapra másolva!
A Real Madrid irreális nyári költekezése ellenére sem tudta megelőzni az FC Barcelonát, és a két sztárklub kiemelkedett a spanyol bajnokság mezőnyéből. Lionel Messi és Cristiano Ronaldo remekelt, Zlatan Ibrahimovic és Kaká csalódást okozott, a kilencedik helyezett Atlético Madrid pedig megnyerte az Európa Ligát. Tíz dolog, amire emlékezni fogunk a 2009-2010-es idényből.

A spanyol liga korábban is a Real Madrid és a Barcelona rivalizálásáról szólt, de ebben az idényben a két klub minden korábbinál jobban kiemelkedett a mezőnyből. Miközben egyaránt rekordszámú pontot gyűjtöttek, köröket vertek a többi csapatra, a bronzérmes Valencia 25 ponttal szerzett kevesebbet, mint a második madridiak.

Ez a hatalmas különbség aligha tesz jót a Primera Divisiónnak, amelyben azért az elmúlt évtizedben hol a Sevilla, hol a Valencia, korábban pedig a Deportivo nőtt fel a Realhoz és a Barcához. Akadnak szakértők, akik szerint a spanyol liga olyan lesz, mint a skót, amely a Rangers és a Celtic páros vetélkedése.

Messi ellenállhatatlan volt

Csak kevesen gondolták, hogy Lionel Messi képes lesz felülmúlni az előző idényben nyújtott teljesítményét, de a katalánok argentin klasszisa a 2009-2010-es szezonban még ellenállhatatlanabbul futballozott. A Primera División küzdelmeit 34 találattal zárta, amivel nem csak gólkirály lett, hanem az európai Aranycipőt is begyűjtötte, ráadásul góljai között több szépségdíjas akadt.

Többször is előfordult, hogy az ellenfél teljes védelmet kicselezte, és pazar szóló után talált be: ebből a szempontból talán a Real Zaragoza elleni második találata a legemlékezetesebb. De mindenki megtalálhatja a számára legszebb gólt, hiszen az alábbi felvételen Messi összes szezonbeli gólja szerepel.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=4m8A50aprWeg6yxt


Vegyes Ibrahimovic megítélése

A Barcelona rajt-cél győzelmet aratott, pedig a legfontosabbnak tartott nyári szerzemény, a svéd Zlatan Ibrahimovic nem igazán vált be. Sokan megkérdőjeleztek Josep Guardiola döntését, amikor megvált Samuel Eto'ótól Ibra kedvéért, azonban az idény elején úgy tűnt, hogy a bosnyák származású csatár megszerzése jó húzás, hiszen akkoriban kifejezetten eredményes volt, és az ő gólja döntötte el a Real Madrid elleni rangadót is. A szezon második felére azonban Ibrahimovic kiszorult a kezdő tizenegyből (akárcsak Thierry Henry), és a vélemények továbbra is megoszlanak róla.

Real-kudarc minden szinten

A Real Madrid ugyan az utolsó fordulóig versenyben volt az aranyéremért, ám a királyi gárda végül trófea nélkül zárta az idényt, és ez mindenképpen csalódás, annak ellenére, hogy a klub a története során még sohasem gyűjtött ilyen sok pontot.

Hiába volt a hatalmas költekezés, Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema és Xabi Alonso megvétele, az igazán fontos mérkőzéseket rendre elbukta a csapat (a Barcától mindkétszer kikapott, a BL-ben pedig nem tudta megverni az Olympique Lyont), a legkínosabb pedig alighanem a harmadosztályú Alcorcóntól elszenvedett 4-0-s vereség volt a spanyol kupában. Florentino Pérez Galaktikusok 2.0 fedőnevű projektje, akárhogy is nézzük, csődöt mondott.

A Marca össztüze Pellegrinire

A madridiaknál természetesen mindig szükség van egy bűnbakra, és a jelek szerint megint az edző lett az. Manuel Pellegrini nyári érkezését követően nem sok bizalmat kapott a spanyol sajtótól, a Real egyik szócsövének tartott Marca már novembertől valóságos kampányt folytatott a chilei ellen, aki természetesen követett el hibákat, de meglehetősen nehéz ilyen ellenséges környezetben dolgozni.

De nem ez volt a madridi újságok egyetlen érdekes húzása: a Marca és az AS szinte végig arról írt, hogy a játékvezetők kedveznek a Barcelonának, és a jelenséget Villaratónak nevezték el, a spanyol szövetség elnökének, Ángel María Villarnak a neve nyomán.

Vadócz gólt szerzett a Bernabéu-stadionban

A Real sokszor nyert hátrány, és így volt ez az Osasuna elleni hazai mérkőzésen is, azonban a találkozó nem ezért maradt emlékezetes a magyar szurkolók számára. A találkozón ugyanis Vadócz Krisztián gólt szerzett a Santiago Bernabéu-stadionban.

A válogatott középpályás kifejezetten eredményes idényt zárt, hiszen stabil kezdő lett az Osasunában, és összesen négy találatot szerzett, mind a négyet tavasszal.

Magyar játékos a Primera Divisiónban több mint 20 éve nem szerzett ennyi gólt: az 1987-88-as idényben Dajka László ötig jutott a Las Palmas színeiben.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=JT77OWx8J4azJTWX


Mallorcai könnyek a lefújás után

A szezon meglepetéscsapata a Mallorca, amely remek hazai teljesítményének köszönhetően végig versenyben volt a BL-t érő negyedik helyért. A piros-feketéknél több pontot otthon csak a Real és a Barca szerzett, és a gyakran különleges eszközökkel is dolgozó, pszichológusi végzettséggel rendelkező Gregorio Manzano által irányított együttest csak pár másodperc választotta el attól, hogy indulhasson a Bajnokok Ligájában.

Az utolsó fordulóban a csapat nyert, majd a kezdőkörben várta, hogy mit játszik a rivális Almeriában. Úgy tűnt, a Sevilla erejéből csak döntetlenre futja, ám a hosszabbítás perceiben az andalúziaiak mégis csak begyötörték a győztes gólt, így a Mallorcának csak az ötödik hely és az Európa Liga maradt.

A futballisták reakcióiból ítélve Manzanónak volt alkalma használni pszichológusi tapasztalatait.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YxQ0mH29zy85aObg


Hamburgerrel az Európa Ligába

A következő idényben ott lesz az Európa Ligában a Getafe is, amely hatodik helyezése a klubtörténet legjobb szereplése. A csapat az előző szezonban kis híján kiesett az élvonalból, ám ezúttal minden várakozást felülmúlva teljesített, és ezt elsősorban az edzőnek, Míchelnek köszönheti.

A Real Madrid egykori kiváló középpályása, aki korábban a királyi klub utánpótlásánál dolgozott, a saját fiára, Adriánra is számíthatott, ami miatt sokan kritizálták, de az eredmények tökéletesen igazolták döntéseit. A Getafe remek bajnoki szereplésénél már csak a mezszponzora meglepőbb: a klubot ugyanis az egyik nagy amerikai gyorséttermi lánc szponzorálja, amelynek logója ott van a csapat szerelésén.

Atlético Madrid, a kupacsapat

A Getafe remeklése azt jelenti, hogy a bajnoki eredmények alapján az Atlético csak a harmadik számú madridi csapat. Az Atlético a megszokott módon teljesen kiszámíthatatlan teljesítményt nyújtott a Primera Divisiónban: egyedül Diego Forlánék tudták legyőzni a Barcelonát, ugyanakkor képesek voltak vereséget szenvedni a kiesőjelöltektől.

A játékosállománya alapján sokkal többre hivatott klub egy idő után már nem is foglalkozott a bajnoksággal, inkább a kupasorozatokra koncentrált, aminek meg is lett az eredménye: az Atlético megnyerte az Európa Ligát, és a Spanyol Kupában is döntőt játszott.

Xerezi feltámadás a semmiért

A szezon előtt mindenki biztosra vette, hogy az újonc Xerez nem lesz képes bennmaradni a legjobbak között, elvégre az egyesületnek futballistája is alig volt bajnoki rajton, a keretet kölcsönjátékosokkal töltötték fel.

Az együttes ennek megfelelően kezdte az idényt, első 14 mérkőzéséből csak hármon tudott gólt szerezni, és úgy tűnt, hogy minden negatív rekordot megdöntve búcsúzik. Tavasszal azonban egészen elképesztő fordulat állt be: miután az argentin Nestor Gorosito került a kispadra, az eredmények ugrásszerűen javultak. Az utolsó helyet ugyan egyszer sem hagyta el a csapat, de az utolsó fordulóig volt esélye a bennmaradásra.

www.global-soccer.eu