Vágólapra másolva!
A vb utolsó hetében már csak négy mérkőzést játszottak Dél-Afrikában, így a heti világválogatottba az Obolon Kijev ukrán csatára, Olekszandr Mandzjuk is bekerült.

Kapus

Iker Casillas (Spanyolország): A Real Madrid klasszisát a torna elején még kritizálták, azonban a világbajnokság végén már hősként ünnepelték. Az eldöntőben a németek ellen Toni Kroos lövésénél védett nagyot, a fináléban pedig Arjen Robben ziccerénél mutatott be óriási bravúrt.

Hátvédek

Sergio Ramos (Spanyolország): A lobogó hajú jobbhátvéd a tőle megszokott lendülettel, dinamikával futballozott a világbajnokság utolsó két mérkőzésén. Védőfeladatát remekül ellátta, és rengeteget ment előre, szinte jobbszélsőt játszott, és közel került ahhoz, hogy gólt is szerezzen. Ez ugyan nem sikerült neki, de így is kellemes meglepetést okozott.

Arne Friedrich (Németország): A Nationalelfről a vébé előtt úgy tartották, hogy a középhátvéd posztja jelenti a csapat gyenge pontját, azonban a tornán a német bekkek kiemelkedően futballoztak. Friedrich esetében ez már csak azért is meglepő volt, mert klubjával kiesett a Bundesligából, ráadásul a Herthában gyakran jobbhátvédként szerepelt.

Carles Puyol (Spanyolország): Kevesen gondolták volna, hogy a fantasztikus támadókkal rendelkező spanyol együttes egy középhátvéd góljával jut majd be a fináléba. Puyol rendkívül látványos gólt fejelt a németek ellen, és tökéletesen kikapcsolta a játékból Miroslav Klosét, a döntőben pedig szerencséje volt, hogy a vitatott esetnél Arjen Robben nem esett el a szorításában.

Giovanni van Bronckhorst (Hollandia): Az Oranje csapatkapitánya jó előre bejelentette, hogy a vébét követően befejezi pályafutását, de előzetesen valószínűleg nem gondolta, hogy a világbajnokság döntője lesz az utolsó mérkőzése. Itt ugyan le kellett cserélni, de az elődöntőben a mezőny egyik legjobbja volt, és hatalmas bombagólt szerzett.

Középpályások

Thomas Müller (Németország): Egy évvel ezelőtt még a Bayern München legelszántabb hívei sem nagyon ismerték az ifjú titánt, aki a világbajnokság végére sztár lett. Nem csak a gólkirályi címet szerezte meg, hanem ő lett a torna legjobb fiatal játékosa is. A bronzmeccsen is betalált, az elődöntőben pedig nagyon hiányzott a német gárdából.

Sergio Busquets (Spanyolország): A Barcelona középpályása nem játszott látványosan Dél-Afrikában sem, de roppant hasznosan futballozott. Csendben, villogás nélkül tette a dolgát a vízhordó szerepkörében, és tökéletesen kikapcsolta a játékból Mesut Özilt az elődöntőben, majd a fináléban sem sok levegőt hagyott Wesley Sneijdernek.

Bastian Schweinsteiger (Németország): A német válogatott nagyon sokat köszönhet Louis van Gaalnak, aki a Bayernnél szélső középpályásból védekezőt faragott Schweinsteigerből. A müncheni kedvenc a vébén ebben a szerepkörben remekelt, és talán ő volt az egyetlen német mezőnyjátékos a spanyolok ellen, akinek teljesítményére nem lehetett panasz.

Andrés Iniesta (Spanyolország): A finálét eldöntő középpályás nem játszott olyan jól a vébén, mint amilyen teljesítményre képes, de még így is gyakran kiemelkedett a mezőnyből. Hol a jobb-, hol a bal oldalon szerepelt, és váratlan megindulásai, lendületes cselei nagyon sokat jelentettek.

Csatárok

Diego Forlán (Uruguay): A dél-amerikai ország válogatottja csak a negyedik helyen végzett, de a szőke támadót ennek ellenére a torna legjobb játékosának választották, ami mindent elárul teljesítményéről. Forlán igazi vezéregyéniség volt, bombagólt szerzett az elődöntőben és a bronzmeccsen is, utóbbi találkozón pedig az utolsó percben pechje is volt a kapufával (ha az a lövés pár centivel pontosabb, akkor ő a gólkirály).

Olekszandr Mandzjuk (ukrán, Obolon Kijev): A nem naptári rendszerben zajló európai bajnokságok közül az ukrán kezdődött leghamarabb, hiszen a hét végén már az első fordulót játszották. A nyitányon rögtön meglepetés született, mert az Obolon Kijev 2-2-es döntetlent játszott a Dinamóval, köszönhetően Mandzjuk két góljának.

www.global-soccer.eu