Vágólapra másolva!
Sir Alex Ferguson az 1995-96-ban mélyvízbe dobott Beckham-féle generáció óta nem sok saját nevelésű fiatalt épített be a Manchester Unitedbe, ám a skót futballedző úgy véli, a jelenleg rendelkezésére álló ifjoncok sokra hivatottak. Ferguson jó véleménnyel van a fiatalokról, ennek ellenére mégis lepasszolná őket más csapatokhoz, úgyhogy a hangzatos fiatalítás inkább csak arra jó, hogy az edző találjon egy indokot arra, miért nem igazol nagy neveket a csapat.

A Manchester United első nyári felkészülési mérkőzésén, a Celtic ellen úgy nyert 3-1-re, hogy a gólokat egy 19 éves csatár (Danny Welbeck duplázott) és egy 20 esztendős középpályás (Tom Cleverley) szerezték, a kezdő tizenegyben szerepelt hátvédnégyes átlagéletkora pedig 20 év volt.

A túra második meccsén, a Philadelphia Union ellen szintén egy kevésbé rutinos játékos, a 21 éves francia Gabriel Obertan szerezte a győztes gólt, aki először volt eredményes, mióta tavaly nyáron a MU leigazolta a Bordeaux-tól.

Az amerikai túrára tartalékosan utazott el a csapat, hiszen a világbajnokságon szerepelt hat futballista extra pihenőt kapott Sir Alex Fergusontól, többen pedig sérülés miatt hiányoztak.

Ehhez képest a MU kifejezetten jó teljesítményt nyújtott a skótok ellen, és a mérkőzést követően az edző hangsúlyozta: az elkövetkező szezonban igyekszik több lehetőséget adni a tehetséges fiataloknak.

A történelmi példa adott

"Hiszünk játékosaink képességeiben, bizonyos szempontból ők jelentik a csapat jövőjét. Több olyan fiatal focistánk van, akiknek szükségük van a játéklehetőségre, különben a fejlődésük megáll, és végül máshová igazolnak. Éppen ezért igyekszünk a lehető legjobb döntést meghozni jövőjükről, mert rendkívül tehetséges játékosokról van szó" - jelentette ki Ferguson.

Ennek ellenére a Soccernet átigazolási oldala azt jósolja, hogy Welbecket és Cleverley-t is ismét kölcsönadja a klub. "Úgy érzem, Danny nagy szezonja lehet az idei" - mondta Ferguson Welbeckről. "Az előző idényben alighogy kölcsönadtuk a Prestonnak, megsérült, műteni kellett a térdét, amiben az is közrejátszhat, hogy még mindig növésben van. Számára most az a legfontosabb, hogy állandó játéklehetőséghez jusson, ezért is tervezzük. hogy kölcsönadjuk egy elsőosztályú csapatnak".

Ferguson hasonlóan nyilatkozott Cleverley-ről is, akiről azt mondta, nagy erénye, hogy a középpálya bármelyik pontján bevethető és megérzése szerint nagy játékos lehet belőle, de vele kapcsolatban is a kölcsönadásról gondolkodik a vezetőség. A skót menedzser tehát lepasszolná a fiatalokat, de közben kifejtette, hogy szerinte a klubnak nincsen szüksége további erősítésekre, a rendelkezésére álló keret megfelelő ahhoz, hogy jól szerepeljenek a következő szezonban.

Ferguson szerint döntésének nincs köze a klub anyagi helyzetéhez, ha akarná, akkor sokkal többet költhetne új játékosokra. Azt sohasem fogjuk megtudni, hogy ez valóban így van-e, mindenesetre Ferguson a jelek szerint igyekszik a szükségből erényt kovácsolni, és ehhez a múltat hozta fel példának. "A Manchester United történelme mindig is a fiatal játékosokról szólt. Van, akit fiatalon megveszünk, és van, aki az akadémiáról kerül ki, a lényeg, hogy az egyesültnél megmaradjon ez a szellemiség" - állította a tréner.

A MU históriájának két legsikeresebb együttese valóban a saját nevelésű fiatalokra épült. Az 1950-es évek második felében a híres Busby-bébik jelentették a csapat magját, akik közül többen is elhunytak a müncheni repülőgép-szerencsétlenségben, de a generáció utolsó tagja, Jackie Charlton egészen 1975-ig futballozott.

Kölykökkel semmit sem lehet nyerni?

Az 1990-es évek elején pedig a Fergie-fiókák bukkantak fel: ebbe a korosztályba tartozott David Beckham, Gary és Phil Neville, Nicky Butt és Paul Scholes, sőt, van, aki a pár évvel idősebb Ryan Giggset is idesorolja.

A walesi szélső kivételével ők gyakorlatilag egyszerre, az 1995-96-os idényben váltak alapemberré a Vörös Ördögöknél, és ekkor hangzott el az angol szakkommentátor, Alan Hansen kijelentése, miszerint "kölykökkel semmit sem lehet nyerni". Hansen mindezt a nyitófordulóban az Aston Villától elszenvedett 3-1-es vereséget követően állította, ám az idény végén a MU lett a bajnok, a csúcsot pedig az 1999-es triplázás jelentette.

Ki emlékszik már Chadwickre?

Ebből a generációból hárman (Scholes, Giggs és Gary Neville) még mindig a Manchester United játékosai, és az elmúlt években nem sok olyan fiatalt sikerült beépíteni a csapatba, aki nem komoly pénzért érkezett. Wayne Rooney vagy Cristiano Ronaldo már akkor is nemzetközileg ismert játékos volt, amikor a MU megvette őket, saját nevelésként viszont az elmúlt évtizedben gyakorlatilag csak négyen lettek alapemberek: Wes Brown, John O'Shea, Darren Fletcher és Jonny Evans.

Jó néhányan kaptak lehetőséget, ám nem tudtak megkapaszkodni az első csapat keretében. Közülük Kieron Richardson, Phil Bardsley vagy Danny Higginbotham azért stabil Premier League-es futballista lett, David Healy pedig immár 80-szoros északír válogatott, és ő tartja a gólrekordot is a nemzeti tizenegyben.

Forrás: AFP

Chadwick (jobbra) egy Leeds elleni 2001-es bajnokin

De a korábban nagy tehetségnek tartott Luke Chadwick vagy Ronnie Wallwork eltűnt a süllyesztőben, éppen ezért a manchesteri hívek fenntartásokkal kezelik Ferguson fiatalokról szóló kijelentését.

Solskjaer bízna a fiatalokban

Annál is inkább, mert az előző idényben úgy tűnt, hogy a mester sokkal inkább bízik a nagy öregekben, mint az ifjoncokban. Scholes 24, Giggs pedig 20 meccsen szerepelt a kezdő tizenegyben, és Gary Neville is 15 alkalommal volt ott a kezdők között, míg a tehetségesnek tartott fiatalok nem sokat játszottak.

Pedig a tartalékcsapat edzője, Ole-Gunnar Solskjaer szerint megvan bennük a potenciál. "Az elmúlt idényben Danny Welbeck és Federico Macheda sem játszott sokat a tartalékoknál, mert az első csapathoz tartoztak, de ott sem szerepeltek sokat. Hasonló a helyzet Fábio és Rafael da Silvával is. Úgy gondolom, hogy az új idényben már sokkal nagyobb szerepet kell, hogy kapjanak: mindannyian megízlelhették a nagycsapat légkörét, és többre hivatottak" - állította az egykori kiváló csatár.

www.global-soccer.eu