Vágólapra másolva!
Az angol futballcsapatok az 1980-as években hírhedtek voltak huligánjaikról, de manapság a stadionokban már szinte egyáltalán nem lehet találkozni a szurkolói erőszakkal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a futballhuliganizmus megszűnt volna Angliában: a stadionok biztonságosak, de azon kívül ma is vannak összecsapások a táborok között.

A hét végén Leeds United-Millwall mérkőzésre került sor az angol másodosztályban. A két egyesület szurkolótábora korábban híres volt erőszakos viselkedéséről, azonban a találkozó rendbontás nélkül zajlott le az Elland Roadon: a leedsiek 25 ezer néző előtt 3-1-re nyertek, és a szurkolók csak verbálisan inzultálhatták egymást a stadionban.

Persze ez nem csak rajtuk múlt, az óriási biztonsági és rendőrségi intézkedéseknek volt köszönhető: a vendégszurkolók a jegyeiket egy autópálya melletti pihenőben vehették át (így aztán nem vonattal utaztak Leedsbe), és a mintegy 550 fős Millwall-tábort rohamrendőrök kísérték be a stadionba, majd a meccs után a rendőrök egy semleges zónát alakítottak ki, elkülönítve a két tábort. Ennek köszönhetően csak hét embert kellett letartóztatni, ami a hatóságok szerint sikerként könyvelhető el.

Tizenöt hónap egy kocsma szétveréséért

Az angol stadionok immár évek óta biztonságosnak számítanak, csak elvétve lehet hallani rendbontásról. A stadionokon kívül azonban a futballhuliganizmus ugyanúgy él és virul, mint az 1980-as években.

Augusztus elején egy 26 esztendős londoni postás, bizonyos Danny Scriven 15 hónapos börtönbüntetést kapott (emellett hat évre eltiltották a futballmérkőzések látogatásától is), mert több társával együtt még tavaly októberben szétverték az angol főváros Holloway negyedében lévő, The George nevű kocsmát. A Pub az Arsenal egyik huligáncsoportjának, a The Herdnek a székhelye, Scriven pedig a Tottenham egyik bandájának, a Yid Armynak a tagja.

A potenciális rendbontókat, akiket politikailag korrekt módon csak kockázatos drukkereknek (risk supporters) neveznek, folyamatosan szemmel tartják, és a legtöbb egyesületnél külön rendőrtiszt foglalkozik velük. Az Arsenalnál például Pete Daerden, aki elmondta: "Az Emirates Stadiumban minden találkozón 60 ezer néző van, akik közül 150-200 tartozik a kockázatos kategóriába. Van köztük olyan is, aki már 60 éves is elmúlt, és üzletemberként heti 100 ezer fontot keres, és olyan is van, aki nem is mehet ki a meccsekre, de azért igyekszik kapcsolatban maradni a klubbal, a focival. Gyakorlatilag egy csökkenő számú kisebbségről van szó, amelynek tagjai a meccsek előtt vagy után keresik a balhét a hozzájuk hasonlókkal".

Informátorok a drukkerek között

A stadionok környékén tehát szinte lehetetlen összecsapniuk a rivális szurkolótáboroknak, ám máshol erre könnyen találnak lehetőséget. A Brit Vasúti Rendőrség például a 2008-2009-es idényben 83 személyt volt kénytelen eltiltani a futballmérkőzésektől, és a szervezet adatai szerint ebben a szezonban 49 százalékkal több volt a letartóztatások száma, mint egy évvel korábban.

Ugyanebben az évadban az angol és a walesi profi ligákban összesen 38 millióan jártak a mérkőzéseken, a letartóztatottak száma 3752 fő, ami mérkőzésenkénti 1,18-as átlagot jelent.

Forrás: AFP

"A stadionok biztonságosabbak, mint valaha, és az emberek többsége nyugodtan élvezheti a mérkőzéseket a lelátókon. Természetesen van egy elenyésző kisebbség, amely megpróbál rendbontást okozni, de megvan a törvényi lehetőségünk arra, hogy kezeljük a problémát. A klubok együttműködésének, a megfelelő rendőri intézkedéseknek és a modern megfigyelő-kameráknak köszönhetően a labdarúgás környezetét szurkolóbaráttá tettük" - áll az FA hivatalos közleményében.

A hét végi, Arsenal-Blackpool élvonalbeli bajnokival kapcsolatban Daerden elmondta. "Tudtuk, hogy mintegy 20 blackpooli rendbontó érkezik. Az ottani kollégáim tudják, kikről van szó, mint ahogyan én is tisztában voltam vele, hogy az Arsenalnál kikre kell figyelni. Kisebbfajta besúgóhálózatunk van a huligáncsoportokon belül, akik megfelelő információval látnak el. Ha egy kocsmában verekedés tör ki, a biztonsági kamerák felvételei alapján be tudom azonosítani, kikről van szó".

Így volt ez a korábban említett esetben is, amikor a Tottenham drukkerei az észak-londoni derbi után metróval közelítették meg az Ágyúsok egyik törzshelyét, azonban a kocsmában már csak békés szurkolókat találtak, a The Herd tagjai korábban távoztak. Jobb híján így a pubot verték szét, Scriven ezért kapott 15 hónapot.

A törvények szigorúak

A büntetés meglehetősen súlyosnak tűnik - Angliában azt követően fogadták el a Football Disorder Act nevű törvényt, hogy az angol huligánok a 2000-es Európa-bajnokságon Charleroi-ban óriási balhét okoztak. A törvény lehetővé teszi, hogy a problémás drukkereket eltiltsák a meccsektől, és elvegyék az útlevelüket, így nem tudnak külföldre utazni. Maguk a huligánok is tisztában vannak a helyzet komolyságával, amint a Birmingham City egyik híres firmjének, a Zuluknak az egyik korábbi tagja, bizonyos Wally bevallotta.

"Korábban mondjuk a meccs napján bezártak, és kaptunk 50 fontos büntetést. Manapság viszont az első letartóztatást három éves eltiltás követi. Arról nem is beszélve, hogy akár fél évvel a rendbontás után is elkaphatnak a felvételek alapján" - fejtette ki Wally, aki ma már 46 éves, és jobban szereti a VIP-páholyból nézni a Birmingham City meccseit.

Utánpótlásban azonban nincsen hiány: a mai fiatalok is szeretnék követni elődeik példáját. A különbség annyi, hogy immár nem piával, hanem kokainnal bátorítják magukat.

A komoly biztonsági intézkedések sem mindig elégségesek arra, hogy megakadályozzák a balhét a stadionon belül. Tavaly augusztusban a Ligakupában a Millwall a West Ham United vendége volt: 200 rohamrendőr és 20 lovasrendőr teljesített szolgálatot, de a meccs előtt a két szurkolótábor így is összecsapott, egy 44 éves férfit megkéseltek, a találkozót pedig kétszer is félbe kellett szakítani, mert a drukkerek beözönlöttek a pályára.


A lefújás után az utcákon ismét verekedés tört ki. Mint kiderült, a két firm előzetesen az interneten keresztül szervezte a balhét, a West Ham egyik szurkolói fórumán például az alábbi üzenetet lehetett olvasni: "Hozzátok az ütőket, és hagyjátok otthon a gyerekeket". Végül összesen 64 embert tartóztattak le, és a West Ham 115 ezer fontos pénzbüntetést kapott.

www.global-soccer.eu