Vágólapra másolva!
Nem túl népszerűek a játékosügynökök a labdarúgás világában, sokan úgy vélik, hogy tevékenységük inkább árt, mint használ a sportágnak. A FIFA sikertelenül próbálta meg szabályozni a munkájukat, ezért a jövőben várhatóan nem azt határozza meg, ki lehet játékosügynök, hanem magát a tevékenységet.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség még 2001-ben vezette be a jelenlegi rendszert, amely szerint elméletileg a klubok csak olyan játékosügynökkel vehetik fel a kapcsolatot, aki rendelkezik a FIFA-licenccel. Utóbbi kifejezés már önmagában is csalóka egy kicsit, hiszen magát az engedélyt nem a FIFA adja ki, hanem az országos szövetségeknél lehet megszerezni. Az aktuálisan érvényben lévő szabályozás 2008. január elsején lépett életbe, de a nemzetközi szövetség illetékese alig több mint egy évvel később kijelentette: tisztában vannak azzal, hogy a szisztéma nem ideális, és a szervezeten belül külön bizottságot hoztak létre annak megvizsgálására, hogy mi lehet a megoldás.

Elég húsz kérdésre jól válaszolni

A FIFA nemrégiben nyilvánosságra hozott közleménye szerint valószínűleg a menedzseri licenc a következő szezontól megszűnik. A nemzetközi szövetség úgy véli, hogy a licencnek gyakorlatilag semmi jelentősége nincsen: a transzferek közel hetven százalékát olyan ügynökök intézik, akik nem rendelkeznek ilyen papírral, annak ellenére, hogy a licenc megszerzése egyáltalán nem bonyolult vagy nehéz. A FIFA nyilvántartása szerint jelenleg 5187 menedzser szerezte meg a licencet, amihez csupán annyit kellett tennie, hogy kitöltsön egy húsz kérdésből álló tesztet - a kérdéssor azonban országról országra változik, és ha valaki teszem azt megbukik a vizsgán Angliában, akkor máshol nyugodtan próbálkozhat. Arról nem is beszélve, hogy az ügyvédek felmentést kapnak a vizsga alól - pedig egyáltalán nem biztos, hogy tisztában vannak az átigazolási szabályzat minden egyes pontjával.

"Valószínűleg új rendelkezés fogja szabályozni a klubok és játékosok viselkedését az átigazolások során, és az intézkedések mindenféle közvetítőre vonatkoznak majd. Ahelyett, hogy a hozzáférést szabályoznánk a transzferekhez, magát a tevékenységet szeretnénk kontrollálni. Ez azt jelenti, hogy a játékosok és a klubok bárkit választhatnak közvetítőnek, legyen szó bármilyen jogi személyről, ügyvédről vagy családtagról, és ez a jelenlegi licenc-rendszer végét jelentheti" - áll a FIFA közleményében. A szervezetet a menedzsereknek kifizetett pénzek is aggasztják. "Nincsen kapcsolat az átigazolási díj és a közvetítők által kapott összeg között, és zűrzavar van a klubok képviselői, illetve a játékosügyökök megkülönböztetésével kapcsolatban, mint ahogyan az sem világos, hogy ők kitől kapják a díjukat."

Vadnyugati módszerek

Az ismert norvég tehetségkutató és futball-tanácsadó, Tor-Kristian Karlsen szerint nem meglepő, hogy a FIFA képtelen szabályozni a játékosügynököket: "A menedzseri biznisz olyan, mint a Vadnyugat: semmi sem egyértelmű, ráadásul rengeteg a papírmunka, és a FIFA-nak túlságosan sok idejébe és energiájába kerülne, hogy felügyelje."

Karlsen, aki korábban a Bayer Leverkusen és a Hannover fő játékosmegfigyelője volt, jelenleg pedig több klubnál is tanácsadóként dolgozik, úgy véli: az aktuális rendszer gyakorlatilag nem is szabályoz semmit, hiszen nem a FIFA dönti el, hogy egy transzfer esetében ki és mennyi jutalékot kap.

"Egyáltalán nem ritka, hogy egy átigazolásnál két ügynök is pénzhez jut: az egyik mondjuk a játékos, a másik pedig az egyesület oldaláról intézkedett. Dél-Amerikában sok olyan focista van, aki több menedzserrel is rendelkezik - akár olyannal is, aki még gyermekkorában kötött vele szerződést. Amikor pedig mondjuk Európába igazol, az ügynökök sorban állnak a maguk százalékáért. Nincs kapcsolat a menedzser által kapott összeg és az általa befektetett munka között."

Sok játékos is úgy gondolja, hogy a menedzserek gyakran csak pénzt vesznek ki a sportágból. A Manchester United védője, Gary Neville még 2007-ben azt nyilatkozta: "A focistáknak nincsen szükségük arra, hogy fontok ezreit vegyék ki a zsebükből, így a játékosügynöki intézményt meg kellene szüntetni." Persze Neville könnyen beszélt, hiszen ő karrierje során sohasem váltott klubot.

A FIFA által hamarosan bevezetésre kerülő elektronikus átigazolási rendszer, a TMS mindenesetre sokat segíthet: ebben ugyanis elméletileg a transzfer minden részletét be kell jelenteni, kezdve a klubok és a játékos adataitól egészen addig, hogy az átigazolási díj pontosan mennyi volt. A nemzetközi szövetség ezzel elsősorban a pénzmosást szeretné megakadályozni, de alighanem a menedzserek tevékenységének szabályozását is megkönnyíti. Még ha a jelek szerint maga az a fogalom, hogy játékosügynök, hamarosan el is veszíti hivatalos jelentését.

www.global-soccer.eu