Vágólapra másolva!
Javier Pastore lehet a téli átigazolási időszak nagy ásza. A Palermo argentin karmestere az osztályzatok alapján jelenleg a Serie A legjobbja, és sztárklubok versengenek érte. Megszerzése azonban a szicíliai elnököt, Maurizo Zamparinit ismerve nem lesz egyszerű, és olcsó sem.

A Palermo elnöke, Maurizio Zamparini híres arról, hogy sohasem rejti véka alá véleményét, de gyakran hajlamos túlzásokba esni, elsősorban játékosai dicséretét illetően. "Ő az új Zinedine Zidane. Nagyon erős és komplett, két éven belül annyit fog érni, mint Lionel Messi" - jelentette ki például argentin középpályásáról, Javier Pastoréról, majd hozzátette: "Már most a világ egyik legjobb játékosa, és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb aranylabdás lesz." Akár Zamparini szokásos nagyzolásnak is tekinthetnénk a fentieket, ám Pastore nem csak klubelnöke szerint ilyen értékes. A hírek szerint olyan klubok versengenek a megszerzéséért, mint a Barcelona, a Real Madrid, a Manchester City és a Chelsea.

A Serie A legjobbja

Pastore ebben az idényben bombaformában futballozik: a bajnokságban már hét gólt szerzett (a liga második legeredményesebb középpályása a négygólos, szintén palermói Josip Ilicic), arról nem is beszélve, hogy a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján jelenleg ő az olasz első osztály legjobb futballistája.

Eddig a palermóiak összes bajnokiján kezdő volt, és csak egyetlen alkalommal kapott hatos osztályzatnál rosszabbat - a Catania elleni bajnokin viszont mesterhármast rúgott, amit a szaklap nyolcassal jutalmazott, így az átlagosztályzata pillanatnyilag 6,88. Pastorénak ezzel a nyolcassal sikerült megelőznie az addig vezető Samuel Eto'ót.


A mindössze 21 esztendős Pastore gyakorlatilag két és fél év alatt robbant be a nemzetközi labdarúgásba: a 2007-2008-as idényben még nevelőegyesülete, a Talleres Córdoba tartalékjai között szerepelt, és nem sok jel mutatott arra, hogy hamarosan európai sztárklubok versengenek érte. A Huracán elleni tartalékbajnokin azonban az ellenfél elnöke, az egykori válogatott csatár, Carlos Babington kiszúrta őt, és kijelentette: le akarja igazolni az ifjú titánt. Ez azonban nem ment egyszerűen, mert a Huracánnak nem volt pénze, így az Argentínában megszokott gyakorlat szerint Babington megegyezett egy befektetői csoporttal, hogy megveszik focista játékjogának 55 százalékát. Ez kétszázezer dollárba került, és Pastore kölcsönbe került a Huracánhoz, ahol Ángel Cappa faragott belőle klasszist.

A Sovány kivégezte a Rivert

Cappát a támadófutball felkent apostolaként ismerik Argentínában, és vezérletével a középcsapatnak számító Huracán nagyon közel került a bajnoki címhez. Ebben Pastorénak is kulcsszerepe volt: Cappa rábízta a játék szervezését. "Olyan dolgokat tud, amiket nem lehet tanítani. Fantasztikusan kreatív, de ezt a képességét nem mindig tudja a csapat szolgálatába állítani" - mondta a szakember. A vékony testalkata miatt csak El Flacónak, azaz Soványnak becézett játékos azonban első élvonalbeli idényében remekelt: a csúcspontot a River Plate elleni két gól jelentette.


Ezt követően az európai egyesületek sorra küldték a megfigyelőket a Huracán meccseire Pastore miatt: szóba került a Manchester Unitednél, a Milannál, a Laziónál és a Chelsea-nél is - végül azonban Palermóban kötött ki.

A palermói egyesület tehetségkutatói korábban olyan fiatalokat szúrtak ki, mint Edinson Cavani vagy Simon Kjaer, és Pastoréval is megütötték a főnyereményt. Az olaszok 5,5 millió euróért szerezték meg a játékost, akiért a már említett befektetői csoportnak fizettek, amelynek élén Marcelo Simonian áll. A Chelsea sportigazgatója, Frank Arnesen állítólag az utolsó pillanatban megpróbálta elhappolni Pastorét egy 12 millió eurós ajánlattal - de Simonian úgy érezte, hogy Javier Palermóban tovább fejlődhet, és így később még többet kaszálhat rajta. Úgy tűnik, neki volt igaza.

Messinek is feltűnt

Pedig Pastore eleinte sehogyan sem találta a helyét a Serie A-ban. Ehhez persze kellett az is, hogy a Palermo trénere, Walter Zenga úgy vélte: a játékosnak előbb némi izmot kell felszednie ahhoz, hogy beváljon az olasz élvonalban. "Pastore nagyon jó játékos, de amíg nem érti meg, hogy mi a feladata, addig folyamatosan le fogom cserélni" - nyilatkozta Zenga, akit azonban tavaly novemberben menesztettek, és utódja, Delio Rossi már jobban bízott az ifjú argentinban. Az előző idényben így is csak időnként tudta felvillantani kivételes képességeit, igaz, dicsérő szavakban így sem volt hiány. A Bari ellen szerzett zseniális gólja után


a Gazzetta dello Sport például ezt írta: "A kis Javier valósággal táncol a támadóharmadban, és játékában a futball esztétái közül Kaká zsenijét, Riquelme klasszisát, Francescoli eleganciáját és Cruyff gyorsaságát fedezhettük fel."

Diego Maradona ki is vitte Pastorét a vébére, ahol ugyan nem kapott sok játéklehetőséget, de Lionel Messire például nagy hatást tett. Amikor a Barca szupersztárját megkérdezték, hogy a válogatott keretben ki tűnt fel neki, Messi azt mondta: "Egyértelműen Pastore. Eddig nem ismertem őt, de most már tudom, hogy remek játékos."

Pastore az új idényben még jobban futballozik: egyre jobban bírja a Serie A fizikai megpróbáltatásait (a hírek szerint öt kiló izommal gyarapodott), miközben semmit sem veszített gyorsaságából és kreativitásából. "Valahogyan képes vagyok előre látni, hogy mi fog történni a pályán, gyorsabban gondolkozom, mint más játékosok. Ez egy ajándék az égiektől" - fogalmazott szerényen.

A vételár hetvenmillió euró lehet

A palermóiak persze szeretnék őt megtartani (a Real Madrid a nyáron 25 millió eurót fizetett volna érte, de Zamparini nemet mondott), azonban nem mindenáron. A szicíliai egyesületnél tisztában vannak vele, ha Pastore ilyen formában futballozik tovább, akkor hatalmas összeget kérhetnek érte - ráadásul ha a sztárklubok elkezdenek licitálni, akkor a határ a csillagos ég lehet.

A játékos szerződése 2013-ig szól, de a klub máris megkezdte a tárgyalásokat a hosszabbításról. Zamparini azt szeretné, ha az új kontraktusban hetvenmillió eurós kivásárlási záradék szerepelne, miközben az időközben a focista menedzserévé avanzsált Simonian csak akkor menne bele a szerződés meghosszabbításába, ha belevennék: Pastore további eladása esetén a vételár 15 százaléka őt illeti.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Zamparini még ebbe is hajlandó belemenni, mivel biztos benne, hogy az idény végén nagyot kaszálhat. "A szezon zárásáig Pastore biztosan marad, de utána valószínűleg képtelenek leszünk őt megtartani. Úgy vélem, hogy egy olasz egyesület nem fogja tudni megvenni, külföldre igazol majd" - állította a palermói elnök. Az első számú jelölt a Barcelona lehet, már csak Messi miatt is, de ha azt nézzük, hogy melyik egyesület képes a legtöbbet fizetni, akkor a Manchester Cityt sem lehet kizárni.

www.global-soccer.eu