Vágólapra másolva!
Míg az angolok többek között Vilmos herceget, David Cameron miniszterelnököt és David Beckhamet is bevetve az utolsó pillanatig kampányolnak a 2018-as focivébé helyszínének csütörtök délutáni kijelölése előtt, a legnagyobb esélyesnek tartott Oroszország kormányfője, Vlagyimir Putyin nem utazik el Zürichbe, ahol a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága egyben a 2022-es világbajnokság helyszínéről is dönt.

"Szerettem volna részt venni a kampányban, de úgy döntöttem, hogy nem megyek Svájcba, hogy külső nyomás nélkül dönthessenek az illetékesek" - jelentette be szerdán Putyin, hozzátéve: Oroszország gátlástalan versengéssel szembesült a korteshadjárat során.

A Gazeta napilap szerdai híre szerint semmi sem indokolja Putyin utazását, mivel az illetékesek már úgyis tudják, hogy melyik pályázatot fogják támogatni. A cikk az "Oroszország elvesztette legerősebb fegyverét a 2018-as vb-ért folytatott harcban" címmel jelent meg. Az AP hírügynökség úgy fogalmaz, hogy a politikus nem kíván vesztes ügy mellé állni. Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2007-ben Szocsinak ítélte oda a 2014-es téli játékok rendezési jogát, Putyin személyesen kampányolt Guatemalában, s már egy héttel előtte jelezte részvételi szándékát.

A 2018-as vb lebonyolítására az oroszok mellett Belgium és Hollandia, Spanyolország és Portugália, valamint Anglia jelentkezett, utóbbi esélye azonban sokak szerint jelentősen megcsappant, miután a BBC hétfő esti Panorama című műsorában a végrehajtó bizottság három tagját, valamint a FIFA alelnökét is korrupcióval vádolta meg.

A FIFA azóta sem reagált vádakra, az angol pályázat egyik nagykövete, David Beckham ugyanakkor bízik a döntnökök korrektségében. "Úgy gondolom, a végrehajtó bizottság összes tagjában megbízhatunk. Ők a labdarúgásban élnek, a legjobbat akarják a sportágnak, és a legjobb házigazdát a világbajnokságnak. Biztos vagyok benne, hogy a BBC-műsor sem befolyásolja majd őket" - mondta a Los Angeles Galaxy játékosa, aki mellett ott van Zürichben David Cameron miniszterelnök és Vilmos herceg is. "Sok mindenkivel beszélgettem a végrehajtó bizottságból, több javaslatot tettek, hogy miben lehetne még fejlődnünk, hasznos beszélgetések voltak" - lelkendezett Beckham. "A miniszterelnök úr is sokat segített, Vilmos herceg pedig reggel fél nyolckor már ébren volt, hogy az egyik taggal reggelizhessen. Mindhármunknak nagyon fontos, hogy Anglia megkapja a vb-rendezést."

Az angolok utolsó prezentációja csütörtökön 11 órakor kezdődik, a bemutatók sora pedig az oroszok anyagával zárul. A fogadóirodáknál egyöntetűen Oroszország számít a legnagyobb esélyesnek, míg a legkisebb sanszot Belgium és Hollandia pályázatának adják. A 2022-es eseményért Dél-Korea, az Egyesült Államok, Ausztrália, Katar és Japán versenyez, itt Katar a favorit.