Vágólapra másolva!
Roman Abramovics milliárdjai megtették a hatásukat: Oroszország rendezi a 2018-as, a szintén dúsgazdag Katar pedig a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot. Az arab ország prominensei rokonszenves nyilatkozataikban cáfoltak minden, a Közel-Kelettel kapcsolatos - szerintük téves - prekoncepciót, és olyan újítással rukkoltak elő, amely romba döntötte az országgal kapcsolatos legfőbb kifogást: vajon mit csinálnak majd a 2022-es vb után a nyilvánvalóan kihasználatlan stadionokkal?

Ch. Gáll András helyszíni jelentése Zürichből

Szerénység, visszafogottság, kulturáltság áradt a katari emir ötödik fiának, Mohammed bin Hamad bin Khalifa al-Thani sejknek, a katari pályázati bizottság elnökének szavaiból. Amint egy mellettem ülő katari újságírótól megtudtam, a sejk sokáig a katari lovas válogatott csapatkapitánya volt, s 2006. december elsején Malibu nevű heréltje hátán, fáklyával a kezében fellovagolt a dohai stadion betonkaréjának tetejére, hogy meggyújtsa az Ázsiai Játékok megnyitóján a lángot. Ám az utolsóelőtti lépcsőfokon megcsúszott Malibu patája, és a ló a lovasával együtt kis híján a mélységbe zuhant. De Mohammed rendezte a ló mozgását, a láng meggyulladt, a sejket azóta hősként tisztelik az arab országban.

"Szeretnék eloszlatni minden félelmet és téves elképzelést, ami hazámmal, mint közel-keleti országgal kapcsolatban él. Nálunk nincs terrorizmus, hőség ugyan van, de a stadionok fedettek, s ennél fogva légkondicionáltak lesznek. A katari nép vendégszerető, a létesítmények pedig nem mennek veszendőbe a világbajnokság után, mert az tagadhatatlan, hogy nem tudnánk garantálni egy ilyen csekély lélekszámú országban az állandó kihasználtságot. Nem jutnak arra a sorsra, amelyre a dél-afrikai stadionok, amelyek üresen tátongnak: importálni fogjuk a mobil elemeket, s ha véget ér a világbajnokság, szétbontjuk a lelátókat, és eladjuk olyan országoknak, amelyek meg tudják tölteni az újra felállítandó stadionokat nézőkkel" - mondta a sejk.

Katar győzelme egyébként abszolút biztosra vehető volt, olyannyira, hogy az al-Dzsazira televízió vonult fel Zürichben a legnépesebb stábbal, még a CNN-t és a BBC-t is lekörözve.

Forrás: AFP

Putyin is útra kelt

Az oroszok viszont nem mondtak semmit, legalábbis este kilencig biztosan nem, ugyanis akkorra várták Vlagyimir Putyin kormányfőt, aki szerdán előbb lemondta zürichi utazását - a korrupciós vádakkal terhelt előzmények miatt -, majd amikor Blatter FIFA-elnök bejelentette, hogy Oroszország nyerte el a 2022-es vb rendezési jogát, azonnal felkerekedett a svájci nagyváros felé.

"Borzasztóan sajnálom, de este kilencig nem nyilatkozunk. Majd ha megérkezett a miniszterelnök úr, akkor valamennyien állunk az önök rendelkezésére" - közölte a sajtómunkásokkal Alekszej Szorokin, a pályázati bizottság elnöke.

A pódiumon persze ott állt az összes orosz celeb, Roman Abramovics, Jelena Iszinbajeva, Andrej Arsavin, Natalja Vodjanova topmodell, azaz a pályázat pénztárcája és arcai. Este kilencig egyikük sem beszélt, délelőtt azonban mindegyikük.

Forrás: [origo]

"Huszonegy éve omlott le a Berlini Fal, ha Oroszország rendezi a 2018-as vb-t, az legalább akkora esemény, áttörés lesz. Oroszország új horizontokat nyit a FIFA, a világ labdarúgása előtt" - állította Vitalij Mutko, orosz sportminiszter.

Alekszej Szorokin miniszterelnök-helyettes egyenesen Winston Churchill elhíresült mondását idézte: "Oroszország egy rejtvénybe csomagolt találós kérdés egy titok belsejébe rejtve." Aztán viszont hozzátette: "Ez igaz volt hatvan éve, de ma már más a helyzet. A világbajnokság hozzásegíti Oroszországot, hogy túllépjen az elmúlt évszázad összes tragédiáján."

Hatmilliárd dolláros kormánygarancia

Az ígéreteknél és a hangzatos mondatoknál azonban sokkal fontosabb, hogy egyfelől az orosz kormány hatmilliárd dolláros garanciát vállalt a 13 új vb-stadion felépítésére (három már készen áll a tizenhatból), továbbá azt, hogy a vb-re érkező vendégek és csapatok vízummentességet élveznek, a vb-meccsre szóló belépőjeggyel rendelkező szurkolók - és természetesen a küldöttségek tagjai is - ingyenesen utazhatnak a hatalmas ország vasútjain és távolsági autóbuszjáratain.

Abramovics, a Chelsea tulajdonosa, a 17 milliárd fontos vagyonnal rendelkező mágnás már a pályázatba is betolt legalább 40 millió dollárt - kétszer annyit, amennyit az orosz kormány -, és a java majd csak ezután következik.

Amúgy ez az összeg nem is olyan nagy, a katari pályázat 108 millió dollárból gazdálkodott, így már érthető, miért állt be a pályázat nagykövetének Ronald de Boer és Zinedine Zidane.