Vágólapra másolva!
Joseph Blatter túl régóta vezeti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), ezért eljött az idő, hogy távozzon az elnöki székből - nyilatkozta hétfőn Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) első embere.

A 61 éves katari sportvezető - aki 2002 augusztusa óta áll az AFC élén - azt mondta, a FIFA-t sokan azért is tartják korruptnak, mert az elnök 35 éve dolgozik a szervezetnél és 12 éve vezeti azt.

"Nem számít, hogy valójában mennyire becsületes és korrekt valaki, ha ilyen hosszú időt tölt el a FIFA-ban, akkor mindenképpen támadni fogják. Éppen ezért azt gondolom, hogy a váltás lenne a legjobb a szövetség számára" - fogalmazott Bin Hammam, aki a nyáron valószínűleg versenybe száll az elnöki posztért.

A 74 éves Blatter 1975-ben lett a szervezet technikai igazgatója, majd 1981-től főtitkárként dolgozott, 1998-ban pedig elnök lett. A svájci sportvezető júniusban újra elindul a választáson, s eddig ő az egyedüli jelölt az elnöki posztra.

"A magam részéről szeretném, ha verseny lenne a FIFA-n belül, örülnék, ha két vagy több jelölt közül választhatna a szövetség kongresszusa. Bármilyen posztról legyen is szó, a versenyhelyzet jót tesz a szervezetnek" - mondta bin Hammam.

A FIFA végrehajtó bizottsága december 2-án Oroszországnak ítélte oda a 2018-as, Katarnak pedig a 2022-es világbajnokság rendezési jogát, s a szavazás után felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a politika és a pénz túl nagy szerepet játszott a szavazásban.

A végrehajtó bizottságban 24 helyett csak 22 tag szavazott, mert két tagot korrupció miatt korábban eltiltott a FIFA etikai testülete.