Vágólapra másolva!
Időtlen idők óta nem fordult elő a Bayern Münchennel, hogy három egymást követő tétmérkőzésen vereséget szenvedett, most viszont megesett ez a szégyen. Sokan biztosra vették, hogy Louis van Gaal edzőt kirúgják a rossz eredmények miatt, ám a holland végül maradt is, meg nem is: a szezon végéig ő irányíthatja a csapatot, akkor viszont elköszönnek tőle, noha szerződése még egy évig érvényes lenne. Hogy a Bayern vesszőfutásában pontosan mekkora Van Gaal felelőssége, azt nehéz megmondani, de az biztos, hogy a szezon során számos érthetetlen húzással rukkolt elő.

Csak a Bayern München vezetőin múlott, hogy a Hannover nem állított fel rekordot a Bundesligában. A szezon meglepetéscsapata a jelenlegi idényben már három klub edzőjét is megbuktatta: a Köln, a Stuttgart és a Wolfsburg is a Hannover elleni vereség után menesztette trénerét. A hannoveriek a hét végén a Bayernt is legyőzték, ami után Münchenben válságértekezletet hívtak össze. Christian Nerlinger sportigazgató, Karl-Heinz Rummenigge és Uli Hoeness vasárnap közel öt órán át tanácskozott, míg végül döntöttek: Louis van Gaalt nem rúgják ki. Legalábbis nem a szezon közben: másnap ugyanis megállapodtak a hollanddal, hogy a szezon végén közös megegyezéssel távozik.

Nem találtak megfelelő helyettest

Van Gaal szerződése 2012 nyaráig volt érvényes, tavaly szeptemberben hosszabbította meg. Pedig a Bayernnek akkor sem ment túl jól a játék, ám az elnökség akkor még úgy vélte, hogy sikeres lehet a csapat. Erre minden oka meg is volt, elvégre az előző szezonban megnyerték a bajnokságot és a kupát is, a Bajnokok Ligájában pedig döntőt játszottak. Ennek megismétlése nem volt elvárás az aktuális idényben, de annál azért többet vártak a csapattól, mint hogy már márciusra eldőljön: egyik címét sem védheti meg, sőt, a következő szezon BL-szereplése is veszélyben legyen. A Bayern 25 forduló után csak az ötödik helyen áll a Bundesligában, ahonnan az első három helyezett kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába - ha a klub nem vigyáz, még a nemzetközi kupaszereplésről is lemaradhat, hiszen a hatodik már semmilyen sorozatban nem indulhat.

A cél tehát immár a szezon előtt minimális elvárásnak tartott eredmény, vagyis a dobogó, ami mellett a BL-ben is minél tovább kellene jutni. Utóbbi sorozatban a negyeddöntőre van is esély, hiszen az első meccsen idegenben győzte le az Internazionalét - a visszavágó a jövő héten lesz. A német sajtó úgy tudja, hogy Van Gaalt leginkább emiatt nem rúgták ki azonnali hatállyal: a rendkívül fontos találkozó túlságosan is közel van, megfelelő beugrót pedig nem találtak. Így viszont van néhány hónap arra, hogy megtalálják a tökéletes utódot, aki egyes értesülések szerint a klubnál korábban többször is dolgozó, jelenleg a Bayer Leverkusent irányító Jupp Heynckes lehet, de felmerült Matthias Sammer neve is.

Klasszisok idegen pozícióban

A jelek szerint tehát Van Gaal módszerei hosszú távon nem vezettek eredményre. A nyáron a müncheni vezetőség még úgy jellemezte az edzőt, hogy emberileg ugyan nehezen kezelhető, de a szakmai kvalitásai vitathatatlanok - mostanra azonban sokan az utóbbit is megkérdőjelezik. A drukkerek nagy része már azt sem értette, hogy Van Gaal a holtszezonban miért ódzkodott az erősítésektől: nem tartott igényt Sami Khedira vagy Fábio Coentrao leigazolására, sőt, a kiegészítő emberek egy részét is elküldte. A télen ez a folyamat folytatódott: Van Gaalnak nem kellett Mark van Bommel és Martín Demichelis sem, igaz, ekkor legalább a brazil Luiz Gustavo érkezett.

A játékoskeret még így is elég erősnek tűnt ahhoz, hogy a csapat gond nélkül odaérjen a szinte hibátlan idényt futó Borussia Dortmund mögötti második helyre, de Van Gaal sportot csinált abból, hogy a játékosokat nem az ideális posztjukon szerepeltette. Így lett a védekező középpályás Andrij Tyimoscsukból középhátvéd, a bal oldali középpályás Danijel Pranjicból védekező középpályás, a csatár vagy árnyékék Thomas Müllerből szélső, Bastian Schweinsteigerből karmester. Utóbbi húzás már csak azért is érthetetlen, mert Schweinsteigerből egy évvel korábban éppen Van Gaal faragott világklasszis labdaszerzőt, hogy az újabb posztváltással teljesen elbizonytalanítsa. Schweinsteiger a Dortmund elleni rangadón katasztrofálisan futballozott, a Kickertől 5,5-ös osztályzatot kapott (a 6-os a legrosszabb).

Nincs kollektív védekezés

Van Gaal a labdabirtokláson alapuló támadófutball híve, ezt próbálta bevezetni a Bayernnél is. Amikor mindez működött, rendkívül látványos volt, a Süddeutsche Zeitung sportrovatának vezetője, Klaus Höltzenbein szerint azonban túlságosan kockázatos ez a szisztéma: "A Van Gaal-féle támadótaktika ugyan bátor, látványos, de rizikós és sokszor naiv, mert egyáltalán nem foglalkozik az ellenfél képességeivel". Márpedig az ellenfelek nagyon hamar kiismerték a müncheniek stílusát, és megtalálták az ellenszerét: vagy rendkívül stabil és kompakt védekezéssel lezárták a területet a két világklasszis szélső, Franck Ribéry és Arjen Robben előtt, vagy pedig kemény letámadással megakadályozták, hogy a Bayern támadást indíthasson.

Utóbbi már csak azért is veszélyes volt a bajorok számára, mert Van Bommel távozásával igazi labdaszerző nélkül maradtak a középpályán. Luiz Gustavo ugyan betölthetné ezt a szerepkört, de őt Van Gaal leggyakrabban balhátvédként küldi pályára - így a védők gyakorlatilag kiszolgáltatottá váltak a gyors ellentámadásokkal szemben. A védelem pedig önmagában sem túl stabil, az idény során tizenhárom különböző középhátvéd-páros lépett pályára a csapatban. Ennek következménye, hogy a Bayern huszonöt forduló alatt már harminchárom gólt kapott, míg az előző idényben összesen csak harmincegyet.

www.global-soccer.eu