Vágólapra másolva!
Mohamed Bin Hammam, az ázsiai szövetség (AFC) első embere pénteken hivatalosan bejelentette, hogy pályázik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjára. A katari sportvezető pénteken Kuala Lumpurban, az AFC központjában jelentette be, hogy harcba száll Joseph Blatterrel, a FIFA jelenlegi elnökével a posztért.

"Alaposan megfontoltam ezt a kérdést, s végül a kandidálás mellett döntöttem" - nyilatkozta a 61 éves Bin Hammam. "A FIFA-nak szüksége van a változásra, s ez a versengés is jót tesz majd a szervezetnek."

Az AFC élére januárban már harmadik alkalommal megválasztott Bin Hammam az átláthatóság és a technológiai fejlődés jelszavával indul harcba a tisztségért. Szerinte a FIFA egyik legnagyobb problémája jelenleg, hogy túlságosan bürokratikusan működik, ezért megválasztása esetén decentralizációt ígért, míg a szövetség végrehajtó bizottságát bővítené.

A katari elöljáró elmondta azt is, hogy híve az elektronikus gólbíró bevezetésének, s szintén támogatja, hogy a kapuk mögött egy-egy plusz bíró álljon a meccseken.

A FIFA-t 1998 óta vezeti a 75 éves Joseph Blatter. A tisztújításra a szövetség május 31-én és június 1-én esedékes kongresszusán kerül sor. A jelöltek május 31-ig jelezhetik szándékukat, a szavazásra pedig másnap kerül sor.