Vágólapra másolva!
Gary Neville már visszavonult, Edwin van der Sar a nyáron követi, és Paul Scholes, valamint Ryan Giggs sem játszik már sokáig. Egy nagy generáció lassan kifut a Manchester Unitednél, és a hírek szerint Sir Alex Ferguson a nyáron alaposan kicserélné keretét. Nem aktuális világsztárokkal, hanem olyan játékosokkal, akik az Old Traffordon érhetik el karrierjük csúcsát.

Az idény előtt kevesen gondolták volna, hogy a két veterán klasszis, Paul Scholes és Ryan Giggs olyan sok játéklehetőséget kap majd Fergusontól, mint amennyi jutott nekik. Mind a ketten a bajnokik közel felén, 14 alkalommal kerültek be a kezdő tizenegybe, játékpercre lebontva pedig több időt töltöttek a pályán, mint Anderson vagy Park Dzsi Szung. Ugyan a jelek szerint egyaránt meghosszabbítják a szerződésüket egy évvel, azonban várhatóan egyre kevesebb alkalommal számít majd rájuk a mester.

A két veterán középpályás mellett a visszavonulását éveken keresztül halogató, ám a nyáron a kesztyűt végképp szögre akasztó Edwin van der Sart is pótolni kell, Gary Neville a szezon közben fejezte be, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a rendkívül sérülékeny Owen Hargreavesből sem lesz már profi futballista. Ráadásul Rio Ferdinand is egyre többet hiányzik, ebben a szezonban csak a mérkőzések felén szerepelt (mindössze 20 perccel töltött több időt a pályán, mint Scholes), és valószínűleg Michael Owen is távozik az idény végén. A keretben lévő saját nevelésű tehetségek közül pedig nem mindenki üti meg a mércét: Ferguson számára riasztó jel lehetett, hogy a második vonal a ligakupában sima 4-0-s vereséget szenvedett a West Ham Unitedtől, az FA-kupában pedig csak kínkeservesen verte 1-0-ra az amatőr Crawley Townt.

Ferguson nem világsztárokat keres

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az Old Traffordon a nyáron nagyobb lesz a mozgás az elmúlt két évben megszokottnál, ám azok a drukkerek, akik arra számítanak, hogy a MU világsztárokat vásárol, valószínűleg nagyot csalódnak majd. Ferguson ugyanis csak ritkán nyúl ehhez a módszerhez, még ha nem is teljesen idegen tőle, a skót trénerre sokkal jellemzőbb, hogy a pályafutásuk csúcsa előtt álló, fiatal játékosokat igazol, akiket aztán folyamatosan épít be a csapatba.

Jellemző, hogy az elmúlt tíz évben mindössze hét olyan 25 év feletti futballistát igazolt a klub, akiért fizetni is kellett (ráadásul hárman közülük kapusok, akiknél a pályafutás sokkal tovább tart), és olyan sohasem fordult elő, hogy egyszerre több ilyen labdarúgó érkezett volna. Az utolsó Dimitar Berbatov volt, akit 2008-ban 27 évesen vettek meg. A húszas éveik elején járó, vagy annál fiatalabb focistákért viszont Ferguson nem szokta sajnálni a pénzt: ebbe a sorba illeszkedik például Cristiano Ronaldo (18 évesen érkezett), Wayne Rooney (18 volt, amikor leigazolták), Nani (20 esztendősen szerződött az Old Traffordra) vagy Antonio Valencia (23 évesen vették meg).

Angol gerinc a középpályán

A Manchester Evening News információi szerint a nyári kiszemeltek is tökéletesen beleillenek a sorba. A lap úgy tudja, hogy Ferguson egy listát állított össze az általa elég tehetségesnek tartott és megszerezhetőnek vélt focistákból, akik között a legidősebb is csak 25 esztendős. A legnagyobb vérfrissítésre a középpályán van szükség, és ide több jelöltje is van a mesternek, aki szívesebben igazol a Premier League-en belülről, mint más országokból, ami szintén érződik a jelöltek listáján. Az angol szakértők többsége szinte biztosra veszi, hogy az Aston Villa válogatottja, Ashley Young a Unitedben köt ki: a 25 éves szélsőt állítólag a birminghamiek 13 millió fontért elengedik.

A legnagyobb kérdést azonban Scholes pótlása jelenti, pontosabban fogalmazva a középpálya középső részének felturbózása: itt ugyanis az utóbbi időben Michael Carrick sem nyújtja azt, amit elvárnak tőle, és amire korábban képes volt. Ferguson két fiatal angolt is kinézett erre a posztra: a sunderlandi Jordan Henderson 20 éves, de már bemutatkozott a válogatottban, vételárát pedig 15 millió fontra teszik. Az Everton ugyancsak 20 éves tehetsége, Jack Rodwell ennél valamivel drágább lehet, ugyanakkor a liverpooli egyesület megfelelő ajánlat esetén biztosan elengedi - és az is Rodwell mellett szól, hogy nem csak a középpályán, hanem a védelemben is bevethető.

Forrás: AFP/Paul Ellis

Ő inkább védekező középpályásnak számít, a brazil Douglas Costa játéka viszont valóban Scholeséhoz hasonlít a legjobban. A Sahtar Donyeck erősségét az MU már előző klubjánál, a Gremiónál is figyelte, most pedig egyre komolyabban érdeklődik iránta - a brazil menedzserével együtt nemrégiben az Old Traffordon járt, és megnézte a listavezető Bolton Wanderers elleni bajnokiját. Kicsi a valószínűsége, hogy csak a találkozó miatt utazott el Manchesterbe.

A kapusedző Neuert szeretné

A kapusposztra januárban érkezett ugyan a dán Anders Lindegaard, de a MU a nyáron valószínűleg igazol még valakit, már csak azért is, mert a lengyel Tomasz Kuszczak minden bizonnyal távozik. A klub kapusedzője, Eric Steele többször is élőben nézte meg a Schalke játékosát, Manuel Neuert, és a hírek szerint őt tartja az ideális megoldásnak. A német válogatott kapusát azonban a Bayern München is kiszemelte, ami alaposan felverheti a vételárát. Szóba került még az Atlético Madrid kapusa, David de Gea, akinek az esetében viszont a túlságosan alacsony életkor lehet a probléma, egy 20 éves kapus még túlságosan rutintalan. Rajtuk kívül a holland Maarten Stekelenburggal, illetve a francia Hugo Llorisszal is kapcsolatba hozták a MU-t, de Ferguson állítólag elsősorban Neuerben gondolkodik.

www.global-soccer.eu