Vágólapra másolva!
Május elején születhet meg az első ítélet az európai bundabotrányban, a bochumi ügyészség előreláthatóan húsvét után hoz ítéletet Ante Sapina ügyében. A horvátot azzal vádolják, hogy 47 európai futballmérkőzést manipulált, köztük két magyar bajnokit, a Debrecen ötcsillagosnak minősített, azaz biztos tippnek tartott Young Boys elleni UEFA-kupa-meccsét, illetve Európa Liga- és Bajnokok Ligája-összecsapásokat. Másik négy társa peres ügye csütörtökön folytatódik, őket 32 mérkőzés manipulálásával vádolják.

Bár a Focus Online úgy tudta, akár már április 15-én, pénteken meghozhatja első ítéletét a bochumi ügyészség, a szerdai információk szerint csak május elején születhet döntés a horvát fővádlott, Ante Sapina ügyében. Sapina a letartóztatás és a tárgyalás során végig együttműködött a hatóságokkal, mesélt kapcsolatairól és a fogadásmanipulálás részleteiről.

A gyermekkora óta szerencsejáték-függő 35 éves férfi bevált trükkhöz folyamodott, első körben játékvezetői kapcsolatot épített ki magának - csakúgy, mint annak idején a Hoyzer-ügyben.

Hét évvel korábban két öccsével, Milannal és Filippel együtt a berlini Cafe Kinget üzemeltették, amely 2004-2005-ben az illegális fogadások törzshelyének számított. A Sapina fivérek egyik legjobb embere Robert Hoyzer volt, a fiatal berlini játékvezető alacsonyabb osztályú mérkőzések, illetve kupameccsek eredményeit igyekezett úgy alakítani, hogy az megfeleljen a fogadásokkal nagy nyereményeket besöpörni akaró megbízóinak.

Hoyzer összesen 23 mérkőzést manipulált, egy mérkőzésen közreműködése nélkül is megszületett a kívánt eredmény, két meccsen sikertelen volt a próbálkozás. Összesen 67 ezer euró és egy plazmatévé volt a jutalma, büntetése pedig két év öt hónap letöltendő börtön lett 2006-ban. A kétmillió eurós kárt okozó, a szálakat a háttérből irányító Ante Sapina 2 év 11 hónap letöltendő, két testvére, Milan és Filip 16, illetve 12 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Csaló bosnyák bíró szlovák cinkossal

Ante ennek felét töltötte le, szabadulását követően szinte azonnal visszatért régi tevékenységéhez. Ezúttal az Európai Labdarúgó Szövetségben keresett magának szövetségest, így került kapcsolatba az UEFA játékvezető bizottságában dolgozó szlovák Jozef Markóval (a feleket a Süddeutsche Zeitung információja szerint az ismert szlovák játékvezető, Lubos Michel ismertette össze évekkel korábban).

Sapina és cinkosa, Marijo Cvrtak bevallotta, 50 ezer eurót fizetett Markónak azért, hogy bizonyos mérkőzésekre a bosnyák Novo Panicot nevezze meg játékvezetőnek.

Cvrtak már tavaly decemberben, a kilencedik tárgyalási napon arról beszélt, hogy a liechtensteini és a finn nemzeti együttes 2009 szeptemberében lejátszott vb-selejtezőjét (1-1) is manipulálták. "A válogatott meccset a bíró, Novo Panic útján befolyásoltuk" - mondta akkor. Kiderült, hogy ez a bíró vezette 2009 novemberében a Svájc-Grúzia U21-es összecsapást is, hogy ott Svájc 1-0-ra nyerjen, azért 60 ezer eurót (16,4 millió forint) kapott - a bosnyákot az UEFA élete végéig el is tiltotta.

Ötcsillagos magyar szálak

Hogy magyar mérkőzés szerepelt-e ezek között, sokáig nem lehetett biztosan tudni, Sapina korábban egyetlen egyszer szólta el magát ezzel kapcsolatban: még 2010 augusztusában a német ARD Sportschau műsorában annyit közölt a DVSC-Fiorentina Bajnokok Ligája-csoportmérkőzéssel kapcsolatban, hogy tudta, "a terv szerint a magyaroknak ki kell kapniuk".

A Ruhr Nachrichten kedden újabb részletekkel szolgált, a lap szerint Sapina a Debrecen-Fiorentina BL-csatáról a nyomozás során már azt mondta, a tervezett manipulációt törölték, azaz se a megvesztegetésből, se az eredmény befolyásolásából nem lett semmi.

A 2008. augusztus 28-i, Debrecen-Young Boys UEFA-kupa-mérkőzés (2-3) azonban "ötcsillagos" volt, azaz biztos fogadásnak minősült. A lap szerint Sapina elárulta, 350 ezer euró téttel 300 ezer euró nyereséget értek el.

A lap által nyilvánosságra hozott, a Sapina által manipulált 47 mérkőzést tartalmazó listán két magyar bajnoki szerepel: a Vasas-Debrecen (2009. április 19.; 1-3), illetve az Újpest-Honvéd (2009. április 24.; 3-0) mérkőzés.

4,5 millió svájci frank nyereség

A svájci Tages Anzeiger "A bundaprofesszor kitálalt" címmel közölt írást, amelyben ugyancsak megerősítette, a bochumi vádirat szerint Sapina 65 ezer svájci frankkal (azaz 50 ezer euróval) vesztegette meg az UEFA-funkcionáriust. Miután beismerő vallomást tett, öt társától külön tárgyalták ügyét.

Sapina trükkje az volt, hogy biztos mérkőzésekre nem fogadott, minimum 1,7-es szorzóig ment le, és bár akadtak olyan összecsapások, amelyek végül nem hozták meg a várt eredményt, megérte trükközni. Kedvence az volt, ha a megkörnyékezett labdarúgók saját maguk ellen fogadtak, ez volt a szinte biztos siker receptje.

A lap szerint olyan jól keresett ügyleteivel, hogy a Hoyzer-ügyben a börtönbüntetés mellett rá kirótt 2,3 millió svájci frankot (1,8 millió eurót) is könnyedén kifizette, szabadulása után pedig újabb hálózat építésébe fogott. Ezúttal nagyobb tervekkel vágott bele, a Süddeutsche Zeitung szerint nemcsak távol-keleti és orosz érdekeltségei voltak, hanem merészen az osztrák Bet-at-Home rendszerén keresztül is fogadtak. Az eredmény mintegy 4,5 millió frank (3,5 millió euró) nyereség lett.

A hihetetlen csalási rendszer magasiskolájaként értékelte Wolfgang Mittrup bíró is Sapina munkásságát, hozzátéve, bár a bíróság hálás az együttműködésért, illetve azért, hogy a vádlott nem fogta vissza magát és kiteregette a szennyest, reméli, komoly börtönbüntetésre számíthat.

Komoly hiányosságokra hívta fel a figyelmet Philip Newald, az osztrák labdarúgóliga főszponzorának, a tipp3 nevű cégnek a vezérigazgatója. Newald szerint a Nemzetközi (FIFA) és Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által 2009-ben létrehozott biztonsági rendszer képtelen teljesen biztonsággal kiszűrni a csalásokat, az osztrákok saját megfigyelő rendszerével együtt sem tűnt fel senkinek az az öt összecsapás, amelyek szintén szerepelnek a bochumi vádiratban.

Newald úgy véli, a nagy monitoring-rendszerek nem tudják lefedni a fogadási hálózatok szövevényes rendszerét, nincs rálátásuk az orosz és a távol-keleti illegális bizniszekre.

Ezért aztán meglepődve hallotta, amint Ante Sapina a bíróságon arról vallott, hogyan vásárolta meg 200 ezer euróért a Kapfenberg egyik védőjét, és kapott ki az osztrák csapat a Salzburg (2009. augusztus 29., 0-4) és a Rapid (2009. szeptember 23.; 0-1) ellen és győzték le az Austria Wient (2009. október 28.; 1-0). Igaz, pénzt csak első alkalommal kaszáltak, a Salzburg négygólos sikere nyolcszoros összeget hozott a konyhára: a Rapidnak kettővel kellett volna nyernie, az Austriának pedig kettővel kikapnia, hogy összejöjjön a tervezett pénzösszeg.

De a csalás elérte a kiscsapatokat is, így bundameccs volt a másodosztályú Hartberg-Salzburg II. (2009. szeptember 22.; 0-7) és Zwettl- Hartberg kupamérkőzés is (2009. augusztus 14.; 4-2).