Vágólapra másolva!
Edwin van der Sar vasárnap utoljára védett az Old Traffordon, és már csak egyetlen mérkőzés van hátra a karrierjéből. A Manchester United 40 éves holland kapusa januárban jelentette be, hogy az idény végén visszavonul, bár valójában maga sem tudja, hogy miért döntött így, hiszen fizikálisan még bírná, és formája alapján sem lehet rá panasz.

A Premier League utolsó fordulójában játszott Manchester United-Blackpool mérkőzésnek a hazaiak számára már semmi tétje nem volt, hiszen egy héttel korábban bebiztosították bajnoki címüket. Sir Alex Ferguson ennek megfelelően több alapemberét is pihentette, ám a kapuban Edwin van der Sar állt. A veterán holland számára ez jelentette a búcsút az Old Traffordtól, hiszen már januárban bejelentette, hogy visszavonul - pedig a teljesítménye alapján még éveken keresztül védhetne.

Majdnem meggondolta magát

A hírek szerint maga Van der Sar is elbizonytalanodott, Ferguson ugyanis elárulta: a 40 éves kapus pár nappal korábban azt mondta neki, hogy erősen gondolkodik a folytatáson. Ferguson már megtalálta a holland utódját, így kissé meglepődött a felvetésen, de Van der Sar nem sokkal később megint beszélt az edzővel, és akkor már nem hagyott semmi kétséget afelől, hogy ragaszkodik az eredeti tervéhez.

A holland kapus így azon kevesek közé tartozhat, akik a csúcson hagyják abba, hiszen a szezon során egészen kiváló formában védett. A Premier League-ben beválasztották az év csapatába, és a BL-ben is több bravúros védést mutatott be - a Chelsea ellen Fernando Torres fejesét például elképesztő mozdulattal tornászta ki a léc alól.


Manchesterben hosszú ideig keresték az 1990-es évek legendájának, Peter Schmeichelnek az utódját, és Ferguson választásai kifejezetten pocsékak voltak a kapusposzton. Fabien Barthez a sok potyagól mellett azért néhány bravúrt is bemutatott, de Massimo Taibi vagy éppen Mark Bosnich manchesteri karrierje néhány emlékezetes bakiban merült ki. Így aztán amikor a klub 2005 nyarán leigazolta a hollandot a Fulhamtől, a szurkolók maguk sem tudták, hogy mit gondoljanak. Van der Sar ugyan nemzetközileg is elismert játékos és sokszoros holland válogatott volt, de egy sztárcsapatnál, a Juventusnál már megbukott, így szerződtetésének megvolt a kockázata.

Világklasszis kapus négymillió euróért

De Ferguson tudta, hogy mit akar, hiszen már korábban is kinézte magának a holland kapust. Amikor 1999-ben távozott az Ajaxtól, akkor a Manchester United is ott volt az érdeklődők között, de Van der Sar inkább az olasz bajnokságot választotta - ezzel ő lett a Juve történetének első külföldi kapusa. Első torinói szezonjára nem is lehetett panasz, ő kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban, a következőben azonban már sokkal bizonytalanabb volt, és amikor a klub 2001 nyarán rekordösszegért megvette Gianluigi Buffont a Parmától, egyértelmű volt a sorrend. A meglepetést csak az jelentette, hogy nem egy sztárklubhoz került, hanem az angol első osztályba frissen feljutott Fulham vette meg. Mint akkor mondta, azért választotta a londoniakat, mert úgy érezte, hogy itt családias a hangulat, és maximálisan bíznak benne.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Van der Sar a Premier League-ben éppen a Manchester United ellen, az Old Traffordon debütált, és bár csapata itt 3-2-es vereséget szenvedett, nagy szerepe volt abban, hogy a Fulham újoncként simán bennmaradt a legjobbak között. A következő években egyenletesen, magas szinten védett, és kifejezetten bravúr meccsei is akadtak - egy Aston Villa elleni találkozón például Juan Pablo Ángelnek két tizenegyesét is kivédte. Ferguson persze aligha emiatt szemelte ki: személyében egy olyan kapust tudott megszerezni viszonylag olcsón (négymillió euróért), aki már bizonyított az angol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is.

Góltalansági világrekord

Első manchesteri bajnoki címére ugyan két évet kellett várni, de azóta már négyszeres aranyérmes, és az Ajax Amsterdam után a MU-val is megnyerte a Bajnokok Ligáját. Ráadásul a diadalban kifejezetten nagy szerepe volt, hiszen a 2008-as döntő a büntetőpárbajában kivédte Nicolas Anelka tizenegyesét.


A Chelsea ellen egyébként is mindig jól ment neki, 2007 augusztusában a Community Shielden egymás után három büntetőt is hárított. De nem csak a tizenegyeseket védte nagy hatékonysággal: a 2008-2009-es idényben új világcsúcsot állított fel azzal, hogy 1311 percen keresztül nem kapott gólt a bajnokságban. Ebben a szezonban összesen 21 bajnokin maradt érintetlen a hálója, és az UEFA-nál ő lett az év kapusa. A Bajnokok Ligája történetében az első kapus, aki több mint 50 mérkőzésen nem kapott gólt, és a legidősebb futballista, aki valaha pályára lépett a BL egyenes kieséses szakaszában.

Van der Sarnak a magánéleti problémáin is sikerült túljutnia. 2009 decemberében felesége, Annemarie van Kesteren szélütést kapott, és az egyébként is térdsérüléssel bajlódó kapust Ferguson hazaengedte Hollandiába, hogy ápolhassa a nejét, aki szerencsére teljesen felépült.

A válogatottságtól már a 2008-as Eb után visszavonult (bár Maarten Stekelenburg és Henk Timmer sérülése miatt két meccs erejéig visszatért, összesen 130 alkalommal védett), és többször is meglebegtette, hogy klubkarrierjét is befejezheti. Végül 2011. január 27-én jelentette be, hogy az idény végén visszavonul, bár később elmondta, hogy néha maga sem tudja, hogy miért.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

"Fizikailag semmi szükségem nincs a pihenésre, és olykor magamnak is felteszem a kérdést, hogy akkor minek is fejezem be? Egyszerűen úgy érzem, hogy 40 évesen eljött erre az idő. Nem egyedül döntöttem, hanem a feleségemmel, a tanácsadómmal, Rob Jansennel és Sir Alex Fergusonnal is megbeszéltem a dolgot" - nyilatkozta még márciusban.

Egy biztos: a manchesteri drukkerek még sokáig emlékezni fognak fantasztikus bravúrjaira.

www.global-soccer.eu

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!