Vágólapra másolva!
A Real Madrid szurkolói megosztottak abban a kérdésben, jó döntés volt-e, hogy a klub menesztette Jorge Valdano általános igazgatót, aki régóta harcban állt José Mourinho vezetőedzővel. Florentino Pérez elnök szerint Mourinho nem adott ultimátumot neki, és Valdano menesztése az első lépés a klubvezetés újraszervezésében.

Két spanyol sportnapilap, az AS és a Marca is megszavaztatta az olvasókat az internetes oldalán, jó döntés volt-e elküldeni Valdanót, az előbbinél a szavazók 52, utóbbinál 52,4 százaléka válaszolt igennel. Mourinho és Valdano között régóta hatalmi harc dúlt, az argentin 2007-ben a Marca hasábjain nyíltan kritizálta Mourinhót, aki akkor még a Chelsea-nél dolgozott.

"Ha egy pálcán lógó szart teszünk egy őrült, szenvedélyes stadion közepébe, akkor lesznek emberek, akik azt mondják, ez művészet. Pedig nem az, csak egy darab szar"" - jegyezte meg akkor Valdano, aki azt sérelmezte, hogy a Mourinho csapata által képviselt stílus kiöli az improvizációt a futballból. Amikor Mourinho Madridba érkezett, mindketten azt mondták, tisztázták a dolgokat, egészen addig, amíg az edző a Sevilla elleni meccs után ki nem kelt azt nehezményezve, hogy a bírói tévedések után mindig neki kell megvédenie a csapatát a nyilvánosság előtt.

Később az sem javított kettőjük viszonyán, hogy Mourinho rendszeresen Valdanót kikerülve egyeztetett a fontosabb témákban Florentino Pérezzel, a Real elnökével, és a mostani döntés alapján úgy tűnik, csak úgy lehetett megoldani a konfliktust, ha valaki elhagyja a klubot.

Valdano kirúgása után a Marca Pérezt idézve azt írta, az angol klubmodellt próbálják meg a Realnál is alkalmazni, vagyis Mourinho egy személyben lesz felelős az igazolásokért, és a Castilla néven futó tartalékcsapatot is ő felügyeli. A spanyol sportlap azt írja, Valdano távozásával a sportigazgatói posztot betöltő Zinedine Zidane is nagyobb hatalmat kaphat.

Bár Mourinho megítélése a Barca ellen megnyert Király-kupa-döntő miatt pozitívnak számít a Real-drukkerek többségénél, de a Cadena COPE rádió közvéleménykutatásból az derült ki, sokaknak nem tetszik a stílusa és a módszerei, és attól tartanak, mi lesz a portugál következő lépése azok után, hogy kifúrta Valdanót.

Valdano utolsó nyilatkozatában arról beszélt, soha nem helyezte magát az általános igazgatói poszt elé, és mindig próbálta elkerülni a konfliktusokat. "Mindig tiszteltem a Real Madridot, és nem akartam csatatérré változtatni a klubot. A Real nem számított egy stabil klubnak az elmúlt években, éppen ezért jót fog tenni Mourinho maradása, akit egyébként jó edzőnek tartok, remek munkát végzett a klubnál. Pérez elnök ötlete volt, hogy új felépítése legyen a vezetőségnek, így próbálta megoldani ezt a szituációt, amit elég nehéz volt kezelni" - mondta az argentin válogatottal 1986-ban világbajnoki címet nyerő Valdano.

Pérez is megszólalt az ügyben, és azt mondta, a szezon tapasztalatai amellett szóltak, hogy Mourinho kezében összpontosuljon a hatalom, és ez csak az első lépés volt a klub újjászervezésében. "Nem tagadom, hogy fájdalommal tölt el Jorge Valdano távozása, nagy utat tettünk meg közösen, ezúton is köszönöm az elhivatottságát, és mindazt, amit a klubért tett" - mondta az elnök, aki azt is hozzátette, hogy Mourinhónak nem adott ultimátumot, és nem voltak követelései, csak szeretett volna nagyobb mozgásteret.