Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgás még ki sem heverte a legutóbbi, 2006-os bundabotrányt, máris itt a következő, amelyben egykori válogatott futballistákat is gyanúsítanak. A bűnszervezet, amelynek egyik csoportját az olasz hatóságok szerint a Sopronban is megfordult Giuseppe Signori irányította, főleg a másod- és harmadosztályban manipulálta a mérkőzéseket - szükség esetén radikális módszerekkel.

Az olasz hatóságok által a napokban elindított, Ultima Scommese (Utolsó fogadás) nevű akcióban egyelőre tizenhat embert vettek őrizetbe, és további huszonnyolc ellen folyik vizsgálat, akik között egykori válogatott futballisták is vannak.

Altató az italban

A cremonai ügyészség még tavaly novemberben kezdte meg a vizsgálatot, miután a harmadosztályú Cremonese-Paganese összecsapást követően a hazaiak sportigazgatója, Sandro Turotti jelentette a rendőrségen, hogy a találkozón öt focista is rosszul érezte magát, egyikük, Carlo Gervasoni pedig a mérkőzés után hazafelé tartva elaludt a volán mögött, és szerencsés kimenetelű autóbalesetet szenvedett.

A csapatorvos a focisták vizeletében a Lormetazepam nevű altatót mutatta ki, a nyomozás pedig kiderítette, hogy a cremonaiak cserekapusa, Marco Paoloni csempészte a szert csapattársai italába, miután azt az utasítást kapta, hogy intézze el a Cremonese vereségét.

A hatóság a nyomozás során gyorsan rájött, hogy nem egyszeri esetről, hanem egy kiterjedt bűnszervezetről van szó, amely elsősorban a harmadosztályban (Lega Pro) próbálta meg manipulálni a mérkőzéseket, de a Serie B-ben, sőt, az élvonalban is tevékenykedett.

Összesen tizennyolc mérkőzés került gyanúba, a Serie A-ból egyedül az Internazionale-Lecce meccset vizsgálták, amelyet sikertelenül próbáltak manipulálni, a milánóiak csak 1-0-ra nyertek a kívánt 3-0 helyett. Állítólag ennél a meccsnél is Paoloni lett volna a központi figura, a kapus ugyanis azt mondta a főnökeinek, hogy ismer a Leccéből pár játékost, akikkel meg tudja beszélni, hogy megfelelő eredmény szülessen. Ez a kísérlet azonban elbukott, ami a bűnszervezet egyik vezetőjének, a vb-ezüstérmes Giuseppe Signorinak 60 ezer eurós veszteséget jelentett a rendőrség szerint.


Doni már korábban is gyanúba került

A Serie B-ben viszont nem volt ilyen probléma, a bűnbanda elsősorban az Ascoli és az Atalanta meccsei esetében ment biztosra. Az Ascoli labdarúgói közül a hátvéd Vittorio Micoluccit és a középpályás Vincenzo Sommesét letartóztatták, míg a bergamóiaktól az egykori válogatott Cristiano Doni került gyanúba. A két csapat egymás elleni találkozóján 1-1-es döntetlen született, a Piacenzát pedig az Atalanta egy hatalmas potyával, illetve Doni két tizenegyesgóljával verte 3-0-ra. Az egyik büntetőt érő szabálytalanságot az a Gervasoni követte el, aki az ősszel még a Cremonesében nem volt benne a buliban, hiszen ő is kapott az altatóval ellátott italból. Később a jelek szerint meggyőzhették, hogy jobb, ha együttműködik.

Doni, illetve a bűnszövetkezetben való részvétellel szintén megvádolt Stefano Bettarini (az egykori egyszeres válogatott televíziós szakkommentátorként és műsorvezetőként dolgozott) szerepe azért érdekes, mert őket már korábban is meggyanúsították bundázással. Bettarini még 2005-ben egy Modena-Sampdoria bajnokit próbált meg manipulálni (szintén fogadási okokból), amiért féléves eltiltást kapott. Donival kapcsolatban 2000 augusztusában merült fel, hogy egy Atalanta-Pistoiese kupameccsen több társával együtt előre megbeszélték az 1-1-es végeredményt, de őt akkor felmentették a vádak alól.

Signori mindig szeretett fogadni

A hatóságok szerint Signori volt a fogadási maffia bolognai csoportjának a feje. A bűnbanda négy részből állt: a "bolognesi" (azaz bolognaiak) és a "zingari" (azaz cigányok) nevű klikk biztosította a pénzt a fogadásokhoz, a kívánt eredményeket pedig a focistákból álló milánói és bari csoport biztosította. A "zingari" élén a Chiasso szerb csatára, Almir Gegic állt, ő is ott van a letartóztatottak között. Signori nevét a telefonbeszélgetések során nem volt szabad kimondani, sokszor ezért így utaltak rá: "aki 200 Serie A-gólt lőtt".

Forrás: AFP

Signori ugyan csak 186 találatot ért el az olasz élvonalban, ám karrierje során mindig hangoztatta, hogy szeretne kétszázat szerezni. Annak idején fogadott is erre egy ismert olasz újságíróval. Ezt ugyan bukta, ám már pályafutása során is híres volt arról, hogy nagyon szeret fogadni. Egy alkalommal azt nyilatkozta: "A fogadások számomra mindig új kihívást jelentenek. Az embernek célokra van szüksége, hogy ne legyen unalmas az élete."

Éppen ezért Signori szinte mindenre fogadott, még a háza előtt elhaladó autók rendszámára is, és amikor a Lazióban szerepelt, akkor római villájában egy külön játéktermet is kialakított, rulettasztallal, és mindegyik zsetonon rajta volt a 11-es - ez volt a mezszáma.

www.global-soccer.eu