Vágólapra másolva!
Egyre valószínűbb, hogy Dzsudzsák Balázs az orosz bajnokságban szereplő Anzsi Mahacskalában folytatja pályafutását. A dagesztáni egyesületnél pénzben nincs hiány, a csapat célja az, hogy a maratoni szezon végén bejusson a Bajnokok Ligájába, ami nem is olyan egyszerű a hollandnál magasabban rangsorolt orosz bajnokságban.

Az orosz bajnokság ebben a szezonban maratoni hosszúságú lesz, mivel az országban idén állnak át a naptári éves rendszerről az őszi-tavaszi lebonyolításra. Ez azt jelenti, hogy az év végén nem avatnak bajnokot, ahogy eddig tették, hanem egy rájátszás következik, amelynek felsőházába az első nyolc csapat jut be. Tizenegy forduló után elképesztően szoros a mezőny, az elsőt és a nyolcadikat csak három pont választja el egymástól, és az élcsoportban ott van az Anzsi Mahacskala is.

A tulajdonosnál csak 135-en gazdagabbak a világon

A dagesztáni egyesület jelenleg az éllovas CSZKA Moszkvával azonos pontszámmal a negyedik helyen áll, ám ahhoz, hogy története legjobb eredményét érje el, dobogón kell végeznie. Az 1991-ben alapított klub ugyanis 2000-ben, fennállása első élvonalbeli idénye során a negyedik helyet szerezte meg - ráadásul a bronzéremről az utolsó fordulóban csúszott le. Ez akkor nem ért nemzetközi kupaszereplést, a 2001-es Orosz Kupa-menetelés azonban igen: a döntőben a csapat ugyan kikapott a Lokomotiv Moszkvától, de így is elindulhatott az UEFA-kupában. Igaz, a skót Rangers ellen rögtön ki is esett, ráadásul a továbbjutás egyetlen meccsen, semleges pályán dőlt el, mivel Mahacskalában a biztonsági helyzet nem tette lehetővé mérkőzés rendezését.

Az együttes 2002-ben kiesett az élvonalból, ahová csak tavaly jutott vissza, és 2010-ben újoncként a tiszteletre méltó 11. helyet szerezte meg. Azóta viszont nagyot fordult a világ a klubbal, hiszen januárban az Anzsinak új tulajdonosa lett Szulejman Kerimov személyében. A dagesztáni származású üzletember a Forbes listája szerint jelenleg a világ 136. leggazdagabb embere, vagyonát 5,5 milliárd dollárra becsülik. Ennek megfelelően az orosz bajnokság márciusi rajtja előtt az Anzsi költötte a legtöbb pénzt új játékosokra: 30 millió euróért érkeztek focisták a klubhoz - és ebben a legnagyobb sztár nincs is benne.

Forrás: AFP/Alexander Vilf

Egy erős bajnokság

A minden idők egyik legjobb balhátvédjének tartott Roberto Carlosért ugyanis nem kellett fizetni, őt ingyen szerezték meg a Corinthianstól. A 38 éves játékos, aki a csapatkapitányi karszalagot is megkapta, három honfitársával együtt érkezett. A belga Genk középpályása, Joao Carlos 2,5 millió euróba került, az Atlético Mineiro csatára, Diego Tardelli (aki egykoron a PSV Eindhovenben is eltöltött egy fél szezont) ötmillióba, míg a Corinthians karmestere, Jucilei 10 millió euróért lett az Anzsié. A hazai piacon a Krasznodar csatáráért, Samil Lakjalovért is ötmilliót fizettek, személyében azonban egy tősgyökeres dagesztánit igazoltak, aki Mahacskalában született. Az erősítést az Anderlecht középpályása, Mark Busszufa tette teljessé, a marokkói szélső vételára nyolcmillió euró volt. A lista alapján tehát Dzsudzsák az Anzsi történetének legdrágább focistája lehet, amennyiben a klub valóban 14 millió eurót fizet érte a PSV-nek.

A klub vezetősége a szezon előtt a nemzetközi kupaszereplés kiharcolását tűzte ki célul a csapat elé, ám Mahacskalában valószínűleg csalódottak lennének, ha csak az Európa Ligába kvalifikálnák magukat. A BL-selejtezőhöz a dobogón kellene végezni, Oroszországból ugyanis az első három indulhat a Bajnokok Ligájában - ebből a szempontból az orosz liga erősebb a hollandnál, ahol a bronzérmes már csak EL-résztvevő lehet. Ráadásul az oroszoknál jelenleg sokkal kiegyensúlyozottabb a mezőny: a moszkvai klubok (Dinamo, Lokomotiv, Szpartak, CSZKA) mellett a Zenit Szankt-Petyerszburg és a Rubin Kazany is kifejezetten erősnek számít, a színvonalra tehát nem lehet panasz.

Nemzetközi keret

Az Anzsi jelenleg ebben a mezőnyben az élcsoporthoz tartozik, tizenegy forduló után ugyanúgy tizenkilenc pontja van, mint az első CSZKA-nak, a második Zenitnek és a harmadik Dinamónak. A helyi legendának számító szakvezető, Gadzsi Gadzsijev (ő volt az edző az 1999-es negyedik hely idején is) egy kifejezetten masszív csapatot rakott össze: hatan eddig mindegyik bajnokin a kezdő tizenegyben szerepeltek, további két játékos pedig csak egy mérkőzést hagyott ki. A jó szereplés elsősorban a védelemnek köszönhető, a csapat tizenegy bajnokin csupán nyolc gólt kapott - de csak tízet szerzett.

Forrás: Google Föld
A képre kattintva megtekintheti nagyobb méretben is a térképet!

A balszélen többnyire Busszufa szerepelt, de nyolc meccsen mindössze egy gólig és egy gólpasszig jutott. A csapat legeredményesebb játékosa eddig a szezonban a cseh Jan Holenda, aki háromszor talált be.

Az Anzsiban akad itt brazil, marokkói, cseh, grúz, üzbég, szenegáli, kameruni, ukrán, togói és nigériai labdarúgó is, akik alighanem ugyanazzal a céllal igazoltak Dagesztánba. És hogy ez mi is lehet? Álljon itt az, amit Roberto Carlos nyilatkozott a leigazolásakor: "Természetesen az anyagi szempontok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ide igazoltam, de nem ez volt az egyetlen indok. Részese szeretnék lenni ennek az ambiciózus és érdekes projektnek" - jelentette ki.

Veszélyes vidék

A Dagesztáni Köztársaság az Oroszországi Föderáció legdélebbi tagköztársasága, területre az Észak-Kaukázus legnagyobb köztársasága, körülbelül fele akkora, mint Magyarország. A Kaszpi-tengernél elhelyezkedő, többek között a Csecsen Köztársasággal, Azerbajdzsánnal és Grúziával is szomszédos Dagesztán a moszkvai időzónához tartozik. Több mint 1800 folyója van, a köztársaság jó része hegyvidék, legmagasabb pontja a 4466 méter magas Bazardüzü. Klímája nyáron forró és száraz, télen - főleg a hegyvidékeken - nagyon hideg van. Az átlaghőmérséklet januárban 2, júliusban 26 Celsius fok.

Etnikailag rendkívül megosztott, az oroszok csupán a lakosság 4,7 %-át képviselik, a legnagyobb csoportokat avarok, darginok, lezgek és kumikok alkotják, hivatalos nyelve az orosz, de a legtöbben kaukázusi, török vagy iráni nyelven beszélnek. Dagesztán politikailag nem a legnyugodtabb területek közé tartozik, nem ritka az iszlám felkelés, az etnikai feszültség és a terrorizmus, amelyért a Shariat Jamaat nevű militáns iszlám szervezet a felelős, ezért - főleg a külföldiek számára - az egyik legveszélyesebb orosz terület.

Tavaly is több merénylet történt Dagesztánban, Kizljar városában egy kettős robbantás több halálos áldozatot is követelt, az esetnél az egyik merénylő rendőrnek volt öltözve. Egy másik robbantás következtében kisiklott egy vonat Moszkva és Baku között, míg Mahacskalától nem messze egy rendőr életét vesztette, egy pedig megsebesült két ismeretlen fegyveressel vívott tűzharcban. Két éve tizenegy lövéssel végeztek ismeretlen támadók egy Dagesztánban állomásozó orosz katonával.

Az Anzsi játékosai ugyanakkor Moszkvában élnek, és csak a meccsekre utaznak Mahacskalába. A távolság Moszkva és a Mahacskala között több mint ezer kilométer.



www.global-soccer.eu