Vágólapra másolva!
A Dzsudzsák Balázst leigazoló Mahacskala az AFP hírügynökség elemzése szerint kaotikus stratégiát folytat, és bár az elmúlt hónapok igazolásai kétségtelenül látványosak és figyelemfelkeltőek a klubnál, az erősen kérdéses, hogy mennyire fenntartható a futball jövője az Észak-Kaukázusban

"Okosabb lenne, ha vennének egy új gyepszőnyeget a stadionjukba, mielőtt világbajnokot igazolnak" - utalt Roberto Carlos megszerzésére a Zenitet erősítő Roman Sirokov. "Az lenne a normális, ha elsőként rendes körülményeket teremtenének, és csak azután hoznának oda klasszis játékosokat, nem pedig fordítva" - kritizálta a Mahacskala tulajdonosát, Szulejman Kerimovot az orosz középpályás.

A Sirokov reakciójáról beszámoló AFP szerint a klub létesítményei elkeserítő állapotban vannak, emellett a hírügynökség elmezése azt is hangsúlyozza, hogy Dagesztánban szinte naponta követik egymást az iszlamista lázadók rendőrség elleni támadásai és terrorcselekményei.

Az AFP cikkírója úgy véli, hogy bár az elmúlt hónapok igazolásai kétségtelenül látványosak és figyelemfelkeltőek a klubnál, az erősen kérdéses, hogy mennyire fenntartható a futball jövője az Észak-Kaukázusban. Nem Mahacskala az egyetlen helyszín az orosz bajnokságban, amely nem a biztonságáról híres, a Tyerek Groznijhoz látogató csapatokra például általában fegyveres őrök vigyáznak.

Az elemzés szerint a Mahacskala stratégiája átgondolatlannak és kaotikusnak tűnik a tizenöt évvel ezelőtt hasonló építkezésbe kezdő Sahtar Donyeckéhez képest, amely Rinat Ahmetov milliárdos irányításával Ukrajna legerősebb futballklubjává vált.

Ahmetov ugyanis annak érdekében, hogy európai élcsapatot formáljon, akár évi százmillió dolláros beruházásokat sem sajnált, a játékosok igazolása mellett folyamatosan javítva a klub létesítményeit.

A klub teljesen újjáépített edzőközpontja ma a legjobbnak számít Európában, a tulajdonos emellett 400 millió dollárból egy 51 000 férőhelyes stadiont is épített Donyeckben. Mindezek eredményeként a Sahtar öt ukrán bajnoki címet nyert, 2009-ben pedig elhódította az UEFA-kupát.

Az évek óta Oroszországban játszó Gaál Miklósnak nincsenek személyes benyomásai Mahacskaláról, mivel a tavalyi szezonban sérült volt, amikor korábbi klubja, az Amkar Perm Dagesztánba látogatott. A jelenleg a Volgában játszó védő szerint Oroszországban nem számít kirívónak, hogy az Anzsi elnökének semmi sem drága, és hatalmas összegeket költ a csapat megerősítésére, illetve a játékosok fizetésére.

"Az Amkar elnökének gyára volt, a Volgánál pedig beszállt támogatóként a Gazprom, de Kerimov mindkettőjüknél gazdagabb. Oroszországban nem ritka, hogy az egyes megyék központilag támogatják a régió csapatát, és mivel egy-egy régió nagyjából kétszer akkora, mint Magyarország, nem csoda, hogy sokkal több pénz ömlik a futballba" - nyilatkozta Gaál az [origo]-nak.

Hogy Szulejman Kerimovnak nincsenes filléres gondjai, azt jelzi, hogy Roberto Carlosnak, az Anzsi leghíresebb játékosának egy 400 ezer font értékű luxusautót ajándékozott, és jelenleg új stadion építését tervezi. Gaál két oroszországi csapatára az volt a jellemző, hogy a fizetések nagyjából azonosak voltak, szerinte az Anzsinál nem ez az elv érvényesül, a nevesebb játékosok valószínűleg jóval magasabb juttatásban részesülnek.