Vágólapra másolva!
A Bundesliga előző idényében a magyar drukkerek elsősorban a Mainznak szoríthattak, ahol Szalai Ádám a súlyos sérüléséig alapembernek számított. A magyar csatár az új évadban immár honfitársával, Stieber Zoltánnal is együtt játszhat, de valószínűleg meg kell harcolniuk a csapatba kerülésért, mert mindketten kemény vetélytársakat kaptak a nyáron.

A csapattól már a 2010-ben elért kilencedik hely is hatalmas sikernek számított, így aztán az előző idénybeli szereplést valóságos tündérmeseként élték meg. A Mainz első hét bajnokiján még csak pontot sem veszített, és végül úgy lett ötödik a Bundesligában, hogy sokáig még a BL-indulást érő dobogós pozíciók sem voltak elérhetetlenek a számára. A csapat végül az Európa Ligába való indulás jogát szerezte meg, ráadásként pedig elnyerte a semleges nézők szimpátiáját is bátor és lendületes támadójátékával, amelynek a magyar Szalai Ádám is fontos szereplője volt. A csatár 20 találkozón négy gólt ért el, és három gólpasszt adott - mérkőzéseinek száma csak azért nem lehetett több, mert a 20. fordulóban a Kaiserslautern ellen súlyos térdsérülést szenvedett.

Persze a támadó részlegben nem ő volt az egyetlen, aki remekelt: André Schürrle 15 gólig jutott, és ennek köszönhetően bemutatkozhatott a nagyválogatottban is, az irányító Lewis Holtby pedig tíz gólpasszal hívta fel magára a figyelmet - és immár ő is válogatott. A kiváló szereplésnek azonban ára is volt, hiszen a fenti két futballistát nem tudták megtartani: Holtby csak kölcsönben szerepelt Mainzban, és visszatért anyaegyesületéhez, a Schalkéhoz, míg Schürrlére a Bayer Leverkusen csapott le. A gyógyszergyáriak nyolcmillió eurót fizettek a csatárért, és ebből az összegből mainzak igyekeztek jól erősíteni. A nyáron összesen kilenc új játékos igazoltak, akiknek többsége a támadásokban lehet kulcsszereplő.

Afrikai vetélytársak Szalainak

Szalai várhatóan még pár hónapig biztosan nem léphet pályára, így a klubnak szüksége volt egy hozzá hasonló stílusú, jól fejelő, ugyanakkor mozgékony középcsatárra. A szakmai stáb két afrikai támadóban látta a megoldást, akik a klub játékospolitikájának megfelelően a fiatalabb korosztályba tartoznak. A kameruni Maxim Choupo-Moting (képünkön) 22 éves kora ellenére már jól ismert a Bundesligában, hiszen szerepelt a Nürnbergben és a Hamburgban is, a Mainz utóbbi együttestől szerezte meg, mégpedig ingyen.

Forrás: AFP

A nigériai Anthony Ujah viszont új név a német drukkerek számára: a 20 éves játékost a norvég Lilleströmtől vették 2,3 millió euróért. Ujah Norvégiában másfél év alatt 27 gólt ért el, és a hírek szerint nem csak gyors és erőszakos, de a helyzetkihasználása is első osztályú. Mind a ketten Szalai vetélytársai lehetnek a csapatba kerülésért, sőt, a Bayern München amatőrcsapatától szerződtetett, török válogatott Deniz Yilmaz is tud középcsatárt játszani, Szalainak tehát nagyon nehéz dolga lesz, hogy sérüléséből felépülve visszaverekedje magát a csapatba.

A klub másik magyarja, Stieber Zoltán a nyáron érkezett Mainzba a másodosztályú Alemannia Aachentől, ahol balszélsőként és előretolt ékként is szerepelt - kifejezetten eredményesen. A mainziaknál valószínűleg a középpálya bal oldalán számítanak majd rá, hiszen a csapat mindkét alaptaktikájában (4-2-3-1, illetve 4-4-2) nagyon fontos szerepe van a szélsőjátéknak. De nem Stieber az egyetlen, akit erre a posztra igazoltak: a szintén másodosztályú Greuther Fürth játékosa, Nicolai Müller kicsit Stiebernél is drágább volt (érte 1,8 milliót adtak, míg a magyar futballista 1,5 millióba került), és szintén elsősorban a balszélen bevethető.

Új szezon, új stadion

Stiebernek is lesz tehát komoly vetélytársa a keretben, de a mainziak az átigazolásoknál alighanem már azt is számításba vették, hogy a csapatra ezúttal kettős terhelés hárul, hiszen az Európa Ligában is szeretnének helytállni.

A klub nagyon komolyan veszi az európai kupaszereplést, már csak azért is, mert az új idényben már egy vadonatúj stadionban játszhat a csapat. Míg a Bruchweg-stadionba csak 22 500-an fértek be, addig a Coface Arena befogadóképessége 34 034 fő. A létesítményt két év alatt építették fel 60 millió euróból, és a július 3-én tartott ünnepélyes megnyitóra rögtön meg is telt.

A Mainz megadta a módját az alkalomnak: a ceremóniát az az Enno-Ilka Uhde rendezte, aki korábban öt Bajnokok Ligája-döntő ünnepélyes megnyitóját is dirigálta. A látványos show-t követően a csapat egy kétszer 25 perces edzőmeccset játszott a városi amatőr együttesek válogatottja ellen, és 8-0-ra nyert. A második félidőben Stieber futballozott a bal oldalon, és gólt is szerzett, mint ahogyan az új igazolások közül Müller, Yilmaz és Ujah is - utóbbi rögtön kétszer.

www.global-soccer.eu