Vágólapra másolva!
Nem esett meg az a csúfság a Copa América házigazdájával, hogy nem éli túl a csoporkört, mivel Argentína háromgólos győzelmet aratott Costa Rica felett. A találkozó hőse a duplázó Sergio Agüero és a két remek gólpasszt kiosztó Lionel Messi volt. A csoportból Kolumbia jutott tovább elsőként, de a harmadik Costa Rica is reménykedhet még.

Argentína - Costa Rica 3-0 (1-0)
Córdoba, vezette: Víctor Rivera (perui)
Argentína: Sergio Romero - Zabaleta, Burdisso, Gabriel Milito, Javier Zanetti - Gago, Mascherano - Di María (Biglia, 80.), Messi, Agüero (Lavezzi, 85.) - Higuaín (Pastore, 80.)
Costa Rica: Leonel Moreira - Johnny Acosta, Duarte, Francisco Calvo (Brenes, 46.) - Salvatierra, Pedro Leal, Cubero, Mora, Elizondo (Valle, 57.) - Joel Campbell, Josué Martínez (Madrigal, 46.)
gól: Agüero (45., 52.), Di María (63.)

Az argentinok szövetségi kapitánya, Sergio Batista betartotta ígéretét, és alaposan felforgatta az előző két találkozón szerepelt csapatot. A védelem változatlan maradt, de a középpályáról kimaradt Estebán Cambiasso és Ever Banega, elölről pedig Carlos Tévez és Ezequiel Lavezzi is, a helyükre Fernando Gago, Ángel di María, Sergio Agüero és Gonzalo Higuaín került be. Mindez azt jelentette, hogy Lionel Messi valóban egy sorral hátrébb lépett, és karmesterként játszhatott.

Forrás: AFP

Az első ígéretes hazai támadásra mindössze 27 másodpercet kellett várni, ekkor Higuaín lőhetett kapura. Costa Rica a találkozó elején még igyekezett néhány támadást vezetni, a közép-amerikaiak rúghatták az első szögletet is, de Argentína hamarosan átvette a kezdeményezést, és letáborozott a vendégek kapuja előtt. Próbálták azt a lapos passzos játékot alkalmazni, ami a múltban sikeres volt a számukra, jellemző, hogy az első két szögletüket be sem ívelték. A harmadikat viszont igen, és Nicolás Burdisso a felső kapufára fejelte a labdát. Messi nagyon aktív volt, ám hiába adott remek labdákat, Higuaínnak, a Real Madrid csatára sorra hagyta ki a ziccereket: egyszer a kapusba lőtt, egyszer fölé bombázott, egyszer pedig nem tudta jól megfejelni a labdát. Közvetlenül a szünet előtt aztán Agüero megmutatta neki, hogyan kell ezt csinálni: Gago megpattanó lövése kijött a Costa Rica-i kapusról, és a Kun becenévre hallgató támadó az üres kapuba passzolt.

A gól jobbkor nem is jöhetett volna Argentína számára, a hazaiak a második félidőre sokkal magabiztosabban futhattak ki, Costa Rica pedig mintha beletörődött volna a megváltoztathatatlanba. Messi valósággal lubickolt irányítóként, és az 53. percben ziccerbe hozta Agüerót, aki nem hibázott, majd gólöröme közben Messire mutogatott, jelezvén, a találat elsősorban a világ legjobbjának érdeme. A Barcelona és az argentin válogatott tízese a folytatásban egy percen belül kétszer is remekül ugratta ki Higuaínt, akit előbb visszahúztak, ám a játékvezető sípja néma maradt, majd pedig a változatosság kedvéért messze a kapu fölé lőtt. Újabb két perc elteltével Messi Di Maríának adott remek ütemű passzt, ő pedig elemi erővel a rövid sarokba lőtt. A közönség pedig szakértő szemmel érzékelte, hogy ki a diadal igazi letéteményese, és Messi nevét skandálta.

A harmadik gól után már csak az volt a kérdés, hogy az argentinoknak sikerül-e gólt rúgatniuk Messivel, ez nem jött össze, a hajrában a csereként beállt Lavezzi is "csak" egy kapufáig jutott. A 3-0-ás győzelem önbizalmat adhat Argentínának, de Costa Rica nem fejtett ki komoly ellenállást. A negyeddöntőben biztos nehezebb dolguk lesz a hazaiaknak, itt ugyanis a C csoport második helyezettje lesz az ellenfél, vagyis Chile, Peru, esetleg Uruguay.


A csoportból Kolumbia első, Argentína második helyen jutott tovább, de még a harmadik Costa Rica is reménykedhet, hogy bekerül a csoportkör után a két legjobb harmadik közé, Bolívia viszont kiesett.

Az A csoport végeredménye:
1. Kolumbia 7 pont (továbbjutott)
2. Argentína 5 (továbbjutott)
2. Costa Rica 3 (még továbbjuthat)
4. Bolívia 1 (kiesett)

www.global-soccer.eu