Vágólapra másolva!
Argentína után Brazília is kiesett a dél-amerikai kontinensviadal, az Argentínában zajló labdarúgó Copa América negyeddöntőjében, miután gól nélküli 120 perc után egyetlen tizenegyest sem tudott belőni Paraguay kapujába.

Copa América, negyeddöntő:
Brazília - Paraguay 0-0 - büntetőkkel: 0-2
La Plata
v.: Sergio Pezzota (argentin)
Brazília: Julio César - Maicon, Lúcio, Thiago Silva, André Santos - Ganso (Lucas, 99.), Ramires, Lucas Leiva, Robinho - Neymar (Fred, 81.), Pato (Elano, 110.)
Paraguay: Villar - Verón, Da Silva, Alcaraz, Torres (Martecos, 70.) - Vera (Barretto, 64.), Riveros, Cáceres, Estigarribia - Valdez, Barrios (Perez, 83.)
piros lap: Lucas Leiva (103.), illetve Alcaraz (103.)

Harmadikként, nagy meglepetésre a paraguayi válogatott jutott be az Argentínában zajló labdarúgó Copa America elődöntőjébe, miután tizenegyesrúgásokkal legyőzte a címvédő Brazíliát. A La Platában rendezett összecsapáson a nyolcszoros bajnok brazilok szinte végigtámadták a mérkőzést, ám a kapura lövésekkel bajban voltak, vagy éppen Villar kapus volt a helyén.

A címvédők a tizenegyesrúgások során is gondjaik akadtak, négy kísérletükből egy sem sikerült, így a paraguayiak két eredményes lövéssel kiharcolták a legjobb négy közé jutást.

Elő közvetítés, 1. félidő:

A mérkőzést a paraguayi válogatott kezdte, az első kapura lövést Ramires kezdeményezte, de a brazil elvétette a célt. A 7. percben Pato bal oldali beadása ugyan levágódott egy védőről, de Neymar 15 méterről kapásből tüzelt, a labda a léc felett szállt el.

Az első percek brazil fölénye után zártabbá vált a paraguayi védelem, Patóék nem tudtak helyeztbe kerülni, igaz, a másik oldalon ugyanúgy szenvedett a bekkek szorításában a Valdez, Barrios kettős is.

A 17. percben egy jobboldali szögletre Villar kapus rosszul mozdult ki, de nem okozott különösebb galibát. Tíz perccel később már hatalmas ziccer maradt ki, Robinho a 16-os előterében forgolódott, majd a lendületből érkező Neymarnak lekészítette a labdát, ám a lövés elkerülte a jobb sarkot.

A 33. percben még ennél is nagyobb lehetőség maradt ki, ezúttal egy balk oldalról érkező szabadrúgásra Lúcio vetődött be, és 3 méterről a kapust találta el. Az utolsó tíz percre maradt a brazil mezőnyfölény, de gól nem született.

Forrás: AFP

2. félidő:

A szünetben egyik szakvezető sem cserélt. A 49. percben előbb Galsónak készítettek le egy lövést 22 méterre, de a középpályás úgy gondolta, inkább cselez gólszerzés helyett. Majd Neymar kapott lesgyanús helyzetben labdát, egy csellel elfektette védőjét, de egy másik, gólvonal felé rohanó bekket talált telibe.

Az 55. percben ismét Neymar villant, 23 méteres, ballábas lövése elkerült a paraguayi kapu bal oldalát. A 67. percben Ganso tökéletesnek tűnő lövését Villar ujjheggyel tolta a bal kapufára. A 72. percben Pato mellel vett át egy középre ívelést, földre pettintott lövését azonban a kapujából kirobbanó Villar óriási bravúrral, lábbal védte.

A 74. percben a brazil szurkolók aggódva figyelték, ahogy Neymar térdét fájlalva fetrengett, a csatárt hosszasan ápolták, de vissza tudott térni a pályára. Menezes kapitány azonban nem akart kocskáztatni, a 81. percben lecserélte, helyére Fred állt be. Egy perc múlva ismét Pato került helyzetbe, de Villar kivetődve mentett. A felpattanó labda Pato elé került ismét, aki kapura próbált fejelni, de csak az oldalhálót találta el.

A 90. percben Valdez lövése két méterrel kerülte el a brazil kaput.

Az eredmény nem változott, maradt a 0-0, következhetett a hosszabbítás.

Forrás: AFP

Hosszabbítás, első félidő:

Folytatódott a mérkőzés, kevés lehetőséggel. A 102. percben tömegverekedés tört ki a pályán, Pezzota játékvezető csípőre tett kézzel végignézte a dulakodást, lökdösődést, majd Alcaraznak és Lucas Leivának felmutatta a piros lapot.

Hosszabbítás, második félidő:

A 110. percben Pato helyére Elano állt, a 118. percben Valdez 20 méteres lövése zúgott el a brazil kapu mellett, gól nem született.


Tizenegyesek:
Első sorozat:
0-0 - Elano csúnyán, méterekkel a jobb sarok fölé lőtt.
0-0 - Barretto is a jobb oldalt választotta, csak ő laposan rúgta a kapu mellé.

Második sorozat:
0-0 - Thiago Silva a bal oldalt választotta, Villar vetődve védett.
0-1 - Estigarribia a balra vetődő brazil kapus helyére bevágta.

Harmadik sorozat:
0-1 - André Santos is a léc fölé lőtte.
0-2 - Riveros izomból a léc alá vágta.

Negyedik sorozat:
0-2 - Fred sem találta el a kaput, Paraguay 2-0-ra hozta a büntetőpárbajt, és bejutott az elődöntőbe.