Vágólapra másolva!
Pénzhiányra nem panaszkodhat az Anzsi Mahacskala, ez azonban még nem elég az összes kiszemelt megszerzéséhez. Bár a klub sok nemzetközi klasszisra nyomult, egyelőre a nyáron egyedül Dzsudzsák Balázst szerződtette. Gattuso először tréfát gyanított, Aimarért hiába rajong a tulajdonos, a Ganso-pletykától Dagesztánban is kiakadtak.

Egyhónapos szünet után hétvégén indul újra az orosz bajnokság, ám az Anzsi Mahacskala még nem számíthat Dzsudzsák Balázsra, mert az új szerzemények csak augusztus elsejétől játszhatnak. A klubot ugyan a nyáron több futballistával is kapcsolatba hozták, egyelőre csak a magyar balszélső érkezett.

Gattusónak a család fontosabb volt

Bár a nemzetközi sportsajtóban rengeteg pletyka merült fel a klub erősítési terveiről, csak kevés játékos ismerte el, hogy ajánlatot kapott az Anzsitól. Az egyikük az AC Milan középpályása, Gennaro Gattuso, aki erősen elgondolkodott a lehetőségen. Szerződése 2012 nyaráig érvényes Milánóban, és felmerült benne, hogy az oroszoknál még egy utolsó nagyot kaszálhat. Olasz lapértesülések szerint évi tízmillió eurós fizetést kínáltak, a 33 éves játékos azonban végül a maradás mellett döntött. "Komolyan vettem az orosz ajánlatot, pedig amikor először meghallottam, azt hittem, hogy tréfa. Két gyermekem van, és a családom tanácsát is kikértem, végül beláttam, hogy a nyugalom fontos a számomra, és jobb, ha itthon maradok. Tizenkét éve vagyok a Milan játékosa, ez a klub az otthonom" - magyarázta a Corriere dello Sportnak.

Gattusón kívül kevés védekező játékost hoztak hírbe Dzsudzsák csapatával. Több olasz internetes forrás is arról írt július elején, hogy az Anzsi érdeklődik a Bayern München védekező középpályása, Anatolij Tyimoscsuk iránt. Fél évvel ezelőtt még volt realitása a hírnek, mivel az ukrán csak kevés játéklehetőséget kapott Louis van Gaaltól, de a nyári edzőváltást követően egyelőre nem akarják elengedni Tyimoscsukot.

A Bundesligából igazolhatott volna Mahacskalába a német középhátvéd, Andreas Wolf, akinek nyáron lejárt a szerződése Nürnbergben. A 29 éves bekk számára az orosz közeg ismerős: nyolcéves koráig az egykori Szovjetunióban élt (a mai Tádzsikisztán területén található Hudzsand, régi nevén Leninabad városában született), nem csoda, hogy a Zenit is vitte volna a német Express szerint, ám végül a Werder Bremenhez írt alá.

Sok találgatás, kevés konkrétum

Az eddigi 16 forduló alatt csupán 17 gólt szerző Anzsi elsősorban a csatársort szeretné megerősíteni. Dzsudzsák szerződtetése éppen a támadójáték erősítését célozza, a magyar szélső mellé érkezne még egy irányító is, csakhogy az eddigi kiszemeltek egyike sem adta be a derekát.

Az orosz Szport Ekszpressz már májusban arról cikkezett, hogy a klub érdeklődik a portugál Benfica argentin játékosa, Pablo Aimar iránt, akiről azt írták, hogy az Anzsi tulajdonosa, Szulejman Kerimov régóta nagy rajongója. A moszkvai újság akkor úgy fogalmazott, hogy Aimar szívesen szerződne Oroszországba, azóta viszont semmilyen folytatása nincs a történetnek.

Felmerült egy másik argentin klasszis, Juan Román Riquelme neve is, akiről a holland Voetbal International írta azt, hogy az Anzsi bejelentkezett érte, de ennél konkrétabb nem történt, legalábbis a nyilvánosság előtt.

Forrás: AFP
Aimarért hiába rajong Kerimov

A Chelsea orosz középpályásáról, Jurij Zsirkovról nincsenek friss hírek, de az ő megszerzésében még reménykedhet az Anzsi. Zsirkovról a Lifesports.ru orosz internetes portál írta még június végén, hogy az Anzsi 5,5 millió eurós éves fizetéssel csábítja. Leigazolása abból a szempontból hasznos lenne, hogy a klubnak a hazai játékosokra vonatkozó kvótára is figyelnie kell (a liga kiírása szerint egyszerre legalább öt orosz játékosnak kell a pályán tartózkodnia), Zsirkov pedig a londoniaknál csak kevés játéklehetőséget kap, ráadásul szerződése 2012 nyarán lejár.

A Ganso-pletyka már a dagesztániaknak is sok volt

Roberto Carlos szerződtetése óta a brazil vonal is erősebbé vált, a klubot nyáron a Santos válogatottjával, Paulo Henrique Gansóval is kapcsolatba hozták. A Lancenet nevű brazil futballportál tényként közölte, hogy konkrét ajánlatot tettek a középpályásért, így az oroszok jobbnak látták, ha hivatalosan is cáfolják mindezt. "Ganso kétségtelenül hatalmas tehetség, de a brazil sajtó által emlegetett összeg egyszerűen nonszensz, semmi igazság nincsen abban, ami a dél-amerikai médiában megjelent" - állt az Anzsi hivatalos honlapján.

Forrás: AFP
Ganso érkezését Dagesztánban is cáfolták

Ganso klubtársa, Neymar esetében viszont az Anzsi nem cáfolta a híreszteléseket. A 19 éves csatárról a Santos elnöke, Luiz Alfaro de Oliveira Ribeiro július elején elmondta: öt európai egyesület is engedélyt kapott arra, hogy tárgyaljon vele, mivel kifizetnék a szerződésében szereplő, 45 millió eurós kivásárlási záradékot. A Veja című brazil hetilap információi szerint a Real Madrid, a Barcelona, a Chelsea és a Manchester City mellett az Anzsi az ötödik egyesület. A tinisztár egészen a múlt hétig a Copa Américára koncentrált, ám nagy valószínűséggel idén nem vált klubot. A Santos elnöke szerint szeretne úgy a világ legjobbjává válni, hogy otthon marad - de az év végén még mindenképpen játszana a klubvilágbajnokságon, ahová a brazil egyesület a Libertadores-kupa megnyerésével kvalifikálta magát.

Veszélyességi pótlék is kell

Az Anzsinak egy klasszis csatárra mindenképpen szüksége lenne, kiszemeltekben nincs is hiány. A már említett légióskvóta miatt szívesen hazacsábították volna valamelyik Nyugat-Európában futballozó orosz csatárt, azonban sem a Stuttgart támadója, Pavel Pogrebnyak, sem pedig Roman Pavljucsenko (Tottenham Hotspur) megszerzése nem sikerült. Utóbbiért állítólag tízmillió fontot kínáltak, a csatár azonban a brit ITV Sportnak nyilatkozva hevesen cáfolta, hogy akár csak felvette volna a kapcsolatot a mahacskalaiakkal: "Nem is értem, hogy ki találja ki ezeket a pletykákat, egy szó sem igaz belőle."

A Lazio argentin játékosa, Mauro Zárate ilyet nem mondott, de egyébként sincs sok információ az üzletről azon kívül, hogy a Corriere dello Sport szerint 24 millió eurót fizetnének érte. Az olaszok a nyáron Djibril Cissé és Miroslav Klose személyében két centert igazoltak, vagyis Zárate akár a kispadra is szorulhat, a fenti összeg pedig csábító lehet a Lazio elnökének, Claudio Lotitónak. A holland Twente osztrák csatára, Marek Janko valóban kapott ajánlatot az Anzsitól, azonban elmondta, hogy nem akar olyan helyre igazolni, ahol nem biztonságos az élet. Talán nem mondták meg neki, hogy a csapat játékosai idejük nagy részét Moszkvában töltik.

Egyelőre Dzsudzsák az Anzsi egyetlen új szerzeménye a nyáron, igaz, augusztus elsejéig a klubnak még van ideje arra, hogy tovább erősítsen.

A nyári pletykák alapján pedig a dagesztániak akár az alábbi kezdővel is pályára léphetnének az ősszel: Revisvili - Angbwa, Wolf, Joao Carlos, Roberto Carlos - Gattuso, Tyimoscsuk - Zárate, Aimar, Dzsudzsák - Neymar, miközben a kispadon Zsirkov vagy Pogrebnyak várna bevetésre.

www.global-soccer.eu