Vágólapra másolva!
Uruguay megelőzte Argentínát az örökranglista élén, miután a Paraguay elleni 3-0-s sikerrel története tizenötödik Copa América-győzelmét aratta. Luis Suárez gólja után a tornán eddig gólképtelen Diego Forlán duplázott.

Copa América, döntő:
Uruguay - Paraguay 3-0 (2-0)
Buenos Aires, El Monumental-stadion, 40 ezer néző
v.: Sálvio Fagundes (brazil)
Uruguay: Muslera - Maxi Pereira, Lugano, Coates, Martín Cáceres - Diego Pérez (Sebastian Eguren, 70.), Arévalo Ríos, Álvaro Pereira (Cavani, 64.), Álvaro González - Luis Suárez, Diego Forlán
Paraguay: Villar - Darío Verón, Paulo Da Silva, Marecos, Piris - Vera (Hernán Pérez, 65.), Víctor Cáceres (Marcelo Estigarribia, 65.), Riveros, Ortigoza - Haedo Valdez, Zeballos (Barrios, 77.)
gól: Suárez (11.), Forlán (42., 90.)
sárga lap: Diego Pérez (24.), Martín Cáceres (25.), Maxi Pereira (30.), Coates (86.), illetve Vera (58.), Víctor Cáceres (16.)

A Copa América Buenos Aires-i döntőjében szinte egy percig sem volt kétséges, hogy Uruguay nyeri meg az idei tornát. A meccs elején egy egyértelmű tizenegyest ugyan nem adtak meg Uruguaynak - Ortigoza kézzel ért a labdába egy fejes után -, de Óscar Tabárez csapata ettől még nem állt le. Sőt a 11. percben már vezetett is, Suárez mesteri csel után lőtt az alsó sarokba.

Ezt követően kemény, már-már durva játékot mutatott be Uruguay, pillanatok alatt összeszedett három sárga lapot, és örülhetett, hogy a bíró sem Pérezt, sem Cácerest, sem pedig Pereirát nem állította ki.

Forlán hiába kapott jobbnál jobb labdákat, a 42. percig nem sikerült betalálnia, ekkor azonban Ríos passzát bivalyerősen lőtte a kapuba.

A második félidőben feljavult Paraguay, de csak egy fölső kapufáig jutott, a tornán korábban egyetlen gólt sem szerző Forlán viszont a 90. percben - Suárez zseniális fejespassza után - megszerezte vasárnapi második találatát.

Forrás: AFP

Az elődöntős botrány miatt a meccset csak a lelátóról néző Gerardo Martino csapata így győzelem nélkül fejezte be a tornát, és egy vereséggel is sikerült ezüstérmet szereznie.

Uruguay büszke lehet a teljesítményére, főképp, hogy újabb Copa-sikerével megelőzte Argentínát az örökranglistán, Tabárez csapata ugyanis tizenötödik alkalommal nyerte meg a dél-amerikai kontinenstornát. A torna legjobb játékosának a liverpooli Suárezt választották, aki végül - a szombaton triplázó Guerrero mögött - második lett a góllövőlistán.

Percről percre
Első félidő - paraguayi kezezés után két uruguayi gól

Uruguay rögtön rárontott Paraguayra, Suárez éles szögből leadott, kissé megpattant lövését Villar hárította a 3. percben.

Nem sokkal később egy uruguayi szöglet után Lugano közelről kapura fejelt, Villar parádésan védett, de a labda még ott volt - egy újabb próbálkozás után Ortigoza egyértelműen kézzel ért hozzá a labdába, a tizenegyes elmaradt.

A 11. percben aztán vezetéshez jutott Uruguay. Egy védőről lepattant labdát Suárez szerzett meg a tizenhatoson belül, egy csellel áttette a labdát a bal lábára, majd a jobbösszekötő helyéről, ballal laposan a jobb alsóba lőtt (1-0).

A gól után nagyon kemény játékstílusra váltottak az uruguayiak, a 23-30. perc között három sárgát is kaptak.

Forrás: AFP

Fél óra után aztán szerencsére focizni is elkezdtek a kékmezesek. Előbb Suárez szöktette tökéletesen Forlánt, ám a tavalyi vb legjobbjának választott csatár hiába vitte rá egyedül a labdát a kapusra, a ziccerhelyzetben leadott lövést Villar kivédte.

A 36. percben Suárez megint a jobbösszekötő helyén tűnt fel, és mire a védők eszméltek, a labda már az oldalhálóban volt - ha kicsit pontosabban lő, növeli előnyét Uruguay. (A lövés után Suárez szemét vette célba egy lézerező drukker.)

Uruguay nem állt le, egy jobbról érkező beadást Forlán kapásból lőtt pattintva kapura, a kapus a gólvonalon épp hogy el tudta kapni a labdát.

A 42. percben már nem hibázott Forlán: Ríos egy labdaszerzés utáni pazar lekészítéssel kihagyhatatlan helyzetbe hozta a szőke hajú támadót, aki bal lábbal, 13 méterről óriási erővel lőtt a kapuba (2-0).

Második félidő - Forlán a hajrában is betalált

Paraguay képtelen volt ígéretes támadást vezetni, Uruguaynak pedig tökéletesen megfelelt az eredmény. De nyolc és fél perc után máris rácáfolt az addigi eseménytelenségre a vesztésre álló csapat: Valdez egy félmagasan érkező előreívelést 16 méterről, kapásból, fordulásból kapura lőtt - a kapus picit beleért, a labda pedig a kapufán csattant.

Forrás: AFP

Az uruguayiak letámadásos taktikájának nem volt ellenszere, már a csatárok is megpróbálták elvenni a labdát a paraguayiaktól, akik így sokszor már a saját kapujuk előtt nehéz helyzetbe kerültek.

Paraguay abban bízhatott, hogy tizenegyest kap: Zeballos magához ölelte a labdát, jelezvén, hogy szabálytalankodtak ellene, de erről szó sem volt, ezért szabadrúgás kifelé.

Suárez holtversenyben gólkirály lehetett volna: a csatár közeli lövése megpattant egy védőn, Villar azonban a veszélyesen a kapuja felé repülő labdát nem mindennapi reflexszel hárította.

A csereként beállt uruguauyi Cavani elesett a tizenhatoson belül, de nem kapott büntetőt. Paraguay a második félidőben sokkal jobban játszott, mint az elsőben.

Valdez egy félmagas esernyőcsel után kapásból lőtt - a nem túl erős lövést megfogta az uruguayi kapus.

Forrás: AFP

Hogy a szurkolók még jobban örüljenek a sikernek, arról a győztes csapat irigyelt csatárduója gondoskodott: egy kontra után Suárez fejjel szöktette Forlánt, aki leheletfinom mozdulattal eltette a labdát a kapus mellett a 90. percben (3-0).

Uruguay teljesen megérdemelten nyerte meg a Copát, és tizenötödik sikerével megelőzte az örökranglistán Argentínát.