Vágólapra másolva!
A Magyarország-Izland barátságos mérkőzésen a drukkerek egy része nem csak a válogatott buzdításával volt elfoglalva, hanem Dzsudzsák Balázs nyári klubváltását kritizálta. A füttyszó azonban nem volt túlságosan hangos, elnyomta a szurkolás - Moszkvában viszont szinte az egész stadion tüntetett Jurij Zsirkov ellen, aki a napokban szintén az Anzsi Mahacskalához szerződött.

A magyar szurkolók egy része értetlenül fogadta azt a tényt, hogy Dzsudzsák Balázs az orosz Anzsi Mahacskalába igazolt, mivel úgy gondolták, hogy a magyar középpályás elsősorban nem a karrierjét, hanem a pénztárcáját vette figyelembe, amikor elfogadta a dagesztániak ajánlatát.

A különböző internetes fórumokon többen is kritizálták a döntését, és még a szerdai, Izland elleni barátságos mérkőzésen is voltak, aki kifütyülték Balázst. Dzsudzsáknak azonban a góljával sikerült elhallgattatnia a kritikusokat, újdonsült klubtársa, Jurij Zsirkov azonban ugyanerre nem volt képes az Oroszország-Szerbia találkozón.

Füttyszó és gyalázó rigmus

Az orosz középpályás a napokban igazolt az Anzsiba az angol Chelsea-ből, és még be sem mutatkozott a mahacskalai csapatban, de hivatalosan már a futballistája volt, amikor szerdán pályára lépett Moszkvában. A Luzsnyiki-stadionban kellemetlen meglepetés érte: a drukkerek szinte minden labdaérintésénél élénk füttyszóban törtek ki. Arra is volt példa, hogy szinte az egész lelátó egy emberként skandálta: "Zsirkov, salava", amit talán ahhoz lehetne hasonlítani, amikor az újpesti tábor a Vasashoz igazolt Tóth Norbertet és Pető Tamást "pénzéhes kurvának" aposztrofálta.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Y8eKKy3MO4ajnksz


Zsirkov megpróbálta elvenni az élét a dolognak: "Nem tudom, mi volt az oka, azokat kellene megkérdezni, akik fütyültek. Én senki felett sem akarok ítélkezni, csak játszani szeretnék a válogatottban" - jelentette ki a találkozót követően. Csapattársai viszont igen csak felháborodtak a történteken. "Remélem, ezek az emberek többé nem jönnek ki a válogatott mérkőzéseire" - mondta Roman Sirokov, Roman Pavljucsenko pedig így nyilatkozott: "Általában nem szoktam a drukkerekről beszélni, de nem hiszem el, hogy azért jöttek ki a meccsre, hogy a saját játékosukat gyalázzák. Az emberek úgy viselkedtek, mintha Jurij árulást követett volna el".

A moszkvai ultrák összefogtak

Utóbbi kijelentés pontosan fedi a valóságot, a moszkvai fanatikusoknak ugyanis nem azzal van problémájuk, hogy a középpályás alighanem csillagászati fizetést kap majd új csapatánál. A gondot az jelenti, hogy ez a gárda éppen az Anzsi, márpedig a fővárosiak többsége nem szívleli az észak-kaukázusi klubokat - legyen szó a mahacskalaiakról vagy akár a Terek Groznyijról vagy a Szpartak Nalcsikról.

Forrás: AFP
Zsirkovot az Anzsinál őrjöngve fogadták, máshol árulónak titulálták

A moszkvai futballdrukkerek ugyanis úgy vélik, hogy ezek a csapatok kivételezett helyzetben vannak: a kormány politikai okokból túlságosan is támogatja a térséget, és mindez a futballpályán is érződik. A Szpartak Moszkva egyik ultracsoportja, a Fratrija júniusban még a városi rivális CSZKA híveivel is összefogott, hogy közösen szólítsanak fel bojkottra a dél-kaukázusi csapatok ellen.

"Az elmúlt években a kaukázusi régió csapatai és szurkolói esetében a szabályokat nem vették figyelembe, az ellenük játszott találkozóknak gyakran sportszerűtlen felhangjai vannak" - állt az ultrák által kiadott közleményben. A fanatikusok állítása szerint az Anzsi vagy a Terek elleni idegenbeli találkozók nem biztonságosak a vendégszurkolók számára, mert a rendőrök nem védik meg őket.

A szurkolók az utcára vonultak

Mindez csak a lecsapódása annak a társadalmi feszültségnek, ami egyre nagyobb Oroszországban a kaukázusi származásúakkal kapcsolatban. Tavaly decemberben a Szpartak egyik ultráját, Jegor Szviridovot egy verekedés során halálos lövések érték, és a gyilkosságot egy kaukázusiakból álló banda tagjai követték el, akik közül ötöt őrizetbe is vettek - ám négyet nem sokkal később szabadlábra helyeztek.

Mindez rasszista demonstrációkhoz vezetett, amelyeken Moszkvában mintegy ötezren vettek részt - a kemény magot a Szpartak ultrái, a Fratrija csoport tagjai alkották, de több ultranacionalista szervezet tagjai is jelen voltak. Az egyik ilyen szervezet, a Russzkij Obraz vezetője, Jevgenyij Valjajev azt mondta: "Itt kellett lennünk, mert az áldozat futballszurkoló és orosz volt. Tiltakoznunk kellett az etnikai bűnözés ellen".

A szakértők szerint a fő gond nem a labdarúgásban van, azonban a jelek szerint itt nyilvánulnak meg a legláthatóbb módon az orosz társadalmi problémák. "Az ultranacionalista erőket a kormány sokáig támogatta, hogy így ellensúlyozza a demokratikus ellenzéket, ám úgy tűnik, hogy a kormányzat elveszítette a kontrollját a radikálisok felett, ami egy nagyon veszélyes jelenség" - állította például a moszkvai Jelcin Alapítvány munkatársa, Jevgenyij Volk a Deutsche Wellének nyilatkozva.

Hogy a helyzet mennyire komoly, azt immár Zsirkov is tudja, akit a Luzsnyiki stadionban egy olyan transzparenssel fogadtak, amin a születési dátuma mellett az Anzsiba igazolásának időpontja állt, mellette pedig a felirat: RIP, azaz Nyugodjék békében. Ráadásul a középpályás a hét végén éppen a Szpartak Moszkva ellen debütálhat az Anzsiban, a Luzsnyiki stadionban - ugyanott, ahol szerdán kifütyülték.

www.global-soccer-eu