Vágólapra másolva!
Több mint egyéves átigazolási szappanopera ért véget azzal, hogy az FC Barcelona megvette Cesc Fabregast az Arsenaltól. A katalán nevelésű, de 16 éves kora óta az angol klubnál futballozó középpályás bejárta Gerard Piqué útját, Josep Guardiola vezetőedző szerint pedig ő lehet a Barcelona hiányzó láncszeme.

Az FC Barcelona az előző szezonban a spanyol liga mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte, és a diadalban a legnagyobb szerepe a szakértők szerint a világ legjobb játékosának tartott Lionel Messi mellett a bombaerős középpályássornak volt. A Sergio Busquets, Xavi, Andrés Iniesta trióból utóbbi kettő végzett Messi mögött az Aranylabda-szavazáson, és mind a hárman alapemberei a világbajnok spanyol válogatottnak. Ennek ellenére a klub minden követ megmozgatott azért, hogy leigazoljon még egy világ- és Európa-bajnok középpályást Cesc Fabregas személyében, és az Arsenal játékosa végül több mint egyéves huzavona után aláírt nevelőegyesületéhez.

Piqué és Messi is csapattársai voltak

A Spanyolországban Cesc néven emlegetett középpályás 1997 és 2003 között az FC Barcelona legendás utánpótlás-akadémiáján, a La Masíában nevelkedett, ahol a csapattársa volt többek között Lionel Messi és Gerard Piqué is. Ma mindhárman a Barcelona játékosai, azonban közülük egyedül Messi mondhatja el magáról, hogy sohasem játszott más klubban.

Piqué és Fabregas még ifistaként Angliába igazolt: a védő a Manchester Unitedbe, a középpályás pedig az Arsenalba. Piqué Manchesterben nem tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba, és kisebb kerülővel már 2008-ban visszatért a Camp Nouba, Fabregas viszont már nagyon fiatalon alapember lett az Arsenalban.

A Barcánál először tavaly nyáron merült fel komolyan annak a lehetősége, hogy hazacsábítsák a középpályást, ezt elsősorban Josep Guardiola forszírozta. Az edző ugyanis tisztában volt azzal, hogy Fabregas tökéletesen beleillik az általa elképzelt és meg is valósított, rövidpasszos játékba - elvégre Cesc is ugyanott tanulta meg a sportág alapjait, mint Xavi, Iniesta vagy Sergio Busquets, ráadásul a válogatottban azt is bizonyította, hogy remekül képes a fent említettekkel együtt játszani: a dél-afrikai vébé döntőjében például ő adta a gólpasszt Iniestának. A gond csak ott volt, hogy az Arsenal sehogyan sem akarta elengedni csapatkapitányát, illetve olyan nagy összeget kért érte, amit a Barcelona nem akart kifizetni.

A sikerek is vonzóak voltak

2010 nyarán 35 millió eurót kínáltak Fabregasért, de ezt az Arsenal azonnal elutasította, és a Barcelona frissen megválasztott elnöke, Sandro Rosell határozottan kijelentette: "Az egész világ tudja, hogy meg akarjuk őt szerezni, de sohasem fogunk 50 vagy 60 milliót fizetni érte".

Fabregas maradt, azonban akár egyre inkább érezni lehetett, hogy szeretne visszatérni nevelőegyesületéhez. Ehhez persze kellett az a lélektani hadviselés, amelyet a katalán sajtó, de még a Barca focistái is alkalmaztak, ám ez valószínűleg nem lett volna elég, ha az Arsenal sikeresebb. "Néha úgy érzem, hogy állandóan azt mondjuk a drukkereknek: a következő idény remek lesz, sikeresek leszünk, és a szurkolóknak ez nem teszik, mint ahogyan nekem sem" - nyilatkozta Fabregas még 2008-ban.

Forrás: AFP
A válogatott után Barcelonában is együtt játszhat Xavi, Fabregas, Puyol és Iniesta

A Guardian spanyol futballal foglalkozó szakírója, Sid Lowe szerint Wenger tavaly nyáron azt ígérte Fabregasnak, hogy ha marad még egy évet, akkor idén nyáron belemegy az eladásába. A drukkerek számára szinte megkönnyebbülés, hogy a több mint egy éve húzódó átigazolási szappanopera véget ért, pedig az angolok gyakorlatilag áron alul adták el legjobbjukat.

A világsajtóban ugyan 40 millió eurós vételár jelent meg, ez nem pontosan igaz, mint ahogyan azt Rosell is igyekezett kihangsúlyozni. "29 milliót fizettünk Fabregasért, nem 40-et. Megmondtuk, hogy 30-nál többet nem adunk érte, azaz jó üzletet kötöttünk" - mondta az elnök. Az Arsenal most valóban 29 milliót kap, további ötöt a Barca eredményeitől függően kell fizetni, Fabregas pedig ötéves szerződése mindegyik esztendejében egymillióval kevesebb fizetést kap, mint amennyiben korábban megegyezett.

Teljes a barcelonai tornasor

Most, hogy a transzfer megvalósult, már csak az a kérdés, hogy hol fog játszani Fabregas ebben a Barcelonában. Guardiola mindig is a saját utódjaként tekintett Cescre, a középpályásnak pedig a katalánok jelenlegi mestere volt a példaképe. Rafael Márquez távozása óta a négyes számú mezt gyakorlatilag Fabregasnak tartották fenn, ami alapján az új igazolás valószínűleg nem sokáig ül majd a kispadon. Sokak szerint Fabregas leigazolására azért volt szükség, hogy legyen megfelelő alternatíva arra az esetre, ha Xavi vagy Iniesta megsérül - az előző két évben ők alig hiányoztak a csapatból, de Guardiola tisztában van vele, hogy nem lesz mindig ilyen szerencséje.

Fabregas még mindig csak 24 éves, és életkorát illetően szinte tökéletesen beleillik a Barca hasonló stílusú középpályásainak sorába. Xavi 31, Iniesta 27, a nyáron feltűnt Thiago Alcántara pedig 20 éves. Látszik, hogy hiányzik egy láncszem: ő Fabregas, akinek érkezésével Guardiolának immár nem kell izgulnia, hogy egy játékos kiesésével kénytelen lesz módosítani az általa ideálisnak vélt játékrendszeren.