Vágólapra másolva!
A Juventus egy szempontból máris megkezdte a felzárkózást az Arsenalhoz és a Manchester Unitedhez: a torinói egyesület immár ugyanúgy saját stadionnal rendelkezik, mint az angol klubok, ami Olaszországban ritkasának számít. Az új Juventus Arena szezonként 40 millió eurós bevételt és - a klub elnöke szerint - akár pluszpontokat is jelenthet a csapatnak.

Furcsa érzés lehetett Alessandro del Piero számára, amikor a Serie A második fordulójában kifutott a pályára a Parma elleni bajnokin. A csatár 1993 óta futballozik a Juventusban, de immár a negyedik stadionról mondhatja el, hogy a hazai pályát jelenti a számára. Az új aréna azonban az első, amely valóban az egyesület tulajdona, ráadásul minden tekintetben megfelel a modern kor követelményeinek - és ebből a szempontból a Juve az olasz mezőny fölé nőtt.

Elavultak az olasz stadionok

Olaszországban ugyanis egyetlen másik klubnak sincs saját stadionja. Egytől egyig csak bérlik a létesítményt az önkormányzattól, aminek több hátránya is van. Azokban a városokban, ahol két nagy profi klub működik, közösködniük kell - így a római Olimpicóban a Lazio és az AS Roma is otthon van, Milánóban pedig a Giuseppe Meazza-stadion az Internazionale és az AC Milan számára is hazai pálya. De ez csak a kisebb probléma: az önkormányzati tulajdon azt jelenti, hogy a bevételeken osztozni kell, ráadásul az önkormányzatok nem nagyon költenek a létesítményekre. A legtöbb olasz stadion utoljára komoly felújításon az 1990-es világbajnokság előtt esett át, azóta állaguk folyamatosan romlik. A római Olimpicót a 2009-es BL-döntőre egy kicsit helyrepofozták ugyan, de mindez túl nagy változást nem hozott, a milánói Giuseppe Meazzában pedig 2002-ben a sajtópáholyt újították fel.

Forrás: AFP

Mindez együtt azt eredményezi, hogy a meccsnapokon szerzett bevételeket tekintve az olaszok messze elmaradnak a többi topliga csapataitól. A Deloitte könyvvizsgáló cég 2009-2010-es idényre vonatkozó jelentése szerint ebből a forrásból a Real Madrid 129,1 millió eurót, a Manchester United 122,4 millió eurót, az Arsenal pedig 114,7 millió eurót zsebelt be - az Internazionalénak 38,6 millióval kellett megelégednie, a Juventus pedig mindössze 16,9 milliót könyvelhetett el. Érthető tehát, hogy a torinóiak úgy vélték: üzleti szempontból létfontosságú egy új, modern, és saját tulajdonban lévő stadion felépítése.

Modern létesítmény 34 milliárd forintból

A torinóiak egészen 1990-ig a Comunale-stadionban játszottak, azonban az olaszországi világbajnokságra a városban új stadiont építettek: a Delle Alpit. A klub ezt követően majdnem minden meccsét itt játszotta, azonban a létesítmény nem örvendett nagy népszerűségnek a drukkerek körében. A fanatikusoknak nem tetszett, hogy az atlétikai pálya miatt (amelyen komoly versenyt sohasem rendeztek, mivel a bemelegítőpálya kimaradt a tervek során) a játéktér túlságosan messze van a lelátótól, ráadásul az alsó sorokból szinte semmit sem lehetett látni a reklámtáblák miatt.

Így aztán a szurkolók sohasem fogadták el a Delle Alpit, amely 69 ezer néző befogadására volt képes, de telt ház csak nagyon ritkán volt benne, és a 2000-es évek elején a Juve átlagnézőszáma folyamatosan csökkent. Míg az 1997-98-as idényben meccsenként 47 347-en látogattak ki, addig a 2004-2005-ös évadban ez a szám csak 26 429 volt. De volt olyan, Sampdoria elleni kupamérkőzés, amelyen csak 239 fizető néző lézengett.

Forrás: AFP

Az egyesület 2003-ban mintegy 25 millió euróért megvette a stadiont az önkormányzattól, majd 2006-ban átköltözött az Olimpicóba. Az új stadion a Delle Alpi helyén épült, 2008 februárjában kapták meg az építési engedélyt, a munkálatok pedig az év végén kezdődtek el - és 2011 augusztusára a Juventus Arena el is készült. Az eredetileg 105 millió eurósra tervezett költségvetés egy kicsit több lett, a létesítmény végül 120 millióba (mintegy 34,5 milliárd forint) került. A finanszírozás három pillérből állt össze: a klub 75 millióért eladta a stadion elnevezési jogát a Sportfive-nak; az aréna mellett lévő földterületért 20 millió eurót kaptak a Nordiconad nevű cégtől; végül pedig 60 milliós kölcsönt vettek fel az Istituto per il Credito Sportivo nevű banktól, amelyet 12 év alatt kell visszafizetni.

Szezononként tíz pluszpont

A Juvénál azonban úgy vélik, hogy mindez nagyon gyorsan megtérül - becslések szerint a meccsnapi bevétel a 40 millió eurót is elérheti a szezon során, ami hatalmas előrelépés lenne a korábbi 16,9-hez képest. A legtöbb pénz a VIP-szektorból és üzleti páholyokból folyhat be - utóbbiból 120 van, kiemelt (Premium) ülőhelyből pedig négyezer, és a klub üzleti igazgatója, Francesco Calvo szerint ezek 85 százalékát már értékesítették is. A nézőszám is emelkedhet, hiszen a stadionban 41 ezren férnek be, ami 14 ezerrel több, mint az Olimpico befogadóképessége. Az első hazai meccsen a Parma ellen telt ház volt, és még ha ez valószínűleg nem lesz is állandó, az átlagnézőszám szinte biztosan több lesz, mint az előző szezonbeli 21 966.

Forrás: Wikimedia Commons

Ráadásul az új stadionban a hangulat is teljesen más, mint az Olimpicóban volt, hiszen a fanatikusok közel vannak a pályához. "Fantasztikus volt az atmoszféra" - nyilatkozta a csapat középhátvédje, Giorgio Chiellini a klub hivatalos honlapjának, az egyesület elnöke, Andrea Agnelli pedig kijelentette: "Az új stadion szezononként tíz pont pluszt adhat."

A legautentikusabbnak azonban Del Piero véleménye számít, hiszen ő megtapasztalhatta a Juve régebbi otthonait is. "Ez a negyedik stadionom fekete-fehérben, azt hiszem, ez a legkülönlegesebb rekordom, amit nem lehet megdönteni. Itt tényleg otthon érzem magam, és remélem, hogy a szurkolók még közelebb kerülhetnek a csapathoz, valóban a 12. emberként viselkedhetnek" - fogalmazott a támadó a La Gazzetta dello Sportban.

www.global-soccer.eu