Vágólapra másolva!
Akad a világon néhány olyan stadion, amely a labdarúgás szentélyének számít. A Wembley, az Old Trafford, a Camp Nou vagy a Giuseppe Meazza mellett ilyen a madridi Santiago Bernabéu stadion is, amely megkapta a legmagasabb minősítést az UEFA-tól, de a Real Madrid nagyravágyó elnöke, Florentino Pérez igazi luxuslétesítménnyé tenné, amelynek "minősége és szépsége átível a határokon".

A Real elnöke, Florentino Pérez sohasem a visszafogottságáról volt híres. Amikor először pozícióba került, meghirdette a galaktikus jelzővel illetett átigazolási politikát, évről évre világsztárt igazolt, akinek nem csak a játéktudása, hanem reklámértéke is hatalmas volt. Így került szép sorban Madridba Luis Figo, Zinédine Zidane, Ronaldo, David Beckham és Michael Owen - közülük hárman is aranylabdásként érkeztek. 2009-es második megválasztását követően sem adta alább, hiszen szerződtette Kakát és Cristiano Ronaldót, a kispadra pedig a piac legdrágább edzője, José Mourinho érkezett, most pedig a stadion modernizálása van soron.

A madridizmus új jelképe

Nem mintha a Santiago Bernabéu nem felelne meg a kor követelményeinek. Az 1947-ben átadott, majd az 1982-es világbajnokságra teljesen felújított létesítményre Pérez már első elnöksége alatt is 127 millió eurót költött, és öt év alatt még kényelmesebbé tette a stadiont. Új és minden igényt kielégítő VIP-páholyokat, panorámalifteket, éttermeket és sajtóközpontot alakíttatott ki, így nem volt váratlan, hogy az UEFA 2007-ben a legmagasabb, elit kategóriájú stadionok közé sorolta a Bernabéut - ilyenből mindössze 29 van, és közülük a madridi aréna a befogadóképesség alapján a negyedik legnagyobb.

Az elnök azonban ennél is többet szeretne. Pérez már 2005-ben azt tervezte, hogy behúzható tetőt építtet, majd 2009-es újraválasztását követően ismét hasonló tervekről beszélt, de gyorsan rájött, hogy az aktuális pénzügyi helyzetben mindez lehetetlen. Most viszont úgy érezte, eljött az ideje annak, hogy megvalósítsa nagyravágyó elképzeléseit, és szeptember 25-én, a pártoló tagok rendes évi közgyűlésén szavazásra bocsátotta a Bernabéu modernizálásáról szóló tervét. Pérez természetesen nem fukarkodott a bombasztikus jelzőkkel: "A stadionnak folyamatosan fejlődnie kell, és a tökéletesség valamint a modernitás példájának kell lennie. Azt szeretnénk, hogy olyan épület legyen, amelynek minősége és szépsége átível a határokon, és a sport, a madridizmus, és egész Madrid jelképe is egyben" - jelentette ki az elnök. Nem csoda, hogy a közgyűlés tíz ellenszavazat mellett igent mondott az elképzelésre.

Elkékül a stadion

De miből is áll mindez? A prezentációs videóból az derül ki, hogy a létesítményt befednék egy speciális üvegtetővel, amitől a stadion világoskék színekben pompázhatna.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZgymvgQnREcp0ZX4


A konstrukció leginkább a pekingi olimpiára elkészült Madárfészek stadionra hasonlít, de a müncheni Allianz Arena (amely attól függően, hogy éppen a Bayern München vagy az 1860 München játszik benne, piros vagy kék színű) is hasonló. Az új tetőszerkezetnek köszönhetően a befogadóképesség is növekedne pár ezer fővel, de a fő változtatások inkább a stadion körül történnének.

A klub ugyanis megkapná a stadion körüli területet, azaz a Real integrálná a Bernabéu mellett futó Paseo de la Castellana sugárút menti, 30 ezer négyzetméteres teret. Az egyesület jelenleg összesen 40 480 négyzetméternyi területtel rendelkezik, ez növekedne úgy, hogy a Bernabéu egyik oldalát gyakorlatilag 24 méterrel kitolnák.

A játéktér mérete természetesen változatlan maradna, viszont az új helyen éttermek, valamint egy bevásárlóközpont és egy olyan ötcsillagos hotel épülne, amely lakosztályainak ablaka a pályára nézne - vagyis az itt tartózkodók a szobájukból nézhetnék a mérkőzéseket. Ezenkívül a tervekben szerepel egy háromezer gépkocsi befogadására képes mélygarázs, valamint két parkosított zöldterület is. Nagyobb területet kapna a klubmúzeum is, viszont az irodák többsége kiköltözne a valdebebasi edzőközpontba - a Bernabéuban csak az elnöki irodák maradnának.

A mérnöki végzettségű Pérez szerint a fentiek költsége mintegy 200 millió euró, ám úgy véli, hogy a beruházás pár év alatt megtérülne. Egyelőre azonban még tervek szintjén sem létezik a dolog, hiszen a Real csupán egy megvalósítási tanulmányt készített - amennyiben Madrid városa is rábólint az elképzelésre, úgy az egyesület egy híres építészt bízna meg a tervek elkészítésével. Állítólag olyan neves építészek neve merült fel, mint az amerikai Frank Gehry vagy a spanyol Santiago Calatrava. Az engedélyeztetési folyamat körülbelül egy évig tarthat, Pérez azt szeretné, hogy 2014-re átadják az új Bernabéut.

www.global-soccer.eu