Vágólapra másolva!
Alex Ferguson pályafutása legrosszabb eredményének nevezte a Manchester City elleni 1-6-ot, amely a Manchester United legsúlyosabb hazai veresége volt 1955 óta. Kollégája, Roberto Mancini szerényen nyilatkozott, és még mindig jobb csapatnak tartja a Unitedet, pedig általános vélekedés Angliában, hogy az eddig csak zajos szomszédnak titulált City az Old Traffordon bemutatott gálaelőadással bejelentkezett az aranyéremért.

A United utoljára 21 éve, 1989-ben kapott hasonlóan nagy verést a városi vetélytárstól, amikor a City hazai pályán, a Maine Roadon győzött 5-1-re. Az Old Traffordon 1926 óta nem érte ekkora csapás a City ellen a MU-t, és ha a Kékek még egy gólt berámoltak volna, akkor a 7-1-es mészárlással beállították volna a MU történetének legnagyobb különbségű hazai vereségét, amelyet 1927-ben a Newcastle ellen szenvedett el.

"Hihetetlen, ami történt. Hatalmas csalódás ez a vereség, ez pályafutásom legrosszabb eredménye" - nyilatkozta Alex Ferguson, a MU menedzsere a meccs után, amely véget vetett a United 38 mérkőzést számláló hazai veretlenségi sorozatának. Roberto Mancini, a győztes csapat edzője azt mondta, olyan tettet vittek véghez, amelyre nem sok csapat képes, de a hat gól ugyanúgy három pontot ér, mint bármilyen más különbségű győzelem.

"Ez a győzelem jót tesz az önbizalmunknak, de ismerjük a United mentalitását, biztos, hogy nem küldi padlóra őket a mostani vereség, ahhoz túl erősek. Úgy érzem, még mindig a MU a jobb csapat, egy lépéssel még előttünk járnak, ezt akkor tudnánk megváltoztatni, ha megnyernénk a bajnokságot" - fejezte ki vágyát a City edzője.

Mancinivel ellentétben Ferguson úgy érzi, nyomokat hagy majd játékosaiban az 1-6. "Össze kell szednünk magunkat, ez is csak egy nap a Manchester United történetében, és talpra kell állnunk, de egy ilyen vereséget nehéz a játékosoknak gyorsan megemészteni. Mindenki eléggé zavarodott volt az öltözőben, de az a történtek után teljesen érthető. A kiállítás után is volt időszak, amikor a szélsővédőink támadónak léptek fel, hátul meg rendszeresen hárman vezették két védőnkre a labdát. Továbbra is támadtunk, ami öngyilkossággal ért fel. Legalább 1-4-nél vissza kellett volna állni."

Ferguson korábban sokszor nyilatkozott lekezelően az elmúlt években rengeteg pénzt költő, de az eredményekkel a tavaszi kupagyőzelemig adós maradó Cityről, amely a győzelemmel jelezte, idén már komolyan számolni kell vele. "Az emberek a zajos szomszédnak hívnak minket, nos, megjöttünk" - nyilatkozta Micah Richards, a City jobbhátvédje a kétségtelenül hatásos belépő után.

Összefoglaló a meccsről:


A Kékek a mostani bajnokságban a kilenc meccsből hétszer szereztek három vagy annál több gólt, öt ponttal vezetnek a MU előtt, amely abba kapaszkodhat, hogy már öt olyan csapattal is játszott, amely az előző idényben közvetlenül mögötte végzett, vagyis papíron könnyebb meccsek várnak rá a folytatásban. Daniel Taylor, a Guardian újságírója szerint a MU középpályájáról nagyon hiányzik egy olyan kreatív irányító, mint amilyen Paul Scholes volt, és mint amilyen Wesley Sneijder lehetett volna, de a United hiába üldözte heteken keresztül az átigazolási időszakban, végül nem tudta elhozni az Interből.

A Citynél eközben a sokáig a távozással kacérkodó James Milner a meccs egyik kulcsfigurája lett, Balotelli mindkét gólja előtt ő adta a gólpasszt, David Silva pedig ellenállhatatlanul játszott, nem tudtak vele mit kezdeni a United védői. Terry Venables, az angol válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint a City úgy játszott, mint a spanyol válogatott, és ha most kéne tippelni a bajnokra, Mancini csapatára tenne, bár szerinte mostantól kezdve fog kiderülni, mire képes a City, mennyire tudja elviselni a nyomást.

Forrás: AFP
David Silva (balra) fantasztikusan játszott

Hasonló gondolatot fogalmazatott meg Alan Hansen, a korábbi skót válogatott játékos, aki jelenleg a Daily Telegraph jegyzetírója, szerinte most már a Citynek van veszítenivalója a bajnokságban. Hansen szerint tudni lehetett, hogy eljön az idő, amikor a City elkezdi szállítani az eredményeket, és bejelentkezik a bajnoki címért, hiszen korábban ugyanez történt a szisztematikus munkával nagycsapattá tett Chelsea-vel is, a kérdés csak az, ha megérzi a győzelem ízét Mancini csapata, meddig tud a csúcson maradni.

Arsene Wenger, az Arsenal edzője pontosan tudja, mit érezhet most Ferguson, hiszen a MU 8-2-re verte csapatát az Old Traffordon kevesebb, mint két hónappal ezelőtt. "Meglepetés az eredmény, de a nagy gólkülönbségnek nincs speciális jelentése, csak azt mutatja, hogy valami különleges történt a meccsen. Amikor tíz emberrel kell támadnod egy jó csapat ellen, mint ahogyan a MU tette, akkor sokkal sebezhetőbbé válsz. Nem a vereség ténye, hanem annak az érzelmi hatása az, ami ilyenkor megmarad az ember fejében" - nyilatkozta Wenger.