Vágólapra másolva!
Két és fél évvel a következő focivébé előtt jelentős lemaradásban van Brazília. A stadionok többsége még el sem készült, csúszik a repülőterek átépítése, miközben a torna fő felelősei zűrös ügyekbe keverednek. A sportminiszter a korrupciós vádak miatt lemondott, vizsgálat folyik a szövetség elnöke ellen, és egyelőre a FIFA által kért törvényi keretek sem alakultak ki.

Amikor a FIFA nyilvánosságra hozta, hogy a 2018-as világbajnokságot Oroszországban rendezik, négy évvel később pedig Katarban lesz majd a vébé, akkor sokan kétségbe vonták, hogy ez a két ország alkalmas-e egy ilyen rendezvény lebonyolítására. Egyelőre sem az oroszoknál, sem Katarban nincsenek megfelelő stadionok, és az infrastruktúra is jelentős fejlesztésekre szorul. Könnyen lehet azonban, hogy jobban kell aggódni a következő, 2014-es vébé miatt, az ötszörös világbajnok braziloknál ugyanis szinte semmi sem a terveknek megfelelően alakul.

A problémák közül a legnagyobb publicitást a stadionok körüli gondok kapták. Augusztus végén a világ összes nagy hírügynöksége vezető hírként közölte, amikor a Maracana munkásai sztrájkba kezdtek a jobb munkakörülményekért. A munkálatok közel három hétig álltak, és nem azért folytatódtak, mert teljesítették követeléseiket, hanem mert egy riói bíróság törvénytelennek nyilvánította a sztrájkot. A legendás létesítmény nem az egyetlen, amelynek elkészültét sztrájk lassította: a recifei Arena de Pernambuco építkezésénél dolgozók október 27-én állították le a munkát, hogy jobb körülményeket harcoljanak ki maguknak. Itt tíz napig nem dolgoztak, és hasonló okokból Belo Horizontében is szünetelt a munka ősszel.

De ezeknél a stadionoknál legalább elkezdődött a munka az év elején, Sao Paulóban azonban egészen júniusig az sem volt biztos, hogy egyáltalán lesz olyan stadion, ahol vb-meccset lehet rendezni. Eredetileg úgy tervezték, hogy a városban a Morumbi lesz a helyszín, sőt, a nyitómérkőzést is itt szerették volna rendezni. Mivel azonban a város nem tudott megfelelő pénzügyi garanciát adni arra, hogy a létesítményt megfelelően felújítják, a FIFA kihúzta a Morumbit a helyszínek közül. Még az a veszély is fennállt, hogy Sao Paulóban nem lesz találkozó, ami eléggé kínos lett volna Brazília számára. Végül a Corinthians húzta ki a bajból a brazil szövetséget: a klub augusztus 27-én Sao Paulo polgármesterével, Gilberto Kassabbal közösen bejelentette, hogy vadonatúj stadiont épít, amely 65 ezer néző befogadására lesz képes, a FIFA pedig rábólintott a projektre, amelyet teljes egészében az egyesület finanszíroz. Az építkezés már itt is elkezdődött, de a leendő stadion egyelőre nem más, mint egy munkagépekkel teli nagy sárgödör.


Hat év elpocsékolt idő

Persze nem olyan meglepő, hogy a stadionok közül még egyik sem készült el, hiszen a torna mérkőzéseinek helyet adó városok kiválasztása is rendkívül nehezen ment. A FIFA 2007-ben jelentette be, hogy a 2014-es világbajnokságot Brazília rendezheti, de gyakorlatilag 2003 márciusa óta nyílt titok volt, hogy itt lesz a vébé. Joseph Blatter ekkor hozta nyilvánosságra az azóta már el is felejtett rotációs elvet, amely szerint a világbajnokságok rendezését megosztják a kontinensek között, és 2014-ben Dél-Amerikában lesz a torna. Mivel a földrész labdarúgó-szövetsége, a COMNEBOL rögtön mindenki értésére adta, hogy Brazíliát támogatja, így nyilvánvaló volt, hogy a vébét csak a brazilok kaphatják. Ennek ellenére semmiféle előkészületet nem tettek, sőt, a 2007-es bejelentést követően sem történt előrelépés, még a helyszíneket sem jelölték ki.

A Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) elnöke, Ricardo Teixeira viszont rögtön kinevezte saját magát a rendezőbizottság élére, ami példátlan a korábbi világbajnokságokat tekintve, még sohasem összpontosult ennyi hatalom egyetlen ember kezében. A CBF-et 1989 óta irányító Teixeira nem véletlenül ódzkodott attól, hogy neki kelljen megnevezni, mely városokban lesz vébémeccs: folyamatos megválasztásának alapja, hogy a tagállami szövetségek támogatják, márpedig egy-egy város kihagyásával könnyen magára haragíthatta volna szövetségeseit. Így végül a FIFA jelölte ki 2009 májusában, hogy mely városok lesznek helyszínek a világbajnokságon.

Forrás: AFP/Jewel Samad
Forrás: AFP/Jewel Samad

Teixeira és Blatter mosolya egyre erőltetettebb

A sportminiszter már lemondott

Teixeira már csak azért is halogathatta a döntést, mert az akkori államelnök, Luiz Inacio Lula da Silva, népszerű nevén Lula jó barátja volt, és mindenben támogatta őt. Amikor tavaly nyáron aggodalmak merültek fel amiatt, hogy a beígért építkezések nem állnak valami jól, akkor Lula így tromfolta le a kétkedőket: "Sokan kérdezik, hogy hol vannak Brazíliában a stadionok, repülőterek, vasutak, buszpályaudvarok. Úgy beszélnek, mintha az országban csupa idióta élne, és nem tudná, hogy mi a teendő". Tavaly október óta azonban új elnöke van Brazíliának Dilma Rousseff személyében, aki korántsem ilyen elnéző Teixeirával vagy éppen Blatterrel szemben.

A FIFA korábban ígéretet kapott arra, hogy bizonyos törvényeket módosítanak a vébérendezés miatt, Rousseff azonban egyelőre nem vezette be ezeket. Bizonyos államokban például tilos az alkohol árusítása a meccseken, ami nem tetszik a FIFA-nak, amelynek exkluzív szponzori szerződése van az egyik nagy sörgyárral, és annak termékeit árulnák a vébén is. Máshol a diákok és a nyugdíjasok féláron mehetnek be a meccsekre, ami a FIFA szerint szintén nem tartható, és sokkal keményebb büntetést szeretne a hivatalos ajándéktárgyakat hamisítók számára is.

Ennél is nagyobb probléma Rousseff számára, hogy az ország sportminisztere, Orlando Silva ellen vizsgálat indult korrupció miatt. Silva a vébé (és a 2016-os riói olimpia) infrastrukturális fejlesztéseinek a koordinátora volt, amíg a vádak miatt le nem mondott. A kommunista párti politikus 2006 óta töltötte be a sportminiszteri pozíciót, és a vádak szerint több projektnél is kenőpénzeket fogadott el. Az Estado de Sao Paulo nevű napilapnak állítólag bizonyítékai vannak arra, hogy a Silva felesége által irányított cég 78 ezer dollárt kapott egy kormányzati szervtől, míg a Folha de Sao Paulo arról számolt be, hogy egy David Castro nevű lelkipásztor szerint az állami támogatás tíz százalékát kellett volna leadnia annak érdekében, hogy a projektje (amely szegény gyermekek sportolását segíti) bekerüljön a kiválasztottak közé. Silva összesen állítólag 23 millió dollárt fordított így saját, illetve a Kommunista Párt céljaira.

Forrás: AFP/Yasoyushi Chiba
Forrás: AFP/Yasoyushi Chiba

Nem lesz hova leszállni?

De nem csak Silva ellen folyik vizsgálat, hanem Teixeira ellen is - ami egyáltalán nem újdonság számára. Már 2000-ben azzal vádolták, hogy az egyik nagy sportszergyártóval kötött szerződésből személyes haszna volt. A kongresszus akkor egy 1600 oldalas vizsgálati anyagot készített róla, következmények nélkül. Most megint felmerült a korrupció vádja, ráadásul a FIFA etikai bizottsága által indított vizsgálatban is szerepel a neve: Teixeira állítólag még 2001-ben kapott kenőpénzt az ISL nevű cégtől azért, hogy a FIFA a cégnek kedvező döntést hozzon a tévéközvetítések jogának eladásáról.

Mindeközben az infrastrukturális fejlesztések sem haladnak a megfelelő mértékben. A stadionok valószínűleg időben elkészülnek, még ha sokkal többe is kerülnek, mint azt eredetileg tervezték (a 2007-es Pánamerikai Játékok eredeti költségvetése 270 millió dollár volt, de végül ennek közel a háromszorosába került a viadal megrendezése), ám a repülőterekkel kapcsolatban sokkal több a kérdőjel. Az ország legnagyobb repülőtere a Sao Pauló-i, amit eredetileg évi 17 millió utas fogadására terveztek, 2009-ben azonban a két terminált összesen 22 millióan használták.

"Nem aggódom a stadionok miatt, mert egy ilyen létesítményt két és fél év alatt fel lehet építeni, és a munkálatok már megkezdődtek. De a repülőterek már bonyolultabbak. A fő probléma pedig az, hogy mind állami kezelésűek" - jelentette ki José Roberto Bernasconi, a brazil mérnökök és építészek szervezetének elnöke még tavaly nyáron a BBC-nek. Egy legújabb jelentés szerint pedig a tizenhárom repülőtér közül kilencnél nem kezdődtek meg időben a munkálatok, és ezek nem is lesznek időben készek.

www.global-soccer.eu