Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa Liga egyenes kieséses szakaszának rajtja előtt a két manchesteri klubot tartották a legnagyobb favoritnak, de egyik sem tudott bejutni a legjobb nyolc közé. A City drámai körülmények között esett ki a Sporting ellen, és a meccsen a csapat edzője, Roberto Mancini olyat tett, ami egyébként nem jellemző rá: képes volt belenyúlni az összecsapásba.

Megdöbbentették Európát a manchesteri csapatok

A Manchester City úgy kezdte a Premier League-et, hogy minden jel arra mutatott, ebben a szezonban más nem szerezheti meg az aranyérmet: első tizennégy bajnokijából tizenkettőt megnyert, és a másik kettőn sem kapott ki.

Az angol élvonal történetében mindössze négy csapat volt, amelyik ilyen jól állt ennyi meccs után, és közülük három bajnokságot is nyert. Az elmúlt időszakban azonban a City teljesítménye visszaesett, már nem áll a tabella élén - a szakírók szerint ennek egyik fő oka az, hogy az együttes nem tud rossz játékkal nyerni, és Roberto Mancini képtelen belenyúlni a meccsekbe.

A MU a hajrában ellenállhatatlan

Az előző szezonban a Manchester United volt a bajnok, annak ellenére, hogy rengeteg kritikát kapott, azonban olyan mérkőzéseket is képes volt megnyerni, amikor nem futballozott kiemelkedően.

A MU híres arról, hogy a hajrában meg tud fordítani olyan találkozókat, amelyeken a játék képe alapján nem érdemelne győzelmet, és ez ebben a szezonban is jellemző. Sir Alex Ferguson csapata öt alkalommal szerzett olyan gólt az utolsó tíz percben, amely pontot vagy pontokat ért. Rögtön az első fordulóban úgy nyert a West Bromwich Albion ellen 2-1-re, hogy a győztes találat a 81. percben született.

A City ellenben az eddigi összes győzelmét (21) úgy harcolta ki, hogy már a 63. perc előtt megszerezte a vezetést. Ezeken a találkozókon Mancininek nem volt szüksége arra, hogy változtasson az eredetileg eltervezett taktikán, vagy egy cserével felrázza a gárdát, belenyúljon a találkozóba.

Ez mindössze kétszer sikerült neki, és mind a két alkalommal Mario Balotelli volt a megmentő: a hatodik fordulóban az Everton ellen a 60., 22. fordulóban a Tottenham Hotspur ellen pedig a 65. percben küldte be honfitársát, akinek a góljai ezeken a meccseken győzelmet eredményeztek.

Jöjjön még egy csatár!

A 80. perc után a City csak a Spurs ellen ért el olyan találatot, ami pontokat hozott a konyhára, ugyanakkor négy bajnoki vereségéből hármat is úgy szenvedett el, hogy a döntő találatot az utolsó tíz percben kapta. A Sunderland, a Chelsea és legutóbb a Swansea is így verte meg a manchesterieket, akik a negyedik vereséget is úgy szedték össze, hogy az Everton a 60. percben betalált, és Sergio Agüeróéknak erre nem volt válaszuk.

Pedig Mancininek kifejezetten bő keret áll a rendelkezésére, általában a kispadon is klasszisok ülnek, a szakember azonban legtöbbször maximum annyit tesz vészhelyzetben, hogy beküld még egy támadót - taktikailag nem szokott módosítani.

A legutóbbi fordulóban a Swansea ellen például már a 37. percben becserélte a középpályás Gareth Barry helyére Sergio Agüerót, de ez nem sokat segített. Az ellenfél ugyanis már a saját térfelén letámadta a Cityt, így aztán hiába volt még egy csatár a pályán, a labda csak ritkán jutott el hozzá, miközben a cserék között ott volt két jól passzoló középpályás is David Pizarro, illetve James Milner személyében. Mindhiába, ők végig a kispadon is maradtak, de a középcsatár Edin Dzseko a hajrában beállhatott.

A kiesés még jól is jöhet

A Sporting elleni Európa Liga-visszavágó ebből a szempontból kivételnek tűnt, hiszen Mancini a szünetben Nigel de Jongot küldte be, ami remek húzás volt, mert így Yaya Touré offenzívebb szerepkört kapott. A Citynek sikerült is fordítania, de a továbbjutáshoz ez kevés volt, igaz, csak egy hajszálon múlott, mert a meccs utolsó mozzanata az volt, hogy a manchesteriek előrehúzódó kapusa, Joe Hart fejesét Ruí Patrício hatalmas bravúrral védte.

Persze tágabb perspektívában tekintve Mancininek talán jobb is, hogy csapata kiesett az Európa Ligából. A bajnoki címért folytatott versenyfutás másik résztvevője, a Manchester United ugyanis szintén búcsúzott a sorozattól, és már csak a Premier League-re koncentrál. Így viszont a Cityre sem hárul kettős terhelés, ráadásul a hírek szerint a következő fordulóban a Chelsea elleni rangadón már Carlos Tévez is a csapat rendelkezésére áll. Még egy csatár, akit Mancini becserélhet, ha szorul a hurok.

www.global-soccer.eu