Vágólapra másolva!
Patrick Vieira szerint a játékvezetőknek nehezükre esik a nagy klubok ellen ítélni a focipályán. Bár a tizenegyes-statisztikák a MU, a Milan, a Real Madrid vagy a Bayern München esetében alátámasztják egy egykori középpályás állítását, a Barcelona és a Juventus ebből a szempontból biztosan nem mondhatja magát a bírók kegyeltjének.    

Nagy vihart kavart Angliában a jelenleg a Manchester City alkalmazásában álló Patrick Vieira nyilatkozata, amelyben azt állította, hogy a Manchester Uniteddel kivételeznek a játékvezetők. Az Arsenal egykori középpályása a múlt héten a BBC-nek adott interjút, amely után a City letiltotta az angol közszolgálati média riporterét, Dan Roant, mondván, az újságíró félreértelmezte Vieira szavait. "Többször is hangsúlyoztam, hogy nem akarom kritizálni a Manchester Unitedet, és a mondatomat kiemelték a kontextusból" - állította Vieira, de a szellemet ezzel kiengedte a palackból; az angol futballszurkolók napokon keresztül arról vitáztak, hogy a bírók kedveznek-e a nagycsapatoknak.

Ferguson: A tévedések kiegyenlítik egymást

Vieira ugyanis valóban nem csak a Manchester Unitedről beszélt, bár szavainak apropóját a Fulham elleni bajnoki adta (amelyen a MU 1-0-ra nyert), ahol az ellenfél számára nem adtak meg egy büntetőt, és ezt a lefújás után még Sir Alex Ferguson is elismerte.

Az egykori kiváló középpályás - aki jelenleg a Manchester City szakmai vezetőségének tagja - ezt mondta: "Amikor a United otthon játszik, megkap bizonyos előnyöket, amiket más csapatok nem. Ha az ember a Unitedhez, a Real Madridhoz, a Barcelonához vagy Milanhoz megy, akkor a játékvezetőnek mindig nehéz ezen csapatok ellen ítélni. Ez a helyzet. Ez egy olyan dolog, amit azok a csapatok élveznek, amelyek mindig nyernek"

Mindezt Ferguson persze nem hagyhatta szó nélkül, a Manchester United edzője szerint szó sincs arról, hogy a játékvezetők kedveznének bizonyos csapatoknak. "Minden klub elszenved ilyen ítéleteket pro és kontra, és ezek a szezon során kiegyenlítik egymást" - jelentette ki.

Ez keltette fel az angol statisztikusok figyelmét, és az ügyben szintén érintett BBC úgy érezte, hogy érdemes utánajárni a témának.

A Stamford Bridge-en kevés a vendégbüntető

Az angol közszolgálati média azokat a csapatokat vizsgálta, amelyek 2006 óta legalább 50 hazai mérkőzést játszottak a Premier League-ben, és kiderült, hogy a legkevesebb tizenegyest ebben az időszakban a Chelsea ellen ítélték. A Stamford Bridge-en a hazaiak ellen 2006 óta több mint 18 mérkőzésenként mutatnak a tizenegyespontra, ám a második helyen nem valamelyik élklub, hanem az Aston Villa áll, amely ellen szintén több, mint 18 mérkőzésenként ítélnek tizenegyest hazai pályán. A harmadik a Liverpool, és a Manchester United csak a középmezőnyben van, még a Fulham és a Bolton Wanderers is megelőzi. Az Arsenal ellen átlagban minden tizedik találkozón ítélnek büntetőt a bírók hazai pályán, a legrosszabb helyzetben pedig a Blackburn Rovers drukkerei vannak, ők majd minden hatodik találkozón kénytelenek átélni, hogy a vendégcsapat tizenegyeshez jut.

Abban viszont a jelek szerint lehet valami, hogy a sztárklubok javára könnyebben ítélnek büntetőt, ebben a szezonban legalábbis biztosan, hiszen a Premier League aktuális idényében a MU rúghatta a legtöbbet, kilencet - ebből hetet az Old Traffordon. Ryan Giggsék az elmúlt hat szezont nézve is az élen állnak, 2006 óta ők átlagosan majd minden ötödik találkozón rúghattak tizenegyest.

A Real Madrid ellen még nem fújtak tizenegyest

A többi topligában is nagyjából hasonló a helyzet. Spanyolországban például a Real Madrid ebben a szezonban már tíz büntetőt végezhetett el, amivel vezeti a Primera División vonatkozó táblázatát, és nem volt ez másképp az előző szezon végén sem. Ráadásul a Real nem csak sok tizenegyest rúghat, ellene is keveset ítélnek, ebben a szezonban például egyet sem.

Olaszországban az AC Milan van hasonlóan kivételezett helyzetben: a milánóiak 2007 és 2009 között, három szezonon keresztül a legtöbb büntetőt rúghatták, és a mostani bajnokságban is a második helyen állnak - érdekes módon a Catania még náluk is több tizenegyest végezhetett el. A Milan ellen viszont csak egy büntetőt ítéltek, és az előző két idényben is Nestáékat büntették a legkevesebbszer. A Bundesligában természetesen a Bayern rúghatja a legtöbb, és ellene ítélik a legkevesebb tizenegyest.

Hogy nem feltétlenül az élcsapatokkal való kivételezésről van szó, azt a Juventus esete is jelzi. A torinóiak ebben a szezonban csak egyetlen büntetőt végezhettek el, és ez a statisztika a Juvénak is szemet szúrt, Antonio Conte szerint a bírók szándékosan fújnak ellenük.

De a Barcelona sem rúghat sok büntetőt, főleg ahhoz képest, hogy milyen támadó szellemben játszik. A katalánok ebben a szezonban eddig négy tizenegyest kaptak, az előzőben ötöt, a 2009-2010-esben pedig csak hármat.

www.global-soccer.eu