Vágólapra másolva!
Mario Balotelli ebben a szezonban több botrányt okozott, mint sok csapatnyi futballista egész karrierje során. A még mindig csak 21 éves olasz csatár pengeélen táncol, mert bár kétségtelenül tehetséges játékos, annyira azért nem jó, hogy minden kilengését megérje elviselni. Persze bizonyos szempontból éppen a zűrös ügyei jelentik vonzerejét.

Mindig is voltak olyan játékosok, akik zseniális képességekkel rendelkeztek, azonban viselkedésük (akár a pályán, akár azon kívül) miatt legalább annyira a kárára is voltak a csapatuknak, mint amennyi előnyt jelentettek. Ilyen esetben az edzőnek azt kell eldöntenie, hogy a mérleg melyik irányba billen. A Manchester City olasz támadója, Mario Balotelli esetében jelenleg úgy tűnik, hogy betelt a pohár, más kérdés, hogy állítólag így is akad olyan csapat, amelyik tárt karokkal várja.

Másnak is botrányos a magánélete

A bajnoki címért küzdő manchesteriek néhány hete még vezettek a bajnokságban a városi rivális United előtt, azonban most már öt pont a lemaradásuk. A Sunderland ellen kétgólos hátrányból Balotelli két találatával sikerült pontot menteni, ám a csatár már a meccsen összekülönbözött csapattársával, Alekszandar Kolarovval azon, hogy ki végezzen el egy szabadrúgást, majd állítólag az öltözőben Yaya Touréval támadt konfliktusa, de ezt mindketten tagadták a nyilvánosság előtt. Egy héttel később az Arsenal ellen az utolsó percben kapott piros lapot, de már az első félidőben leküldhették volna a pályáról egy brutális belépő miatt.

Amíg Balotelli csak a pályán kívül balhézott, addig a szurkolók szemében csak egy jópofa figura volt, akiről nap mint nap lehetett olvasni a bulvárlapokban. Volt, hogy egy elegáns étteremben okozott botrányt, máskor unalmában dartsnyilakkal dobált ifista focistákat, maffiózókkal mutatkozott, 11 ezer eurónyi parkolási bírságot halmozott fel, egy tűzijátékkal majdnem leégette a házát, váratlanul feltűnt egy manchesteri középiskola tanári szobájában, és a vécét kereste. A leggyakrabban szerelmi ügyeiről számoltak be az újságok, Angliában azonban más futballisták afférjai is állandóan terítéken vannak a pletykalapokban, elég, ha csak Wayne Rooney, John Terry vagy Ryan Giggs viselt dolgaira gondolunk. Egyikük sem a nyugodt magánéletéről híres, ám edzőik ennek ellenére nem tartják őket rizikónak a csapat számára.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Az állandó rizikófaktor

Balotellit viszont már igen, legalábbis rövid időn belül a City edzője, Roberto Mancini, illetve az olasz válogatott szakvezetője, Cesare Prandelli is ezt mondta róla. Az Arsenal elleni találkozó után Mancini kijelentette: "Azt akarom, hogy 11 játékosom legyen a pályán, de ha Mario is ott van, akkor állandó a kockázata annak, hogy kiállítsák. Hat meccsünk van hátra a szezonból, és ezeken már nem fog játszani. Kedvelem és ismerem őt, tudom, hogy nem rossz srác, fantasztikus játékos, de ha így folytatja, akkor eltékozolja a tehetségét."

Balotelli végül csak hárommeccses eltiltást kapott, így akár játszhat is az utolsó bajnokikon, ráadásul elnézést kért viselkedése miatt mind Mancinitől, mind Prandellitől, sőt, a Telegraph információi szerint az Arsenal középpályásától, Alex Songtól is. A kérdés már csak az, hogy edzője meggondolja-e magát, vagy tartja magát a szavához, miszerint a csatárt a nyáron megpróbálják eladni. Érdeklődőben mindenesetre nincsen hiány, állítólag korábbi klubja, az Internazionale, illetve a másik milánói klub, az AC Milan is szívesen leigazolná.

Forrás: AFP/Paul Ellis

Annyira nem jó, mint amennyire gondolja

Mindez már csak azért is érdekes, mert Balotelli aligha lenne olcsó, elvégre a City közel 30 millió eurót fizetett érte. Ez az összeg már akkor is nagyon soknak tűnt, és a csatár a teljesítményével egyáltalán nem támasztotta alá, hogy megért volna ennyit. Nem futballozott rosszul, de korántsem játszott olyan kiemelkedően, hogy érdemes lenne elviselni az állandó balhéit. Balotelli a City színeiben eddig 59 tétmérkőzésen 27 gólt ért el. Az utóbbi időben rendre csak kispados, a kezdőből kiszorult Edin Dzeko mérlege 62/24, míg Sergio Agüero egyetlen idény alatt 43/26-nál jár.

Az őszi, 6-1-es City-győzelemmel zárult Manchester United elleni derbi után Mancini azt mondta Balotelliről: "Ha csak a futballt nézzük, akkor Mario ott van a világ öt legjobbja között, és csak rajta múlik, hogy ugyanazon a szinten emlegessék, mint Messit és Cristiano Ronaldót". Ettől azonban egyre messzebbre került, aminek elsősorban a személyisége az oka: ugyan Cristiano Ronaldo sem tartozik a szerény futballisták közé, de a pályán kőkemény profi, akinek csak az számít, hogy győzelemhez segítse csapatát. Balotelliben azonban elképesztő exhibicionizmus uralkodik, mégpedig az egészségtelen fajtából: mindig azt akarja, hogy őrá irányuljon a figyelem. Ebben az idényben egyetlen gólpassza sincsen (Agüero a 26 gólja mellett 11-et adott, Dzeko pedig kilencnél jár), viszont kétszer is kiállították a bajnokságban.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Futball és rock and roll

Egy jellemző adalék: a Daily Mail beszámolt arról, hogy a Manchester Citynél minden sztárnak névre szóló parkolóhelye van a klub edzőközpontjában, Balotelli azonban rendszerint nem használja ezt ki, hanem szándékosan a klubház előtt parkol a Bentleyjével. De ez az exhibicionizmus dolgozhatott benne akkor is, amikor teljesen váratlanul megjelent az Inter új edzőjét, Andrea Stramaccionit bemutató sajtótájékoztatón, ahol pedig semmi keresnivalója nem volt.

Mindezek ellenére egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a Manchester City mégis megtartja őt azzal a mottóval, hogy a negatív reklám is reklám, és amíg Balotelli a klubnál van, addig a City biztosan ott lesz a lapok címoldalán. Botrányhősből Anglia már sokat látott, és amikor az egyik nagy elődöt, Paul Gascoigne-t, vagyis Gazzát kérdezték, azt mondta Balotelliről: "Azt hiszem, én sokkal többet tettem, mint hogy majdnem felgyújtottam a fürdőszobát. Még messze van attól, hogy elérje a szintemet."

A Manchester City egyik híres szurkolója, az Oasis együttessel világhíressé vált rockzenész, Noel Gallagher szerint pedig Balotellinek maradnia kell, és változnia sem szabad. "A sportágnak szüksége van az ilyen játékosokra, mert a legtöbb focista unalmas. Balotelli viszont maga a rock and roll. Mindannyiunkban van egy kis Mario, hiszen ki ne gondolkodott volna azon, hogy milyen lenne egy tűzijáték a házában, meglátogatni egy női börtönt, összetörni egy luxusautót, vagy csak és kizárólag készpénzzel fizetni? Balotelli ezt megteszi, így nekünk már nem kell."

www.global-soccer.eu