Vágólapra másolva!
A sztárkluboknál komoly orvosi stábok felügyelik a futballisták egészségi állapotát, mégis vannak olyan csapatok, amelyekben sokkal több a sérülés, mint máshol. Az AC Milan vagy az Arsenal rendre ezzel a problémával küzd, míg a Barcelonánál sokkal kevesebb a hiányzó, amióta Josep Guardiola az edző.

Az edzők mindig előszeretettel hivatkoznak a sérülésekre gyengébb eredmények esetén, és az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy valamelyik csapatból egyszerre több kulcsjátékos is kiesik. Ebben a szezonban például az AC Milannál jelentkezett hatványozottan a probléma, de az Arsenalt is a kifejezetten sérülékeny csapatok közé szokás sorolni, miközben vannak olyan együttesek, amelyekben sokkal kevesebb a sérülés.

Juventus - sérülésmentes övezet

A La Gazzetta dello Sport kimutatása szerint az olasz bajnokságban ebben a szezonban az AC Milan játékosai voltak legtöbbet sérültek. A klub játékosai összesen 218 mérkőzést hagytak ki a bajnokságban, míg a Serie A átlaga csapatonként 108,4. Mindez jelentős hátrányt jelent a milánóiak számára a bajnoki címért folytatott küzdelemben, ráadásul a nagy rivális Juventus ebből a szempontból az olasz élvonal legjobbja, játékosai mindössze 40 mérkőzést hagytak ki sérülés miatt.

De a Juve futballistái sem voltak mindig ilyen törésállóak, hiszen az előző két szezonban Torinóban is rengeteg volt a sérült. Amióta azonban Antonio Conte ül a kispadon, a sérülések száma jelentősen csökkent: a 2010-2011-eshez képest 60, a 2009-2010-es szezonhoz képest pedig 80 százalékkal kevesebb a sérült. Az olasz sportlap a válogatott orvosi stábjánál dolgozó Enrico Castellaccit kérdezte, hogy mivel magyarázza a jelenséget, miszerint a Juve focistái a szezon hajrájában is rendkívül energikusak, miközben nagyon kevés a sérülés, és a szakember több szempontot is megemlített. Ezek között ott volt az alacsonyabb terhelés (a torinóiak nem szerepelnek a nemzetközi kupákban), a megfelelő rotáció, a nyári felkészülés során végzett megfelelő munka, valamint a szakvezető személye, aki mentális szempontból nagyon sokat tesz hozzá az együttes teljesítményéhez.

Inkább pihenés, mint injekció

Természetesen minden sztárklubnál nagyon figyelnek a sérülések megelőzésére, illetve az azt követő rehabilitációra, mindenhol nagy létszámú orvosi stáb dolgozik. Ennek ellenére például az Arsenalnál is minden idényben komoly fejtörést okoz Arsene Wengernek a sok sérült. Szurkolók és szakírók egész sora próbált rájönni a jelenség okára, és természetesen rengeteg összetevőt találtak, ami hozzájárulhat a dologhoz.

Forrás: AFP/Ian Kington

Volt, aki felvetette, hogy Wenger a kisebb sérüléseknél is inkább pihenteti a focistáit, mint hogy mondjuk beinjekciózva pályára küldje őket, és abban is lehet igazság, hogy az Arsenal játékstílusa, amely a sok mozgáson, rövid passzokon és gyors irányváltoztatásokon alapul, egyrészt vonzza a szabálytalanságokat, másrészt nagyobb megterhelést jelent az izmoknak.

Igen ám, de a fenti tulajdonságok a Barcelonára fokozottan jellemzők, náluk azonban az izomhúzódások és azok a típusú sérülések, amelyek nem az ellenfél szabálytalansága után történnek, kifejezetten ritkák. A csapat motorjának tartott Xavi a 2006-2007-es idénytől kezdve minden szezonban több mint 50 tétmeccsen szerepelt, és Lionel Messi is alig hagy ki összecsapást. A legjobb összehasonlítási alapot azonban Francesc Fabregas jelenti, aki a nyáron igazolt a Barcába. A középpályás ebben az idényben már 41 tétmérkőzésen szerepelt, míg az előző három szezonban az Arsenalban ennél mindig kevesebbet játszott állandó sérülései miatt.

Több edzés, kevesebb sérülés

Mindez már csak azért is érdekes, mert Fabregas az első négy arsenalos idényében szintén alig volt sérült, és tizenévesen volt olyan szezonja, ahol 54 meccsen játszott - pedig gyakran előkerülő érv, hogy a fiatal focisták sérülékenyebbek, csak fokozottan szabad terhelni őket. 2008 és 2011 között viszont rendszeresen sérülésekkel bajlódott, hogy aztán a Barcelonánál szinte semmi problémája ne legyen. A megoldás az edzésmódszerek különbségében lehet, hiszen maga Fabregas is elmondta, hogy a Barcában teljesen mások a tréningek, mint Londonban.

Forrás: AFP/Lluis Gene

"Sokkal többet edzünk, és bár néha a mérkőzések után a konditeremben maradunk, sokkal jellemzőbb, hogy a tréningpályán labdával dolgozunk, taktikai elemeket gyakorlunk. Még akkor se nagyon van szabadnapunk, amikor háromnaponta meccsünk van. Fizikálisan ugyanakkor erősnek és fittnek érzem magam, jobban, mint bármikor az előző három évben" - mondta a középpályás. Hogy a Guardiola-féle edzésmódszerek milyen fontosak lehetnek abban, hogy a Barcánál kevés a sérülés, azt Messi példája is mutatja. Az argentin klasszis csak elvétve hagyott ki mérkőzést az előző három szezonban, 2008 óta mindig legalább 50 tétmeccse van, pedig előtte kifejezetten sérülékenynek tartották. Azt követően, hogy felkerült a Barca első csapatához, három és fél év alatt összesen hét izomsérülése volt, ami miatt 246 napon keresztül nem tudott tréningezni.

www.global-soccer.eu