Vágólapra másolva!
Tizenhét éve nem kezdte ilyen pocsékul a szezont a Real Madrid, amely négy forduló után a 12. helyen szűköl a bajnokságban. José Mourinho edző keményen bírálta a játékosait, ugyanakkor mit sem vesztett a magabiztosságából: a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-rangadó előtt beszólt az angol bajnoknak, és deklarálta, hogy a világ semmilyen más csapata nem hasonlítható a Realhoz.

Getafe, Bilbao, Levante, Real Madrid. Mind a négy csapatnak négy pontja van négy forduló után a Primera Divisiónban. Közülük egyedül a címvédő Real gólkülönbsége pozitív, márpedig idény közben ez rangsorol, ezért nincs még rosszabb helyen a csapat. A Barcelona még nem hibázott, 12 pontjával a táblázat élén áll.

"Hiányzott a szerencse, hogy visszajöjjünk a meccsbe, de gond volt a hozzáállással is. Egységesnek kell lennünk, akár vesztünk, akár nyerünk" - értékelt a Sevilla elleni szombati vereség után Emilio Butragueno szóvivő.

A klub korábbi klasszisa Cristiano Ronaldóról, és az ő sokat emlegetett titokzatos szomorúságáról is említést tett: "Kulcsjátékos, remélhetőleg hosszú évekig velünk marad. A pénzről már beszéltünk vele, most vissza kell térnünk a normál kerékvágásba."

Ronaldo szeptember elején két gólt lőtt a Granadának, ám egyiket sem ünnepelte meg. Később azt mondta, szomorú, a klubnál tudják, miért. Azóta számos verzió keringett az aranylabdás lehangoltságáról, amely ráadásul múlóban is van, a pénteki edzésen kifejezetten derűs pillanatai is akadtak.

Forrás: Getty Images/Arroyo Moreno

Mourinho az első két realos idényében nem kritizálta a játékosait egy-egy vereség után, Sevillában viszont nyíltan és brutálisan fogalmazott: "Sok játékosomnak a futball nem prioritás. Aggódom, mert a szezon kezdete óta csak a Barcelona elleni szuperkupa-döntőn játszottunk jól, de sehol máshol. Nem az aggaszt, hogy kevés pontunk van, sokkal inkább az, hogy jelenleg nincs csapatom. Nem tudunk koncentrálni. A félidőben cseréltem kettőt, de hatot kellett volna."

A portugál edző szerint a rossz eredmények nem függenek össze honfitársa szomorúságával: "Ez a meccs nem sokban különbözött a többitől, ezért nem hiszem, hogy a játéknak bármi köze lenne az elmúlt két hét pletykáihoz."

Sergio Ramos, a csapat világ- és Európa-bajnok védője nem mert ellentmondani a főnökének: "Mourinho látja át a legjobban a futballt. Eljött az önvizsgálat ideje, át kell gondolnunk, min javíthatunk és mit változtassunk meg."

Mourinho szerint az hozzáállás a kulcs: "Nem tudunk már többet dolgozni a részleteken. Minden játékos tisztában van a feladataival, tudja, kit fogjon, milyen területet őrizzen, mégis gólt kapunk egy perc után. Ez egy olyan csapat képe, amelyik nem akar szenvedni."

Forrás: Getty Images/Denis Doyle

A Real legutóbb 17 éve kezdett ennyire gyengén: az 1995/96-os idényben négy kör után a 13. helyen állt, a hatodik fordulós 15. hellyel érte el a mélypontját, végül hatodikként zárt, amivel semmilyen nemzetközi kupában nem indulhatott.

És a megpróbáltatásoknak még koránt sincs vége. A madridiak a kegyetlen Manchester City, Dortmund, Ajax csoportba kerültek a Bajnokok Ligájában, kezdetnek mindjárt a csillagászati összegekből felépített az angol bajnokkal találkoznak, kedden.

Azért Mourinhót sem kell félteni, szombaton még lehordta a csapatát, vasárnap viszont már a ManCitynek szólt be a Sun című lapban: "Trófeákat és történelmet nem lehet pénzért vásárolni. A City csapatként erős, az egyéniségeiről nem szívesen beszélek, de gond nélkül kijelenthetem, hogy nagyon tiszteljük Carlos Tévezt."

"A Real Madrid a Real Madrid, ezen semmilyen eredmény, edző, játékos nem változtathat. A Real Madridot a világ egyetlen másik klubjához sem lehet hasonlítani."